Kuchnia

968 inspiracji
by Sylwia
5 obserwujących
TIRAMISU- bezwzglednie najlepszy przepis

Pour entre 6 et 8 très belles parts :

Utilisez un moule rectangulaire ou un tupperware relativement haut.

- 500 g de Mascarpone ( sorti à l'avance du frigo )
- 5 oeufs ( sortis à l'avance du frigo )
- 120 g de sucre ( 100g + 20 g )
- 600 à 700 ml de café fort ( tiéde )
- 4 à 5 càs d'Amaretto Disaronno Originale
- Environ 40 biscuits à la cuillère pâtissiers
- 1 càs de sucre glace
- Cacao amer en poudre

1/ Préparer le café fort. Le mélanger très chaud avec l'Amaretto Disaronno Originale et les 20 g de sucre. Le verser dans un récipient large et laisser tiédir. N'hésitez pas à ajuster au niveau de l'alcool et au niveau du sucre. Pour moi, ça a été 700 ml de café et 5 càs d'Amaretto. Goûtez :)

2/ Dans un saladier, battre au fouet éléctrique les jaunes d'oeufs avec les 100 g de sucre très longuement ( environ 7 minutes, pas moins ) jusqu'à ce que le mélange pâlisse et double de volume. Ajouter le Mascarpone à température ambiante et fouetter environ 4 minutes ( pas moins ). C'est le plus long mais c'est une étape importante, la crème n'en sera que meilleure.

3/ Dans un autre saladier, battre longuement les blancs d'oeufs en neige très ferme avec le sucre glace. En incorporer 1/3 rapidement à la préparation au Mascarpone afin de rendre le mélange bien crémeux, puis incorporer très délicatement les 2/3 restants à la maryse, en soulevant bien la crème.

4/ Monter le gâteau : tremper les biscuits à la cuillère un par un dans le café sucré et alcoolisé. Il ne faut pas les laisser complètement s'éponger du liquide. Une à deux secondes suffisent, en les retournant. Tapisser au fur et à mesure le moule/tupperware des biscuits préalablement mouillés, en les serrant bien. Verser la moitié de la préparation au Mascarpone sur cette première couche de biscuits. Lisser à la maryse, puis tamiser au-dessus généreusement le cacao amer. Replacer par-dessus une couche de biscuits mouillés de café, puis le reste de la crème de mascarpone, lisser. Tamiser une nouvelle fois au-dessus le cacao amer, toujours généreusement. Placer immédiatement au réfrigérateur, et par pitié, ne surtout pas y toucher avant minimum 12H. Laissez-en absolument pour minimum 24H après.

Comme je le disais, le must est de réaliser le Tiramisu de bonne heure le matin et de ne le déguster que le lendemain midi. La patience est une vertu, vos papilles en seront récompensées !

czyli:

500g serka mascarpone
5 jaj
500ml ostudzonej mocnej kawy
4 lyzki amaretto mub rumu
ok 40 szerokich biszkoptow
gorzkie kakao do posypania

Do goracej kawy wlac alkohol i 20g cukru, odstawic do przestudzenia.
Zoltka utrzec z pozostalym cukrem (ucierac przynajmniej 7min), dodac serek i kontynuowac (przez przynajmniej 4min).
Ubic bialka z cukrem pudrem i delikatnie dodac.
Moczyc biszkopty kilka sekund z kazdej strony, ulozyc na dnie formy i przykryc polowa kremu, znow warstwa biszkoptow i krem.
Posypac gorzkim kakao i odstawic do lodowki na conajmniej 12 godzin, (najlepsze po uplywie doby).
Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g sera kremowego (można użyć zwykłego twarogu wcześniej zmielonego)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone) - dałam zdecydowanie więcej.
Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Smacznego :)
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (ja wcześniej lekko podgotowałam na parze), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron. Smacznego!
Lekkie sałatki na każdą okazję Obiad,

kolacja, lub spotkanie ze znajomymi
EVERYDAY FLAVOURS: SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, ZIEMNIAKAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI.
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* czekolada mleczna – 100 g
* biszkopty okragłe – ok. 30 szt
* żelatyna – 2 łyżki
* kakao do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy 24 cm wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!
Ciasto latte macchiato

Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
szczypta soli
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i nadal miksować. Gdy białka będą już mocno sztywne wówczas kolejno dodawać żółtka nie przerywając miksowania. Dodać wodę i olej oraz przesianą mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26x26 lub 24x28). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na poncz:
ok. 300-350ml bardzo mocnej kawy (najlepiej espresso)
100ml likieru kawowego

Składniki na poncz bardzo dokładnie wymieszać. (Likier dodać dopiero do wystudzonej kawy).

Składniki na krem:
200g miękkiego masła
1/2 szkl cukru pudru
400g serka waniliowego
2 szkl mleka w proszku (miałkie - nie granulowane!)

ponadto:
1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia

Masło utrzeć z cukrem do białości na pulchną masę (przynajmniej 5-7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.

Na dno blaszki układamy pierwszy blat ciemnego ciasta. Lekko go ponczujemy.
Na to wykładamy połowę masy (pozostało połowę masy dzielimy na dwie części).
Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i oprószamy je kakao. Teraz będzie trudniej
Drugi blat ciasta smarujemy pierwszą częścią masy i układamy go na cieście w taki sposób by masa znalazła się od dołu czyli przylegała do naszych naponczowanych już biszkoptów
Gdy ciasto ułożymy wówczas ponczujemy jego wierzch i wykładamy pozostałą masę.
Na niej układamy kolejną warstwę zamoczonych w ponczu biszkoptów i mocno oprószamy wierzch kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum całą noc. Ciasto smakuje najlepiej jak poleży w lodówce przynajmniej 12 godzin
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona