jedzenie

9 inspiracji
4 obserwujących
muffiny jajeczne
przepis na 24 babeczek

1 czerwona papryka
2 pomidory roma
dobry garść świeżych liści bazylii
3-4 zielona cebula
6 jajek + 4 filiżanki białek jaj
piec w piecu na temp 180 `c przez około 20-30 minut lub do czasu, gdy widać, że są twarde na wierzchu
Lekki deser owocowy
Składniki
4 kiwi
1 pomarańcza
kilka malin
jogurt naturalny
łyżeczka miodu
woda niegazowana do uzupełnienia
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Owoce dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pomarańcze pozbawić pestek. Wszystkie owoce zmiksować. Następnie dodać miód, jogurt, trochę wody i jeszcze raz wszystko zmiksować. Jeśli deser jest za gęsty, można dodać więcej wody, w zależności od upodobań.
MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki na 12 muffinek:
1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, odpestkowanych
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki drobnego cukru
100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
2 jajka, roztrzepane.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.
Jogurtowe lody truskawkowo-jagodowe z melisą:

300 g truskawek,
150 g jagód,
285 g niskotłuszczowego jogurtu,
165 g cukru,
150 ml wody,
skórka otarta z jednej cytryny,
kilka listków melisy

Wodę zagotować z cukrem i skórką cytrynową na gęsty syrop. Przestudzić.
Truskawki i jagody zmiksować na mus. Dodać ostudzony syrop cukrowy i jeszcze raz zmiksować. Dodać jogurt oraz posiekaną drobno melisę. Przelać do maszynki do lodów i mrozić wg instrukcji producenta.

Można też zrobić lody bez maszynki - mrożąc masę lodową w pojemniku około 2 godziny, po czym wyjąć i zmiksować, powtarzając czynność co najmniej dwukrotnie
Muffinki z czekoladą i mascarpone
12 sztuk

Muffinki
ok. 12 babeczek
1,5 szklanki mąki
1 łyźka kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
2 duże jaja
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Masa
2 białe czekolady
1 szklanka kremówki (250ml)
1 serek mascarpone
Muffinki
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao. Wymieszać. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać cukier, mleko, olej. Wymieszać, połączyć masę jajeczną z mąką. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej z nich wlać ciasto. Piec ok. 20-30min. w 180 stopniach. Wystudzić.

Masa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę doprowadzić do wrzenia, wlać do czekolady, dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masę rozmieszać łyżką, dodać mascarpone, krótko zmiksować na niskich obrotach (aż stanie się puszysta). Masę przełożyć do szprycy, dekorować wedle uznania:-)
Malinowe mascarpone

Składniki na 2 porcje deseru:

120 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
np. 1 śmietanfix
małe okrągłe biszkopty
1 filiżanka mocnej kawy
200 g malin
1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Maliny miksujemy blenderem i mieszamy z cukrem.

Mascarpone mieszamy ze śmietanką i śmietanfixem.

Na dno pucharków układamy 1 warstwę namoczonych biszkoptów. Dzielimy masę serową miedzy pucharki tak żeby 1/3 jeszcze została.

Układamy 2 warstwę biszkoptów. Masę serową mieszamy z połową zmiksowanych malin i całość dzielimy na pucharki.

Układamy 3 warstwę biszkoptów i na wierzch dajemy pozostałe maliny.

Deser chłodzimy min 2 godz przed podaniem.

Dekorujemy listkami mięty i kilka malinami.
KOKTAJL JOGURTOWO-MIĘTOWY

Składniki: (2 porcje)
500 ml schłodzonego kefiru (może być również maślanka/jogurt naturalny/zsiadłe mleko)
1 mały ogórek obrany ze skórki
1 mały ząbek czosnku
5-10 listków świeżej mięty (można również dodać kilka listków melisy i/lub natki)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i baaardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation