Kuchnia

Musy

lody rabarbarowe
Składniki:

- 330 ml śmietany kremówki

- 400 ml mleka

- 200 g + 50 g + 2 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 3 żółtka

- 2 łyżeczki esencji waniliowej

- 3 łodygi rabarbaru

- sok z 1 pomarańczy

Do rondelka o grubym dnie wlewamy kremówkę i mleko, dodajemy 200 g cukru i sól i podgrzewamy, delikatnie mieszając, aż zacznie lekko wrzeć. W międzyczasie do miseczki wrzucamy żółtka i 2 łyżki cukru i roztrzepujemy widelcem.

Gdy mleczna mikstura zacznie się gotować, pomału, po jednej łyżce dodajemy trochę (łącznie około 1 szklanki) doroztrzepanych jajek, po każdej łyżce mieszając miksturę. Jajka z mlekiem powinny zrobić się ciepłe – gdy takie będą, pomału wlewamy je do reszty mlecznej mikstury, dodajemy wanilię i gotujemy całość, stale mieszając, aż zacznie lekko gęstnieć. Konsystencja powinna być taka, by ładnie pokrywała wypukłą stronę łyżki – wyczujecie kiedy jest “ten moment” :)

Gotową miksturę wkładamy na kilka godzin do lodówki by ostygła.

W międzyczasie rabarbar drobno kroimy, wrzucamy na patelnię. Przysypujemy 50 g cukru, dodajemy sok z pomarańczy i całość gotujemy, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Tę miksturę także chłodzimy w lodówce.

Gdy obie części będą już zimne, postępując zgodnie z instrukcją producenta, przygotowujemy lody w maszynce – najpierw mieszamy część śmietankową, a pod sam koniec mrożenia w maszynie dodajemy rabarbar. Tak przygotowane lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zamarznięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation