Przepisy

197 inspiracji
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania - Przepis


Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia.
Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest się mu oprzeć ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

20g świeżych drożdży
150 ml mleka
50g cukru
400g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 jajka
50g masła

Nadzienie:

70g masła
100g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku. Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
Paski ułożyć jeden na drugim.
Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
Kawałki wkładać do formy bokiem.

Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. pół godziny w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Babka ziemniaczana

Babka:
2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych)
3 średniej wielkości cebule
250g boczku wędzonego
250g kiełbasy
2 jajka L
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaszy mannej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki

Sos koperkowy:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
300ml jogurtu greckiego
sól, pieprz

1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę.
2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało.
3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy.
4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.
5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sosem polewamy kawałki babki tuż przed podaniem.
Rolsy
Kojarzycie rollsy z Pizza Hut? Samemu można zrobić lepsze!

Składniki (z jednej tortilli wychodzi około 5-6 roladek):

- 5 tortilli
- 5 plastrów dużej szynki (np. gotowanej)
- 1/2 szklanki tartego sera ementaler
- 1/2 szklanki żółtej mozzarelli (można ją kupić pakowaną, już w wiórkach)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (jeśli lubimy pikantne, można dać więcej)
- sól

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Jogurt mieszamy z musztardami, przyprawiamy solą do smaku. Oba sery mieszamy razem.

Każdy płat tortilli smarujemy cienką warstwą sosu. Na wierzchu układamy plaster szynki i całość posypujemy serami. Tortillę rolujemy (warto przed zawinięciem schować brzegi tortilli do środka – jak w krokietach) i układamy na blasze (łączeniem do dołu, by tortilla nie rozwijała się w trakcie pieczenia).

Wkładamy do piekarnika na około 5-10 minut. Wyjmujemy, gdy tortilla zacznie się rumienić, a ser w środku będzie się topić. Roladki kroimy na kawałki, w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowo-musztardowym, jako dip.
Pieczone pikantne ziemniaczki z serem
Składniki:
1,5 kg ziemniaków równiej wielkości
woda
sól
Sos:
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 do 1 płaskiej łyżeczki pieprz cayenne
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
1-2 łyżki zimnego masła (najlepiej w grubych wiórkach)
olej do natłuszczenia formy
koperek do posypania ziemniaków
tarty żółty ser
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki przekrajam wzdłuż na pół, i gotuję w osolonej wodzie 12-15 minut. Powinny być prawie miękkie. Odlewam wodę, i gorące ziemniaki kroję znów na pół, by powstały ćwiartki.
Wcześniej przygotowuję sos: mieszam wszystkie składniki na pastę. Gotowy sos przekładam do gorących, podzielonych na kawałki ziemniaków, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, by się nim pokryły. Tak przygotowane przekładam do natłuszczonej olejem formy, posypuję posiekanym koperkiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut, po czym na wierzchu układam wiórki masła. Piekę kolejne 15 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia można dodatkowo posypać ziemniaki startym serem, i piec do jego zrumienienia. Podaję gorące,np. z sadzonym jajkiem.
Kurczak w szynce ze szparagami w sosie z zielonego pesto | Kwestia Smaku
Polędwiczki w sosie kurkowym:

Składniki na 4 porcje

600 g polędwiczki wieprzowej
500 g mrożonych kurek (można użyć świeżych)
1 średnia cebula
1 listek laurowy
1 szklanka bulionu (u mnie warzywny)
1 czubata łyżeczka mazeiny (skrobi kukurydzianej)
2 łyżki słodkiej śmietany do sosów i zup
2 pełne łyżeczki masła klarowanego
2 łyżki żubrówki palonej (można zastąpić koniakiem albo brendy)
sól, pieprz, chili (u mnie z młynków Kotanyi)


Polędwiczkę pokroić w plastry i lekko rozbić dłonią. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
W rondlu (użyłam głębokiej patelni ceramicznej Delimano) rozgrzać 1 łyżeczkę masła, wrzucić kurki (można je rozmrozić wcześniej, ale nie jest to konieczne), dodać listek laurowy, sól, chili i pieprz. Podsmażyć aż cała woda odparuje, a kurki się lekko zrumienią.
Na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła, włożyć pokrojone polędwiczki i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Polędwiczki przełożyć do rondla z kurkami i dopiero wtedy je posolić, popieprzyć i oprószyć chili. Na pozostałym na patelni maśle podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zrumieni wlać 2 łyżki alkoholu i jeszcze pół minuty smażyć, aż alkohol odparuje, a płyn „zbierze” smak z patelni. Podsmażoną cebulkę przełożyć do kurek i polędwiczek, podlać zimnym bulionem (jeśli nie mamy możemy użyć wody) i dusić około 30 minut.
Mazeinę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do rondla i zagęścić sos. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać i gotowe.
Podawać z ulubionymi dodatkami, choć moim zdaniem najlepiej smakuje z kaszą i świeżymi warzywami.
Polędwiczki w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:

500 g polędwicy wieprzowej
150 g pieczarek
mały kubeczek śmietany 30%
1 łyżeczka mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz czarny, natka pietruszki
masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Obsmażyć na maśle z obu stron. Dodać pieczarki i smażyć ok. 10-15 min. Śmietanę rozmieszać z mąką oraz przyprawami. Zalać mięso i dusić na małym ogniu ok. 5 min. Mięso posolić pod sam koniec smażenia, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie twarde.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona