Kuchnia

słodko

Korzenne ciasteczka yoyo z kremem Brandy
Składniki:

250 g masła w temperaturze pokojowej,
110 g ciemnego brązowego cukru,
225 g mąki,
75 g mąki kukurydzianej (sądzę, że można ją również zastąpić mąką ziemniaczaną),
2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,

krem brandy

100 g masła w temperaturze pokojowej,
110 g cukru pudru,
2 łyżki brandy.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać wymieszane razem suche składniki. Odrywać kawałki ciasta (u mnie każda po około 23 g) układać na blasze i spłaszczać lekko widelcem odbijając u góry wzorek. Układać kulki w odstępach 3 cm od siebie. Piec około 15 minut, studzić na kratce.
W międzyczasie przygotować krem brandy.
Ubić masło z cukrem pudrem, dodać brandy i ubić dokładnie.
Przekładać ciastka.
Nieprzełożone ciastka można przechowywać około tygodnia w szczelnym próżniowym pojemniku, przełożone kilka dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation