Łakocie

153 inspiracje
2 obserwujących
PIKANTNE BURGERY ZIEMNIACZANE

Składniki (na około 6 sztuk):

400 g obranych ziemniaków
1 żółtko
dwie cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia. W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny. Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.
Tortilla przepis na placek

Składniki: 4 porcje
mąka pszenna [300 g]
woda [150 ml]
sól [1 łyżeczka]
olej [1 łyżka]

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z łyżeczką soli.
Dodaję łyżkę oleju i wodę.
Wyrabiam szybko ciasto ręcznie, a jak ktoś ma robota do wyrabiania ciasta to może go spokojnie użyć.Ciasto na 4 części, następnie rozwałkowanie
Placki powinny mieć ø ok.25 cm.
Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 2 min z każdej strony.Placki powinny być blade z opalonymi plamkami.
CHURROS


Składniki:
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
3 średnie jajka
olej do smażenia
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
150g czekolady
100 ml śmietanki kremówki
Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia i mamy gotowy sos czekoladowy.

Wykonanie:
wodę zagotowujemy razem z masłem i szczyptą soli, kiedy masło się rozpuści do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy w jednolitą masę, która powinna odchodzić od brzegów naczynia, odstawiamy do ostudzenia
do przestudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu (ciasto musi być gładkie)
masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdkę
w garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175-180°C
na gorący olej wyciskamy paski długości około 7-8 cm, smażymy na złoty kolor, następnie wykładamy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
zimne Churros posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym.

Źródło: slodkiezapomnienie.blogspot.com
Kartofle księżnej - czyli zapiekane pure
SKŁADNIKI:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
4 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki włożyć do misy robota (można rozdzielić na dwa razy) dodać wszystkie składniki i wszystko dobrze wymieszać na wysokich obrotach. Przełożyć do tuby cukierniczej z dużą tylką i wyciskać spore dekoracyjne kopczyki wielkości małego jabłka na papier do pieczenia. Piec w temp 200 st ok 20 min.. na koniec można podpiec górę przestawiając piekarnik na górną spiralę.
Sałatka z pieczonymi, młodymi ziemniakami

Proporcje dla 3-4 osób

- kilogram młodych, malutkich ziemniaków
- sałata np. rzymska
- puszka kukurydzy
- pęczek rzodkiewek
- papryka czerwona
- 5 pomidorów

- odrobina oleju (np. rzepakowy)
- przyprawa do ziemniaków (zwana "kartofelkiem" lub "do frytek"), papryka w proszku, sól

Ziemniaki oskrobać ze skórki, wymyć i pokroić na połówki (większe na ćwiartki), wrzucić do miski skropić olejem i przyprawić porządnie w/w przyprawami. Wymieszać i przykryć folią aluminiową lub talerzem. Odstawić na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Czas należy kontrolować, ziemniaczki powinny mieć chrupiącą skórkę. Wyciągnąć i czekać aż ostygną.

W tym czasie przygotować:

sałatę - porwać na mniejsze kawałki, kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki, pomidory i paprykę pokroić.
Połączyć z pieczonymi ziemniaczkami, można ułożyć warstwowo w dużej misce (tak jak na fotografii).
Sałatka drobiowa z tzatziki
Składniki

500 g filetów z kurczaka
500 g świeżych ogórków
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml gęstej śmietany
sól ,pieprz
por (biała część) 200 g
mała puszka kukurydzy
2 czerwone cebule
3 jajka
Przygotowanie


Filety oczyszczamy ,kroimy w kostkę obtaczamy w przyprawie i oliwie. Smażymy na rozgrzanej patelni ,osączamy z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.
Ogórki obieramy ,ścieramy na tarce o dużych oczkach ,solimy i odstawiamy na 30 min. Odciskamy z wody ,dodajemy do śmietany ,doprawiamy solą i pieprzem.
Pory kroimy w piórka ,sparzamy ,odsączamy i studzimy.
Kukurydzę osączamy.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę.
W naczyniu układamy warstwami ,kurczaka ,pory ,kukurydzę ,sos ,posiekaną cebulę i jajka. Wstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem.

źródło: http://gregorhspeed.blogspot.com
surówka jak u chińczyka

1 kg białej kapusty
300 g marchewki
sól do smaku
zalewa
170 g cukru
130 g oleju rzepakowego
140 g octu

kapustę i marchew siekamy - u nas np. za pomocą obieraczki do warzyw
przekładamy do miski i solimy (można dopieprzyć do smaku)
wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy - ok 5-10 min
następnie postępujemy już tak samo
zalewą zalewamy kapustę
dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików
odstawiamy do lodówki gdzie możemy przechowywać kilka dni - chociaż szczerze szybko znika :)
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM SLODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona