kuchnia - napoje

24 inspiracje
Koktajl z mango, nektarynek i czerwonych grejfrutów - Gotuję, bo l...
Syrop jarzębinowy

Porcja: 300 ml
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki:
600 ml wody,
300 g jarzębiny,
250-350 g brązowego cukru diamant,
skórka obrana z jednej pomarańczy,
2 gałązki rozmarynu.
Musujący drink z arbuzem

Składniki na 4-6 porcji:

700 g arbuza (miąższu)*,

240 ml prosecco,

syrop rabarbarowy z tego przepisu do smaku (można zastąpić innym syropem, ewentualnie cukrem).

Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go na mniejsze kawałki, miksujemy. Jeśli chcecie możecie nie usuwać pestek, tylko po zmiksowaniu przetrzeć całość przez sito. Dodajemy prosecco i syrop rabarbarowy do smaku. Rabarbar jest jeszcze dostępny – zachęcamy Was do zrobienia choćby buteleczki syropu na zimę, możecie też przygotować odrobinę świeżego syropu do drinka. Podajemy mocno schłodzony. Smacznego!

*Dużo zależy od tego jak bardzo dojrzały owoc kupicie, może się okazać, że wystarczy ok. 500 g miąższu. Zacznijcie z miejszą ilością arbuza i dodajcie więcej w razie potrzeby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona