Kuchnia

kuchnia

Domowe lody waniliowe (bez maszyny) - przepis Marty


Składniki (około 700 ml):

300 ml śmietanki 36%
2 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody

Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną masę. Dodajemy połowę cukru i ponownie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy folią aluminiową i przekładamy do zamrażarki. U mnie lody były gotowe po 1 nocy ; )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation