Przepisy na ciasta i nie tylko

98 inspiracji
2 obserwujących
Kruche klejone kółeczka, przepis

1. Ciasto
masło 250 g • śmietana do ubicia (30-33%) 200 ml • mąka chlebowa pszenna T650 250 g • mąka luksusowa pszenna T550 250 g • cukier waniliowy 12 g • cukier puder 150 g
Posiekaj gęsty tłuszcz, dodaj bitą śmietanę, mąkę chlebową i luksusową, cukier waniliowy oraz cukier puder.
Ciasto
2.
Zarób doskonale ciasto. Mieszaj dopóki nie znikną najmniejsze nawet grudki tłuszczu.

3.
mąka chlebowa pszenna T650
Część ciasta rozwałkuj na odpowiednią grubość. Z ciasta wykrój kółeczka i serduszka. W samym środku serduszek wykrój jeszcze małe dziurki.

4.
powidła
Piecz w rozgrzanym piekarniku, na blasze wyścielonej papierem na pieczenie, aż ciasto nabierze różowej barwy. Po wystygnięciu natrzyj kółeczka dżemem, a potem przyłóż je serduszkami.

5.
cukier waniliowy 24 g • cukier puder 4 łyżki
Cukier puder zmieszaj z cukrem waniliowym i posyp tą mieszanką ciasteczka.
Kasztanowe niedźwiedzie łapki, przepis

masło 125 g • cukier puder 100 g
Łychą wymieszamy masło z cukrem.

2.
jaja kurze 2 sztuki • kakao 10 g
Dodajemy jajka i kakao.

3.
kasztanowe pure 250 g • mąka chlebowa pszenna T650 200 g • proszek do pieczenia 10 g
Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ręką mieszamy ciasto, które jest nieco lepkie. Wkładamy je do lodówki na godzinę żeby stężało.

4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Foremki na łapki natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

5.
Ciasto po częściach wyciągamy z lodówki. Formujemy z niego odpowiednio wielkie kulki (ich wielkość zależy od wielkości foremek). Kulki wkładamy do foremki i ugniatamy. Ciasto musi być ugniecione maksymalnie do połowy foremki - podczas pieczenia ciasto urośnie i wypełni ją całą.

6.
Napełnione foremki układamy na blachę i 15 minut pieczemy w temperaturze 180°C.

7.
Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek...

8.
cukier puder
... i obtaczamy w cukrze.
Bananowo karmelowe ciasto, przepis

żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 200 g • woda 100 ml • olej słonecznikowy 100 ml • mąka chlebowa pszenna T650 210 g • proszek do pieczenia 15 g • białko jajka 5 sztuk • sól 1 szczypta
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem do piany, dodajemy olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, którą ostrożnie wymieszamy z masą z żółtek. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut.

2. Przygotowanie kremu
cukier kryształ 200 g • śmietana do ubicia (30-33%) 200 ml
Na małym ogniu karmelizujemy kryształowy cukier. Gdy karmel jest gładki i bez grudek dolewamy do niego śmietanę. Karmel po przelaniu natychmiast krzepnie ale po krótkim gotowaniu na małym ogniu ponownie rozpuszcza się w śmietanie.
Przygotowanie kremu
3.
budyń waniliowy - proszek 40 g • mleko półtłuste 1,5% 200 ml • masło 250 g
Po rozpuszczeniu dolewamy do karmelu mleko zmieszane z waniliowym budyniem ( Złoty Kłos ). Krótko gotujemy do zgęstnienia. Po ostygnięciu karmelu stopniowo przemieszujemy z zmiękczonym masłem.

4.
banan 6 sztuk
Na schłodzony spód układamy podłużnie przekrojone banany, nanosimy krem i rozcieramy.

5.
orzechy włoskie • czekolada
Posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami i ozdabiamy czekoladą.
Francuskie ciasto Mille-feuille, przepis

1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 250 g
Ciasto francuskie wałkujemy na cienko, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze przekłuwamy widelcem, żeby zbyt nie nabrzmiało podczas pieczenia.
Przygotowanie ciasta
2.
W rozgrzanym piekarniku pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 170°C.

3.
Po ostygnięciu ciasto ostrożnie przekrawamy na trzy równe części. Tradycyjnie robi się trój warstwowe ciasto i dwie warstwy kremu. Czasami ciasto tak napęcznieje, że daje nam to możliwość rozdzielić je na 6 warstw, zamiast trzech.

4. Przygotowanie kremu
żółtko jajka 4 sztuki • białko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 250 g
W misce mieszamy jajka z cukrem. Jedno białko odkładamy na bok na polewę.
Przygotowanie kremu
5.
mleko tłuste 3,5% 750 ml • laska wanilii 1 sztuka • skórka z cytryny 1 łyżeczka
W garnku podgrzewamy mleko z ziarenkami z wanilii i skórką z cytryny.

6.
Jak mleko będzie ciepłe a na wierzchu zacznie się tworzyć para, stopniowo wmieszamy trzepaczką przygotowane jajka z cukrem.

7.
mąka chlebowa pszenna T650 100 g
Powoli wmieszamy mąkę dawkowaną sitkiem. Kontynuujemy mieszanie aż do uzyskania gęstego kremu.

8. Przygotowanie polewy
białko jajka 1 sztuka • cukier puder 100 g • sok z cytryny ½ citróna
Polewę przygotowujemy ubijając cukier z białkiem z jajka i sokiem z cytryny.
9. Formowanie
Na spód dajemy warstwę ciasta a na nie nacieramy schłodzony krem. Kontynuujemy kładąc na przemian warstwę ciasta i kremu.
Formowanie
10.
Wierzch wykańczamy warstwą ciasta, które starannie wyrównujemy, tak aby polewa nie wyciekała. Polewamy cytrynową polewą po całej powierzchni.

11. Czekoladowy wzór
czekolada do gotowania 20 g • mleko tłuste 3,5% ½ dl • cukier kryształ 1 łyżeczka
Z niewielkiej ilości gorzkiej czekolady, mleka i cukru przygotujemy gęstą, ale po schłodzeniu wciąż płynną polewę.
Czekoladowy wzór
12.
Z czekolady po ostygnięciu " rysujemy" strzykawką do polewy linie.

13.
Poprzecznym ruchem szpikulca wytwarzamy " ząbkowany" wzór.

14. Serwowanie
Po odleżeniu co najmniej 12 godzin w lodówce ciasto się łatwiej kroi .. ale kto by tak długo czekał ;)
Kostki bananowo - czekoladowe, przepis

jaja kurze 8 sztuk • cukier kryształ 8 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 2 łyżki • mąka chlebowa pszenna T650 8 łyżek • proszek do pieczenia ½ opakowania
Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec domieszaj pianę ubitą z jajek. Ciasto wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, a potem piecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C.

2.
banan 6 sztuk
Upieczone ciasto przełóż i odstaw, aby ostygło. Banany rozkrój wzdłóż na połówki i poukładaj je na biszkopcie.

3. Przygotowanie kremu
jaja kurze 3 sztuki • cukier kryształ 150 g • mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • kakao 2 łyżki
Do misy włóż jaja, cukier, mąkę i kakao i mieszaj nad parą, dopóki mieszanka nie zgęstnieje. Potem poczekaj, aż wystygnie.
Przygotowanie kremu
4.
masło 250 g
Do wystudzonej kaszy stopniowo zacznij dodawać miękkie masło. Zmiksuj, aż krem będzie gładki.

5.
Natrzyj równomiernie banany kremem. Przed odłożeniem ciasta do lodówki, wyrównaj jeszcze jego powierzchnię.

6. Przygotowanie polewy
czekolada do gotowania 100 g • śmietana do ubicia (30-33%) 100 g
Ciągle mieszając, rozpuść nad parą czekoladę. Potem zalej ją śmietaną i jeszcze przez chwilę mieszaj, aby śmietana z czekoladą się złączyły.
Przygotowanie polewy
7.
Czekoladową polewę rozlej po cieście, które następnie odłóż w chłodne miejsce, aby polewa zgęstniała.

8.
cukier puder 100 g • margaryn 100 g • mleko w proszku 100 g
Placek pokrój w kostki. Możesz je ozdobić serduszkami, które można wykrajać przy pomocy foremki z marcepanu. Marcepan można kupić lub przygotować go sobie samemu w następujący sposób: z mleka w proszku, cukru pudru i gęstego tłuszczu ugnieć gęstą masę, którą rozwałkuj a następnie wykrajaj z niej potrzebne kształty.
Ciastka miodowe z orzechowym grylażem, przepis

mąka chlebowa pszenna T650 500 g • cukier puder 200 g • soda oczyszczona 2 łyżeczki • cukier waniliowy 12 g • masło 200 g • miód 70 g • mleko półtłuste 1,5% 2 łyżki • rum 1 łyżka • jaja kurze 2 sztuki
W misce zmieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną. Mieszając dodaj rozpuszczone masło, miód, mleko, rum i jaja.

2.
Wymieszaj gładkie ciasto, które następnie daj na 15 minut schłodzić, aby lepiej się z nim pracowało.

3. Orzechowy grylaż
orzechy włoskie 400 g • cukier puder 60 g • cukier waniliowy 12 g • miód 100 g • masło 130 g
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj orzechowy grylaż. Daj na patelnię drobno posiekane orzechy, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj masło i miód. Ciągle mieszając, ogrzewaj całość na małym ogniu, dopóki masło i miód się nie rozpuszczą a cukier zacznie lekko karmelizować. Wtedy odstaw patelnię z ognia.
Orzechowy grylaż
4.
Schłodzone ciasto rozdziel na dwie równe części, rozwałkuj je i przenieś na blachę wyścieloną papierem na pieczenie. Nie szkodzi, jeżeli ciasto się potarga podczas przenoszenia, możesz go naprawić rękoma bezpośrednio na blasze. Pierwszy płat w łóż do piekarnika i piecz go w temperaturze 200°C przez około 8 minut, aż zacznie być złocisty.

5.
Gdy piecze się pierwszy płat ciasta, na drugim płacie równomiernie nanieś orzechowy grylaż a następnie też go upiecz.

6. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 600 ml • skrobia kukurydziana 70 g • mąka chlebowa pszenna T650 60 g • sok z cytryny 2 łyżki • waniliowy ekstrakt 1 łyżka
W odrobinie zimnego mleka rozpuść kukurydzianą skrobię (budyń waniliowy), mąkę i dodaj do gotującego się mleka. Ciągle mieszając ugotuj gęsty budyń. Do ciepłego budyniu dodaj sok z cytryny i waniliowy ekstrakt. Budyń odstaw, aby wystygł. Gdy budyń będzie stygł, przemieszaj go raz na czas.
Przygotowanie kremu
7.
masło 400 g • cukier puder 160 g
W misce wymieszaj miękkie masło z cukrem. Stopniowo do masła dodawaj ostygnięty budyń.

8.
Na płacie bez grylażu równomiernie rozsmaruj krem, potem przykryj go płatem z grylażem. Ciasto następnie włóż do lodówki. Najlepsze jest dwa dni po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.
:) ekstra Sernik Raffaello na zimno :)

Składniki:

Spód:
• 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa

Masa kokosowa:
• 250 g serka mascarpone
• 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru
• 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
• 250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego
• 200 g białej czekolady
• 4 łyżki likieru amaretto
• 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego)
• 2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody




Dekoracja:
• około 50 g wiórków kokosowych
• opcjonalnie: gotowe pralinki kokosowe, obrane migdały


Przygotowanie:

Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm, nie trzeba uklepywać.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Teraz kolejno będziemy dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką.
Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki.
Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką.
Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Dodawać do niej po łyżce masę kokosową (w sumie około 6-7 łyżek) za każdym razem mieszając, postępujemy tak samo jak w przypadku dodawania białej czekolady.
Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i łyżką wyłożyć na wafelki (nie wylewać na raz całej masy bo wafelki się przemieszają). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować migdałami lub pralinkami.

Smacznego :)
Składniki na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
80g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
4 białka
100g cukru
1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek)
200g orzechów włoskich
Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę.

Masa:
100g cukru
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka kakao
3 żółtka
150g masła
Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.

Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona