Ciasto jagodowo - jogurtowe
Składniki:
Spód:
biszkopty podłużne lub okrągłe
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty.
Masa jogurtowa:
1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g)
200 g jagód
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopty i wstawić do lodówki, aby stężała.
Galaretka jagodowa:
150 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szkl. wody
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, sok z cytryny i wodę zmiksować w blenderze na mus. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Składniki:
1 litr mleka
szklanka drobnego cukru
kostka margaryny
1 szkl kaszy manny Kupiec
barwnik spożywczy różowy
1 op cukru waniliowego
6 paczek herbatników kakaowych Petit Beurre
galaretka malinowa
1,5 szklanki malin
Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrami. Powoli wsypujemy kaszę i gotujemy około 5 minut. Cały czas mieszamy. Goracą masę dzielimy na dwie części. Jedną wylewamy do formy wyłożonej herbatnikami i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Drugą część masy mieszamy z barwnikiem i wylewamy na ciastka. Równomiernie rozprowadzamy i pokrywamy ciastkami. Dociskamy. Możemy położyć na ciasto drewniana deskę, wówczas będzie miało równy wierzch.
Na wystudzone już ciasto układamy warstwę owoców, którą zalewamy tężejącą galaretką(galaretkę rozpuściłam w 350 ml gorącej wody). Wstawiamy do lodówki.