Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ChilliBite: Ciasteczka cukrowe - cynamonowe, goździkowe, cytrynowe, a może waniliowe?

200g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
115g masła o temperaturze pokojowej
225g cukru
1 lekko roztrzepane jajko
60g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu (lub łyżka startej skórki cytrynowej, łyżeczka wanilii, czy aromatu migdałowego)

Rozgrzej piekarnik do 180st.
Utrzyj na puszysty krem masło z dodawanym porcjami cukrem, dodaj roztrzepane jajko. Po łyżce dodawaj przesianą mąkę z solą, cynamonem (ew innymi przyprawami smakowymi) i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj ciasto i odstaw do lodówki, by dobrze stężało.
Z zimnego ciasta uformuj walec i średnicy 5cm. Zawiń w folię i odstaw na 10 min do lodówki, po czym wyjmij z folii i obtoczy walec w brązowym cukrze. Teraz możesz walec zamrozić, jeśli chcesz piec ciasteczka innym razem. Jeśli nie, pokrój roladę na 5mm krążki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. KONIECZNIE trzeba zachować duże (ok. 4-5 cm) odstępy, gdyż ciasteczka bardzo rosną na boki.
Ciastka piecz ok. 12-15 min, do momentu, gdy będą złote. Ciastka zamrożone pieczesz kilka minut dłużej.
Wystudź na metalowej kratce. Przechowuj w metalowej puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation