Kuchnia

dobre ciasta i nie tylko

Jaskinia Smaku: Ciasto orzechowo- makowo- czekoladowe
Ciasto orzechowo- makowo- czekoladowe




Składniki na ciasto orzechowe:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
200 g kwaśnej śmietany
2 garści posiekanych orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
Składniki na ciasto makowe:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
4 łyżki suchego maku
Składniki na ciasto czekoladowe:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
Blaszkę o wymiarach ok 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. Każde ciasto przygotowujemy w ten sam sposób: Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Jajko ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Pod koniec dodajemy śmietanę, mąkę z sodą, ocet oraz odpowiedni do każdego ciasta dodatek (ciasto orzechowe- orzechy i rodzynki, ciasto makowe- 4 łyżki maku, ciasto czekoladowe- 2 łyżki kakao) i ucieramy na gładką masę. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut.


Krem:
500 ml mleka
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
400 gram masła
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z budyniem, żółtkami i mąką. Do reszty mleka wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniu, żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Na koniec dodajemy spirytus i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotowym kremem przekładamy ciasto.
Przełożenie ciasta: Ciasto czekoladowe- 1/2 kremu- ciasto makowe- 1/2 kremu- ciasto orzechowe.
Gotowe ciasto możemy polać polewą czekoladową z tego przepisu i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation