Przepisy 2016

83 inspiracje
Curry pomidorowo- kokosowe z kalafiora i indyka
6- 8 porcji

składniki na mięso:
- 900 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2- 3 łyżki oliwy

Mięso umyć, odkroić błonki i pokroić w kostkę, dodać oliwę oraz pastę i wymieszać wszystko do dokładnego połączenia. Całość wstawić do lodówki na ok 2- 3 godziny

przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Nasiona kolendry i kozieradkę zmiażdżyć w moździerzu, następnie połączyć wszystkie przyprawy i odstawić.

składniki na curry:
- 1 główka kalafiora
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka maki + trochę wody- opcjonalnie
- ryż, natka pietruszki do podania

Kalafiora podzielić na różyczki, następnie gotować 3- 4 minuty w gotującej i osolonej wodzie. Kalafior powinien lekko zmięknąć, ale nadal być twardawy.
Indyka wyciągnąć z lodówki i smażyć w bardzo dużej patelni, najlepiej woku do zrumienienia z obydwu stron- ok 2- 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia
W międzyczasie pokroić cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. W tym samym woku, w którym był smażony indyk, rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mieszankę przypraw i smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć- ok 30 sekund.
Do woka dodać mleczko kokosowe, pomidory i kalafior, doprowadzić do wrzenia i przykryć. Gotować ok 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować ok 15- 20 minut aż curry zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodać mięso i gotować jeszcze 5- 10 minut, aby mięso doszło. Gdyby curry było za rzadkie, roztrzepać łyżkę mąki w małej ilości wody, aby powstał gęsty płyn. Następnie wlać mąkę do curry i pogotować chwilę.
Do misek przelać curry i podawać z ryżem lub chlebem obsypane natką pietruszki.
Smacznego!
Prosty przepis robi furorę! Potrzebujesz tylko 3 składników aby zaskoczyć wszystkich przepysznym, oryginalnym ciastem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz upiec rewelacyjne ciasto. Potrzebujesz tylko 3 jajek, 120 g białej czekolady i 120 g kremowego twarożku. Oddziel białka od żółtek i schowaj je do lodówki. Rozpuść czekoladę nad gorącą wodą, a następnie wymieszaj ją z twarożkiem. Dodaj 1/3 ubitych wcześniej na sztywną pianę białek. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj resztę białek i jeszcze raz wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przełóż ją do natłuszczonej wysokiej formy i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 st. i piecz przez kolejny kwadrans. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut, po czym wyciągnij je i zostaw do wystudzenia. Banalnie proste! Smacznego!
Rożki z mięsem mielonym

Składniki

Rożki waflowe

50dkg mielonej łopatki wieprzowej

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

2 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

Do panierowania:

2 jajka, 1 łyżka mąki

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć.
Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe.
Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony.
Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.
Krem karmelowo – kokosowy |
Krem karmelowo – kokosowy

porcja dla 6 osób

180 g plus 150 g cukru
6 jajek
1/2 cytryny
500 ml mleka
500 ml mleczka kokosowego
40 g wiórek kokosowych, lekko grillowanych
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Przygotuj 6 słoiczków oraz większą brytwankę, do pieczenia deseru w kąpieli wodnej.
Zrób karmel: do rondelka wsyp 150 g cukru, dodaj 5 łyżek wody i 10 kropel soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie miał złoty kolor.
Rozlej karmel do słoiczków.
Jajka rozbij z 180 g cukru, tak jak na omlet, czyli lekko.
Dodaj mleko i mleczko kokosowe, wymieszaj i przelej do słoiczków.
Umieść słoiczki w brytwance, zalej gorącą wodą ( około 1,5 cm poniżej wysokości słoiczków ) i wstaw do piekarnika na pół godziny.
Wystudź krem, a wierzch posyp grillowanymi wiórkami kokosowymi. Jedz na zimno, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona