Kuchnia

Ciasta, torty

KRUCHE ROGALIKI Z MALINOWA MARMOLADA.

adniki:

3 szklanki mąki
250 g miękkiego masła
250 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 słoiczek marmolady (twardej) z malin
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie zagniatamy z nich ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto dzielimy na 5-6 części i wałkujemy do grubości ok. 3 – 4 mm. Na ciasto nakładamy duży talerz o obcinamy wg niego koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy odrobinę marmolady (jeśli będzie jej za dużo, z pewnością wypłynie podczas pieczenia) i zwijamy. Układamy je na podsypanej mąką blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 min. Posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation