Kuchnia

kuchnia

Łosoś po włosku

Składniki na 4 porcje :
25g masła
50g pełnoziarnistej tartej bułki ( można użyć zwykłej pszennej )
25g orzechów włoskich - posiekanych
start skórka i sok z 2 cytryn
2 łyżki bazylii
2 łyżki natki pietruszki
500-600g filetu z łososia
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki płatków chili lub jedna mała papryczka chili
3 łyżki oleju z orzechów włoskich ( lub oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek )
ryż i sałata do podania



Przygotowanie :

- masło rozpuścić na patelni
- patelnię zdjąć z ognia, wmieszać bułkę tartą, posiekane orzechy włoskie, sok i skórkę z 1 cytryny, połowę bazylii i natki pietruszki,
- formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć filet z łososia i posmarować go naszą mieszanką,
- włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać 25-30 minut
- czosnek rozgnieść, jeśli używacie świeżej papryczki chili to należy ją pokroić w małą kostkę i dodać do czosnku, następnie resztę bazylii oraz natki pietruszki, dodać sok i skórkę z 1 cytryny, wszystko wymieszać, następnie dolać olej i jeszcze dokładnie wymieszać
- rybę wyjąć, ułożyć na liściach sałaty, polać dressingiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation