Kuchnia

Kulinaria

Yakitori w sezamie - SKŁADNIKI:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego)
1 pełna łyżka miodu
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki białego sezamu
Yakitori w sezamie - PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokroić w bardzo małe kawałki. Wymieszać sos sojowy, 2 łyżki oleju, miód, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, paprykę .Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut . Wyjąć mięso marynaty i nadziać na patyczki od szaszłyków ( namoczone) . Rozgrzać na patelni ( zwykłej) 2 łyżki oleju i piec yakitori po kilka minut z każdej strony. Zdejmując posypywać białym sezamem. Zrobiłam do nich sałatę z kawałkami pomarańczy i dresingiem pomarańczowym i ryż gotowany na bulionie drobiowym .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation