Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pudding ryżowy z rabarbarem:

składniki (2-3 porcje):

1/2 kubka ryżu arborio
2 kubki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
1 łodyga rabarbaru
2 truskawki
cukier do smaku

ryż i cukier wsypać do rondelka, wlać mleko. całość doprowadzić do delikatnego wrzenia i mieszać drewnianą łyżką aż ryż zmięknie oraz wchłonie mleko (ok. 15 minut). do osobnego garnuszka wsypać cukier, wlać łyżkę wody oraz dodać pokrojone w kostkę truskawki i połowę rabarbaru. podgrzewać aż owoce puszczą sok i cały nabierze ładnego koloru, przecedzić. do tego samego garnuszka wlać przecedzony sok, dodać pozostałą część rabarbaru pokrojoną w kostkę. podgrzewać na małym ogniu aż rabarbar zmięknie, ale zachowa ładny kształt, ewentualnie dosłodzić. pudding przełożyć do naczynek i ozdobić rabarbarem w syropie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation