Przepisy na ciasta i nie tylko

52 inspiracje
1 obserwujący
Pomysłodawcy.pl - serwis bardziej kreatywny - ZIEMNIAKI PO MISTRZOWSKU - NATNIJ, OBSYP PARMEZANEM LUB INNYM SEREM - ZAPIECZ I GOTOWE!! :)
Śledzie w sosie tatarskim

Składniki:

- 40 dkg filetów śledzia
- dwie łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- trzy, cztery łyżki majonezu
- dwa duże ogórki konserwowe
- mała cebula
- kilka grzybków marynowanych w occie
- płaska łyżeczka cukru
- biały pieprz, sól do smaku

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę, dwie (wymienić w trakcie wodę) sprawdzić, czy straciły intensywny smak soli, jeśli nie, zmienić ponownie wodę i pomoczyć jeszcze trochę. Pokroić rybę na trzycentymetrowe kawałki. Ogórki, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, dodać majonez, śmietanę, przyprawy. Sos wyłożyć na pokrojone śledzie.
szybka pizza z patelni -10 minut robienia i tyle samo smażenia

SKLADNIKI NA CIASTO: 6 łyżek mąki, 2 jajka, woda, 2 parówki, szczypiorek, sól i pieprz,

DODATKI 2-3 łyżkikoncentratu pomidorowego lub keczupu, oregano, ser żółty, olej do smażenia *oczywiscie mozesz dać własne składniki np papryke, pieczarki, oliwki

PRZYGOTOWANIE: przesianą mąke zmiksować z jajkami, dodając trochę wody, żeby ciasto nie byłó zbyt żadkie ani zbyt gęste. dodać soli i pieprzu do smaku. Parówki i szczypiorek drobno pokroić dodac do ciasta. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać ciasto. Rozsmarować je na całej powierzchni. Smazyć aż placek na spodzie będzie rumiany, wtedy zmniejszyć mocno ogień i przewrócić placek na drógą strone za pomocą dwóch łopatek. Posmarować koncentratem lub keczupem. Oprószyć oregano i obsypać startym serem. smażyć pod przykryciem, aż ser będzie całkowicie stopiony. Oczywiście jest to wersja podstawowa,można użyc swoich ulubionych dodatków. I jeśli ktoś woli cienkie ciasto to wystarczy zmniejszyć ilość mąki o połowę.
Pieczone krokiety z ziemniaków

Czas przygotowania: 90 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

• 500g ziemniaków
• 2 łyżki miękkiego masła
• 1 duże żółtko
• 1 łyżka pełnotłustej śmietany
• 1 duże jajko (ubite)
• 50g świeżej bułki tartej
• 50g masła
• drobno posiekana natka pietruszki
• pieprz cayenne
• mąka do posypania
• sól i pieprz

Te ziemniaczane krokiety piecze się, a nie smaży, jak większość, dzięki czemu potrawa jest lżejsza.

Etapy przygotowania:

Obieramy ziemniaki i kroimy je na równe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15min, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy ziemniaki i tłuczemy na gładką masę. Mieszamy z masłem, aż całe się stopi. Dodajemy żółtko i śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą pieprzy cayenne. Chłodzimy przez godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dzielimy masę ziemniaczaną na 12 równych kulek. Lekko umączonymi rękoma nadajemy im kształt krokieta. Każdy krokiet moczymy w ubitym jajku i obtaczamy w tartej bułce, strzepując jej nadmiar. Smarujemy masłem żaroodporne naczynie wystarczająco duże, by wszystkie krokiety zmieściły się w jednej warstwie. Układamy krokiety obok siebie w naczyniu. Posypujemy je wiórkami masła. Pieczemy krokiety przez 20 min, aż uzyskają złotobrązowy kolor. W trakcie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Podajemy gorące posypane pietruszką.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/pieczone_krokiety_z_ziemniakow
Naleśniki z pieczarkami, kukurydzą i serem.

Potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 600 g sera
- pół puszki kukurydzy
- mleko
- mąka
- jajka
- bułka tarta

Smażymy naleśniki. Pieczarki kroimy w plastry lub w kostkę i podsmażamy. Przekładamy do miseczki.

Dodajemy starty ser i kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Następnie obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej, dzięki temu naleśniki będą chrupiące. Smażymy na małym ogniu.
Przepis
Składniki
1/2 kg mąki;
400 g miodu;
szklanka cukru;
1/4 kostki margaryny;
2 jajka;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
przyprawa do pierników;
szczypta gałki muszkatołowa;
Lukier:
cukier puder;
woda przegotowana
Dekoracja:
kolorowa posypka


Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawę i gałkę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak aby ciasto dało się zgniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie pierniczków.

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - czas pieczenia ok 10 minut.

Świąteczne pierniczki gotowe, proszę się częstować :)

Smacznego!


Źródło:
http://kobieceinspiracje.pl/4050,swiateczne-pierniczki.html
Pyszna zapiekanka....
Przepis:
1 brokuł
* pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku)
* 2 jajka
* starty ser żółty
* sól, ew. przyprawy

Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę.
Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
MAZUREK TOFFI
Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodat...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona