Kuchnia

Na słono

Pełnoziarniste krakersy jak chrupki chlebek

Składniki( na około 48 sztuk, w zależności od wielkości):

230g mąki razowej( można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)
115g drobnej kaszki manny
1/4 łyżeczki rozdrobnionej soli morskiej( można zwiększyć do 1/2 łyżeczki)
55g sezamu
55g pestek dyni
55g nasion lnu( zastąpiłam pestkami słonecznika)
1 łyżka płynnego miodu
3 i 1/2 łyżki oleju plus niewielka ilość do wałkowania ciasta
210ml letniej wody
dodatkowo: nasiona i sól morska do posypania krakersów

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać: mąkę, kaszkę oraz sól. Pestki i nasiona drobno posiekać lub zmielić w młynku do kawy( uwaga, nie zmielić za mąkę;). Dodać do mąki i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć miód, olej i wodę. Następnie wlać do suchych składników i dobrze wyrabiać około 5 minut, do momentu gdy masa będzie dobrze odchodzić od ścianek i będzie jędrna. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut.

Piekarnik nagrzać piekarnik do 1800C. Dużą, gładką blachę wyłożyć matą silikonową lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Blat lub stolnicę natłuścić odrobiną oleju. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z nich rozwałkować na przygotowanej powierzchni na grubość karty kredytowej. Następnie nożem lub radełkiem wycinać prostokąty o wielkości 4x7cm( lub jakiej wielkości mamy ochotę). Krakersy przełożyć na przygotowaną blachę, delikatnie zwilżyć wodą przy pomocy pędzelka i posypać nasionkami i solą( można lekko je docisnąć do ciasta) Piec 15-18 minut, lub do momentu aż brzegi się lekko przyrumienią. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki na 30 sekund, aby pozbyć się pary wodnej, zamknąć drzwiczki i pozostawić w piekarniku jeszcze 10 -15 minut. Ja zupełnie pominęłam ten etap, ponieważ przy 4 czy 5 blachach do upieczenia cały ten proces trwałby, jak dla mnie, za długo a i bez tego krakersy były chrupiące. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, do tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation