Kuchnia

zaprawy

Ketchup

5 kg pomidorów na przetwory
1 kg jabłek antonówek
1 szczypta kurkumy
½ kg marchwi
5 czerwonych słodkich papryk
½ kg warzyw (mieszanka) - seler (korzeń, nie dużo, ok. ¼ selera), pietruszka, por (1 średni)
3 ostre papryki
½ kg cebuli
sól morska

Warzywa pokroić, lekko posolić i dusić do miękkości, przetrzeć przez sito i dodać:

1/2 szkl. octu
1 szczyptę kurkumy
ok. 1/2-3/4 szkl. ksylitolu lub cukru – próbować i dodawać do smaku
1 płaską łyżeczkę cynamonu (lub więcej, wg upodobania)
1 łyżkę musztardy (np. sarepskiej)
1/2 - 1/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
sól morska ( do smaku)

Gotować do zgęstnienia, do ulubionej konsystencji, spróbować i ew. przyprawić do smaku.
Gorący ketchup przelewać do słoików, stawiać dnem do góry, pozostawić do ostudzenia.
Nie trzeba pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation