Pierogarnia, naleśnikarnia ...

219 inspiracji
2 obserwujących
SKARBIEC KULINARNY: Krokiety Z Kapustą I Mięsem
Składniki Na Farsz:

350 g ugotowanego mięsa drobiowego
1 kg kapusty kiszonej (liczyć wraz z zalewą)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 pełne łyżeczki kminku (można zmielić w moździerzu)
1 większa cebula
2 łyżki oleju
3 pełne łyżeczki zielonej pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz




Składniki Na Naleśniki:

0,5 l pełnotłustego mleka
0,5 l wody niegazowanej
2 jajka
ok. 400 g (nie więcej!) mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżki soli
2 łyżki oleju
olej do smażenia

* z tej porcji wyszło mi 15 bardzo dużych naleśników (smażonych z patelni Tefal o śred. 32 cm; być może inne patelnie będą potrzebowały większej ilości mąki w cieście)



Składniki Dodatkowe:

2 duże jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia




Przygotowanie Farszu:

Ugotowane mięso zmielić odrobinę w malakserze bądź drobno posiekać (ja tym razem zmieliłam je w maszynce do mielenia mięsa, ale nie polecam tego sposobu, ponieważ wtedy farsz staje się zbyt suchy, gdyż maszynka całkowicie rozdrobni mięso na tzw. suchą pastę).
Kapustę kiszoną ugotować pod przykryciem do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić (1. jeśli użyjemy zwykłego garnka, należy kapustę zalać wodą dla całkowitego przykrycia, a po ugotowaniu odcedzić; 2. jeśli użyjemy szybkowaru należy kapustę zalać 250 ml wody jak nakazuje instrukcja szybkowara, a po ugotowaniu zalać zimną wodą i po chwili odcedzić kapustę, pozostawiając ją samą na sitku - dłuższe leżakowanie kapusty w wodzie, pozbawi ją kwasowości) i wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie.
Ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka lub pół-plastry..
Rozgrzać tłuszcz.
Dodać cebulę.
Lekko posolić.
Zeszklić i dusić jakiś czas do momentu uzyskania przez nią całkowitej miękkości.
Dodać do mięsa.
Kapustę kiszoną odcisnąć w ręce z nadmiaru wody.
Posiekać drobniej.
Dodać do mięsa.
Wszystko wymieszać.
Dodać pietruszkę.
Doprawić solą i pieprzem.




Przygotowanie Naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki za wyjątkiem oleju do smażenia zmiksować ze sobą.
Rozgrzać taką ilość oleju, aby pokryła całą patelnię.
Polać cienką warstwę ciasta naleśnikowego na mocno rozgrzaną patelnię.
Usmażyć naleśnika z obu stron zapiekając go na prawie największym płomieniu (zakładając, że ten pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi, odkładamy go na bok lub do zjedzenia, ale dzięki jego smażeniu uzyskaliśmy bardzo rozgrzaną i śliską patelnię.
Następne naleśniki smażyć w ten sam sposób (z tym że kolejne będą już udane) bez wyłączania płomienia (chyba że odchodzimy od pieca na dłużej niż 3-4 min., wtedy musimy patelnię rozgrzewać na nowo), co drugie smażenie nalewając kilka kropel oleju na patelnię. Należy pamiętać, że przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochlę, musimy najpierw ciasto zamieszać dwa razy, ponieważ na spodzie zawsze osiada się mąką i ciasto bez zamieszania może nie mieć jednolitej konsystencji na całej powierzchni.
Pierwszy naleśnik wykładamy na talerz, a pozostałe jeden na drugi.
Po usmażeniu wszystkich naleśników, nałożyć talerz takiej samej wielkości górą do dołu na ostatniego naleśnika i trzymając oba talerze, przewrócić je tak, aby te pierwsze usmażone znalazły się do góry.




Przygotowanie Krokietów:
(ilustrowaną instrukcję zwijania krokietów znajdziecie w przepisie na Krokiety Z Kapustą I Pieczarkami)

Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (na naleśniki smażone na mojej patelni nakładam ok. 3 czubate łyżki farszu).
Dwa równoległe boki składać do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, ponieważ w takim wypadku uzyskamy zbyt dużo naleśnika w jego środkowej części po złożeniu.
Następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.
Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w jajku.
Obtoczyć w bułce tartej.
W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu (pod przykryciem, jeśli krokiety zostały wyciągnięte z lodówki) do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Krokiety możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na oleju lub zamrozić usmażone w panierce, rozmrozić, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub na oleju i na bardzo małym płomieniu.
Podawać z ketchupem lub barszczem czerwonym.
Naleśniki z sałatą

Składniki:
Ciasto:
2-3 jaja,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
1 płaska łyżka drobno,
pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżka startego parmezanu,
tłuszcz.

Nadzienie:
zielona sałata,
chrzan,
plasterki szynki,
plasterki sera żółtego,
pasta z papryki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i upiec 2-3 cienkie naleśniki. Wierzch każdego naleśnika posmarować chrzanem, rozłożyć liść sałaty, plaster szynki posmarowany pastą z papryki i plaster sera żółtego. Zwinąć jak roladę. Naleśniki pokroić w grube plastry. Przybrać liśćmi sałaty, drobno posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Podawać na zimno jako przystawkę.
Ciasto:

2 szkl. mąki

1 jajko

ok. 500 ml mleka

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka cukru

Nadzienie:

50 dkg. piersi z kurczaka

1 opakowanie szpinaku mrożonego

1 duża śmietana (330 ml.)

10 dkg. sera żółtego w kawałku

olej

sól

pieprz czarny

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier, łyżkę oleju i sól. Miksujemy i odstawiamy na 30 minut.. Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażymy na średnim ogniu, na małej ilości oleju roślinnego.

Kurczaka myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i obsmażamy na złocisty kolor, doprawiamy solą i pieprzem.. Szpinak wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju, przykrywamy pokrywką i czekamy aż stanie się miękki, dodajemy śmietanę, solimy, doprawiamy pieprzem i zostawiamy na średnim ogniu bez przykrycia na 3 min.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i kładziemy 1 naleśnik. Na naleśnik kładziemy 1/3 kurczaka, przykrywamy drugim naleśnikiem i kładziemy 1/3 szpinaku, kolejna warstwa: naleśnik, kurczak, naleśnik-szpinak. Wychodzą 3 warstwy z kurczakiem i 3 ze szpinakiem. Ostatnią warstwę ze szpinakiem obficie posypujemy natartym serem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika na 15 min. Smacznego!
Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!
===============
Nie będę owijała w bawełnę i przyznam od razu, że jest to przepis na najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam! Mają obłędną konsystencję (czujesz, jakbyś jadł … chmurkę?) i fantastyczny smak.

Do tego wszystkiego, są łatwe w przygotowaniu, a na patelni ładnie zachowują swój kształt.

Już nie mogę się doczekać kolejnej okazji, żeby je usmażyć. Niewykluczone, że będzie to już jutro:)
==============
Składniki
•mąka pszenna - 2 szklanki
•maślanka - 2 szklanki
•sól - 1/2 łyżeczki
•proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
•soda - 1/2 łyżeczki
•cukier - 2 łyżki
•jajko - 2 szt
•olej - 2 łyżki
•wanilia - nasionka z 1/2 laski

Sposób przygotowania

Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Pełnoziarniste naleśniki z cukinią i szynką

SKŁADNIKI:
Naleśniki:

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 duże jajko
ok. 1 zimnej szklanka wody
1 szklanka mleka
oliwa/olej
szczypta cukru
szczypta soli

Farsz:

15 dag szynki wiejskiej
pół cukinii
3-4 łyżki tartego żółtego sera
2-3 łyżki mascarpone
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji


Mąkę przesypać do miski, wbić jajko, zalać mlekiem, doprawić cukrem i solą i zmiksować dolewając wody, aby uzyskać gęste ciasto (moje na początku było bardzo gęste i ciężko się je rozprowadzało po patelni, więc musiałam dodać więcej wody). Pod koniec do ciasta dodać łyżkę oliwy lub oleju i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz (nadmiar zebrać ręcznikiem papierowym, którym później przecierać patelnie przed każdym następnym naleśnikiem. Dzięki temu naleśniki nie będą 'pływać' w tłuszczu, a patelnia będzie zawsze wystarczająco natłuszczona). Na rozgrzany tłuszcz wylewać ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni, i smażyć z obu stron.
W międzyczasie przygotować farsz: szynkę pokroić w paseczki i przesmażyć na oliwie. Następnie dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki, wymieszać i razem przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone (można ewentualnie dodać łyżkę wody, aby ser łatwiej wymieszać. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Podgrzać, aż sos zgęstnieje. Gotowy ciepły sos posypać żółtym serem i wymieszać.
Sos nakładać na naleśniki i zawijać. Wierzch posypać szczypiorkiem.
Naleśniki kawowe :)

Składniki: na 6 sztuk
200 ml mocnej kawy *
50 ml odtluszczonego mleka do kawy
2 łyżki masła
1 łyżeczka kakao
3 jajka
130 g przesianej mąki tortowej
2 łyżki cassonady, można zastąpić cukrem trzcinowym
po dużej szczypcie zmielonego kardamonu, goździków, cynamonu
½ laski wanilii
½ łyżeczki soli morskiej

Do przełożenia:**
gęste mleko kokosowe
cukier cynamonowy
truskawki

Przygotowanie:
1. Do gorącej kawy dodajemy kakao, mieszamy dokładnie. Dolewamy mleko. Następnie masło. Pozwalamy, aby się rozpuściło. Dosypujemy cukier i sól. Mieszamy.
2. Całość przelewamy do większej miski. Dodajemy jajka, łączymy ubijając.
3. Powoli dosypujemy makę, nie przestając ubijać.
4. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite dodajemy przyprawy, mieszamy raz jeszcze do dokładnego połączenia składników.
5. Odstawiamy na minimum ½ godziny. Najlepiej na dłużej, naleśniki są wówczas delikatniejsze.
6. Smażymy na sklarowanym maśle.
7. Smarujemy na całej powierzchni mlekiem kokosowym. Posypujemy cukrem cynamonowym. Zwijamy i podajemy z truskawkami.
Mursabak czyli indyjski naleśnik z mięsnym nadzieniem

Ciasto:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyzka ghee lub roztopionego masła
1 jajko, lekko ubite
125 ml mleka
75 ml ciepłej wody
125 ml oleju

Nadzienie:

400 - 500 g mięsa z kurczaka lub mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
2 łyżki oleju
1 mała cebula
1 ząbek czosnku, zmielony
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 płaska łyżeczka kurkumy
0,5 łyzeczki chilli
1 łyżeczka garam masala (to jest mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków, nasion kopru włoskiego, pieprzu i liści laurowych)
1 łyżeczka soli

Dodatkowo do nadzienia potrzebne będą dwa jajka lekko ubite i duża cebula ładnie poszatkowana.


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Forma do pieczenia biszkoptu z kominem (Angel Food Cake), średnica: 25 cm - Wilton Forma do pieczenia biszkoptu z kominem (Angel Food Cake), średnica: 25 cm - Wilton
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 93,99 zł
Forma do ozdób z lukru plastycznego (fondantu) - 409-2563 - Wilton Forma do ozdób z lukru plastycznego (fondantu) - 409-2563 - Wilton
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 7 tylko: 51,70 zł
Foremki do wykrawnia ciastek w kształcie serc (5 szt. w komplecie) - Cuisipro Foremki do wykrawnia ciastek w kształcie serc (5 szt. w komplecie) - Cuisipro
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 4 tylko: 34,30 zł 42,90 zł
1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiać mąke do dużej miski wraz z solą, dodać ghee (lub masło) i wymieszać. Następnie dodać jajko, mleko, wodę. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, a następnie wyrobić ciasto aż składniki się połączą i powstanie miekkie ciasto. Przełożyć ciasto na naoliwioną deskę (najlepiej się do tego nada plastikowa lub szklana podkładka do krojenia) i wyrabiać ciasto około 10 minut. Można dodać troszkę mąki, jeśli ciasto jest nadal klejące. Można oczywiście ciasto wyrabiać w blenderze lub innym fajnym ustrojstwie, które wyrabia ciasta. :)
Podzielić ciasto na 8 lub 10 części. To zależy jak duże naleśniki chcemy uzyskać. Utworzyć kulę z każdej części i włożyć do szerokiej miski z olejem. Przykryć miskę i zostawić na co najmniej godzinę, lub na całą noc, w ciepłym miejscu.

2. Przygotowanie nadzienia. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę na średnim ogniu aż będzie miękka. Dodać czosnek i imbir i dodatkowo smażyć przez około jedną minutę. Dodać kurkumę i chilli i smażyć przez kolejne kilka sekund, następnie dodać mięso i smażyć aż mięso zmieni kolor. Przykryć patelnię i gotować do 15 minut, można dodać trochę gorącej wody, jeśli mięso zacznie się przypiekać. Na koniec dodać garam masala i sól i dodatkowo smażyć około 1 minuty.

3. Wziąść pierwszą kulę, rozwałkować na naoliwionej podstawie na koło o średnicy trochę większej niż patelnia na której będziemy smażyć naleśnika, ale też należy rozwałkować jak najcieniej to jest możliwe. Rozwałkowane ciasto powinno być przezroczyste... no prawie :) Nie trzeba się przejmować powstałymi ewentualnie dziurami w cieście. Rozgrzać olej na patelni, przełożyć delikatnie rozwałkowane ciasto na rozgrzaną patelnię, roziągając dodatkowo ciasto na patelni (trzeba to wykonywać szybko, bo można się poparzyć) i następnie wyłożyć łyżkę jajka lekko ubitego, na to 1/8 (lub 1/10) część nadzienia i na to trochę poszatkowanej cebuli. Szybko złożyć naleśnika w koperte, przygnieść łyżką i smażyć z dwóch stron, przekładając często z jednej strony na drugą, aby nie spalić naleśnika.

Podawać na gorąco najlepiej z sosem Masala. :)
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W OTOCZCE CUKROWEJ Z CYNAMONEM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

przepis znajdziesz TUTAJ

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu, płaska
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:
Ø
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO:

olej do smażenia

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.
Naleśniki z kurczakiem i brokułami

filet z kurczaka - 300 gramów
brokuł - 1 sztuka
Sos serowy Knorr - 1 opakowanie
ser mozzarella - 1 sztuka
pieczarki - 200 gramów
szczypiorek - 0.5 pęczka
śmietana 36% - 300 mililitrów

cebula - 1 sztuka
ciasto na naleśniki:
mąka - 250 gramów
mleko - 250 mililitrów
jajko - 1 sztuka
woda gazowana - 50 mililitrów
olej - 1 łyżka

1.Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładka masę, smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
2.Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj.
3.Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebulę posiekaj.
4.Podsmaż kurczaka, dodaj cebulę i pieczarki. Duś 5 min, dodaj brokuły i podlej śmietaną dodając Sos Knorr, gotuj aż sos lekko zgęstnieje, dodaj na koniec posiekany szczypiorek.
5.Rozsmaruj farsz na naleśnikach i zwiń 2 przeciwległe boki do siebie na 0,5 cm i zawiń rulonik z nie zagiętych boków. Podawaj zapieczone z serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona