Kuchnia

przepisy light

"Prawie frittata" z cukinią, fetą i papryką. poniżej 200 kcal

Składniki na jedną, niewielką frittatę (28cm średnicy formy do tarty, to już za dużo):
Całość 306kcal, porcja to 1/2 całości - 158kcal

50g twarogu 0%
1 jajko, 2 białka
40g papryki
30g cukinii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
papryka w proszku
50g sera feta
jeżeli rezygnujecie z fety (nie polecam! :) ) to trzeba dodać pół łyżeczki soli

Twaróg, jajka+białka oraz sypkie składniki blendujemy. Wlewamy do formy.
Warzywa i fetę kroimy drobno, wrzucamy do formy i mieszamy wszystko razem, żeby posiekane składniki nie leżały "w kupie" w jednym miejscu.
Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu, góra+dół).

Można oczywiście dowolnie manipulować składnikami siekanymi, pamiętajcie, że jeżeli trafią tam, np. pomidory, które puszczają sok, trzeba będzie zapiekać trochę dłużej lub włączyć na chwilę termoobieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation