Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mus truskawkowy z tymiankiem cytrynowym { 4 porcje }

250 g truskawek
60 g cukru pudru
200 ml śmietany kremówki ( u mnie crème fleurette )
3 listki żelatyny*
kilka gałązek tymianku cytrynowego ( można zastąpić miętą, czy kolendrą )
* żelatynę w listkach można zastąpić zwykłą. Podobno 1 listkowi odpowiada 1 łyżeczka żelatyny w proszku.

Przygotowanie:

Listki żelatyny zamocz w zimnej wodzie.
Truskawki obierz i drobno pokrój. Gotuj je wraz z cukrem około 10 minut na średnim ogniu.
Zdejmij z ognia i wrzuć listki tymianku ( lub posiekane listki kolendry, czy mięty ).
Odcedź żelatynę i dodaj ją do gorących truskawek. Wymieszaj i odstaw, aby przestygło.
Ubij śmietanę i delikatnie połącz z truskawkami.
Przełóż do słoiczków / salaterek i schowaj do lodówki na minimum 3 godziny.
Ps. Jeśli chcesz otrzymać jednolity mus, lepiej będzie zblendować truskawki przed połączeniem z bitą śmietaną. W przeciwnym razie większe kawałki owoców opadną na dno, co też ma swój urok :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation