Kuchnia

kuchnia

Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia)

Składniki:

masa jogurtowa:

2 duże kubki jogurtu naturalnego po 380g każdy
5 płaskich łyżeczek żelatyny
kilka łyżek cukru pudru (w zależności od smaku)
skórka otarta z połowy pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
spód ciasteczkowy:

150g kakaowych herbatników
100g masła dobrej jakości
ponadto:

1 galaretka malinowa
400g malin

Wykonanie:

Herbatniki zmielić na pył, dodać roztopione masło, wymieszać dokładnie. Masą wypełnić dno (i lekko brzegi) tortownicy o średnicy 24cm, dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, odstawić do wystudzenia, a kiedy całkiem przestygnie, wstawić do lodówki do chwili aż zacznie delikatnie tężeć.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Jogurt wymieszać ze skórką cytrynową, sokiem i cukrem (dodawać stopniowo, według swojego smaku). Na koniec, cały czas mieszając wlać delikatną strużką żelatynę. Masę jogurtową przelać do formy, na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypać równo 200g opłukanych malin, lekko wcisnąć w masę. Wstawić do lodówki.

Kiedy masa lekko stężeje, wysypać resztę opłukanych malin. Równie delikatnie zalać je tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation