Kuchnia

kulinarnie.

Składniki:
Na Kruche Ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła/margaryny
5 pełnych łyżek cukru
5 dużych żółtek
2-3 łyżki zimnej wody
Na Budyniową Piankę:
5 dużych białek
niecała szkl. cukru (200 g)
1 cukier waniliowy (16 g)
2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g)*
0,5 szkl. oleju
Składniki Dodatkowe:
400-500 g malin
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło cukier żółtka, sól. Ciasto wyrobić w rękach. Dodać wodę i wyrabiać krótko, aby utworzyło jednolitą kulę. Podzielić ciasto na 40% i 60% masy. Obie masy włożyć oddzielnie do worka i zamrozić na kilka godzin. Większą część ciasta (60%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równo na dnie formy. Ciasto docisnąć mocno na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Piec 20-25 min., aby ciasto lekko zapiekło się żółtego koloru, odłożyć do wystudzenia.
Przygotowanie Budyniowej Pianki:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, a na koniec cukier waniliowy. Wsypywać stopniowo budyń stale ubijając. Wlewać powoli olej, stale ubijając do momentu, kiedy składniki się połączą.
Przygotowanie Końcowe:Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć piankę budyniową i wyrównać ją. Wyłożyć ciasno obok siebie maliny. Włączyć piekarnik do 180C. Pozostałą mniejszą część ciasta (40%) zetrzeć. Wysypać równo po powierzchni ciasta. Piec 30-40 min., aż kruszonka nabierze złocistego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation