ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM.
Składniki dla 2 osób:
pół opakowania muszli makaronowych (u mnie z pszenicy durum)
opakowanie szpinaku mrożonego
5 ząbków czosnku
2 łyżki kus-kusu
cebula
puszka pomidorów krojonych
przyprawy
Makaron gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do ostygnięcia na tacę (tak żeby się muszle nie dotykały). Szpinak i rozgnieciony czosnek przekładamy na patelnię i dusimy do całkowitego rozmrożenia szpinaku, przyprawiamy a wodę która powstała przy duszeniu zagęszczamy kus-kusem. Przekładamy szpinak do miski, przykrywamy. Cebulę dusimy na tej samej patelni (bez szpinaku, który teraz siedzi w misce i pęcznieje). Przyprawiamy, dodajemy pomidory, doprowadzamy do zagotowania sosu, który następnie przekładamy do preferowanej formy, w której będziemy zapiekać owe muszle (u mnie foremka silikonowa do ciast). Bierzemy makaron, nadziewamy go szpinakiem (pomocna jest łyżeczka i palce). Układamy muszle w formie, można na każdą z położyć odrobinę sera żółtego.
Wsadzamy do piekarnika na 20 min. w temp. 180-200 stopni. Najlepiej zapiekać pod przykryciem, ja w połowie zapiekania położyłam na foremkę folię aluminiową, aby makaron nie wysechł.
KOPYTKA - Najlepsze kopytka i gnocchi - Przepisy
Sałatka brokułowa (hit na przyjęcia)
Składniki:
500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
1 puszka kukurydzy konserwowej
200 g sera typu feta
3 kopiaste łyżki majonezu
5 łyżek pestek słonecznika (ew. dyni)
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Wykonanie:
Świeży brokuł umyć i podzielić na drobne różyczki (bez łodygi, której nie używamy do sałatki). Mrożony brokuł nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Wrzucić różyczki do garnka z gotującą się wodą. Obgotować brokuł ok. 5 minut (musi pozostać lekko chrupiący). Ostudzić.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, aż uzyska złoty kolor. Ostudzić.
Ser pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W salaterce wymieszać: ser, kukurydzę, brokuły, majonez i pieprz. Całość posypać prażonym słonecznikiem. Podawać.
Smacznego!
Szybka przystawka: Zapiekane gruszki z żurawinami i serem pleśniowym
Skład:
2 gruszki
4 łyżki konfitury z żurawin
2 łyżki cukru
ok. 1.5 litra wody
ser pleśniowy typu Roquefort
A oto jak to zrobić:
1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut.
2. Ugotowane połówki przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy do środka konfitur z żurawin i przykrywamy startym serem pleśniowym. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy ok. 5-8 minut, aż ser się stopi. Podajemy z gorącym pieczywem i masłem czosnkowym.
PLACKI Z CUKINI
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 duża cukinia, sól, pieprz, ząbek czosnku, 2 jajka, 5-6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, oliwa z oliwek lub pestek winogron.
1
Utrzyj cukinię na tarce. Możesz skorzystać z większych oczek.
2
Utartą cukinię odsącz z wody.
3
Dodaj pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
4
Dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć lekko wodnistą konsystencję.
5
Smaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub z pestek winogron.
6
Podawaj z sosem czosnkowym.
:) PASTA KANAPKOWA WŁOSKA
Pasta przepyszna o unikatowym smaku. Suszone pomidory, oliwki i orzechy tworzą wspaniałą kompozycję.
SKŁADNIKI: wszystkie kupiłam w Lidlu
- serek włoski ( kulka 220g) ( jest to serek twarogowy firmy Pilos)
- pomidory suszone w oleju
- 10 czarnych oliwek
- 1- 1,5 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
- pieprz,sól
- bazylia
Pomidory i oliwki osączyć z zalewy, rozdrobnić. Dodać do serka wraz z orzechami, zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podawać do pieczywa.
Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora -
O przepisie
Deliktne w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie są właśnie kotleciki z kalafiora. Moje są lekko pikantne, ale ci co nie lubią ostrych potraw mągą pominąć papryczkę chilli.
Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora - Przygotowanie
Ugotowanego i ostudzonego kalafiora drobno posiekać lub ugnieść widelcem, dodać jajko, posiekaną cebulkę, szczypiorek i papryczkę chilli. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko razem, dodać mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy kalafiorowej formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Delikatnie przekręcać.
Gdyby kolteciki się rozpadały dodać jeszcze trochę mąki.
Podawać gorące.
Tagi: kalafior, czosnek, kotlety z kalafiora, chrupiące kotlety z kalafiora
Chrupiące i lekko pikantne kotleciki z kalafiora - Galeria
PLACUSZKI Z CUKINII
przepis - Ewa Chodakowska
Składniki:
połowa cukinii (200 g)
2 czubate łyżki mąki
1 jajko
pół średniej cebuli
oregano
bazylia (w przepisie w książce są świeże zioła, ja użyłam z woreczka)
pieprz ziołowy
szczypta soli
Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, jajko ubić, dodać mąkę, wymieszać z cukinią i posiekaną cebulą, przyprawić. Smażyć na oliwie.
Sos jogurtowy
zetrzeć 100g ogórka, wymieszać z 100g jogurtu greckiego, dodać pół ząbka czosnku, doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką soku z cytryny
Wszystko o gotowaniu: Smażony ser żółty... jak schabowy!
Zupa-krem pieczarkowa po prowansalsku