10 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności

@crowdedkitchen

Okres zimowy zawsze stanowi wyzwanie dla naszej odporności. Dziś, w dobie epidemii koronawirusa, jest to jeszcze bardziej widoczne. W telewizji nieustannie reklamowane są produkty obiecujące cudownie wzmocnienie systemu immunologicznego. Każdy ma swoje złote rady i podpowiedzi dotyczące tego, jak dbać o zdrowie. Co rusz kupujemy kolejne zestawy witamin i minerałów, które w cudowny sposób mają zapewnić nam doskonałą kondycję. Mimo tych starań ciągle dopadają nas infekcje. Katar, kaszel, bolące gardło – wszystkie one potrafią skutecznie uprzykrzyć życie i napędzić stracha – czy to jeszcze przeziębienie, czy już COVID-19? Żeby nie musieć już zadawać sobie tych pytań, trzeba zacząć dbać o siebie kompleksowo. Nie samymi suplementami żyje człowiek. Oto 10 naturalnych, sprawdzonych sposobów na wsparcie odporności. 

@halfbakedharvest

Jak dbać o odporność?

Pod hasłem „zdrowa dieta” kryje się wiele, dlatego nie będziemy uogólniać, a zajmiemy się problemem punkt po punkcie. Wszyscy już chyba wiedzą, jak istotny dla kondycji i stanu zdrowia jest codzienny jadłospis. Niestety, wciąż zdarza nam się zapominać o podstawach. 

Warzywa i owoce

Na początek – tradycyjnie – warzywa i owoce. Zacznijmy od tych pierwszych. Warzywa to jedyne znane nauce produkty, które możemy jeść właściwie bez ograniczeń, nie martwiąc się o nadprogramowe kilogramy. Znajdziemy w nich zestaw drogocennych witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zalecenia są jasne – codziennie powinniśmy jeść przynajmniej 5 porcji warzyw. Przynajmniej to tutaj istotne słowo. Bo im więcej jemy, tym lepiej.

@bos.kitchen

Warzywa dodawajmy do wszystkich posiłków – od śniadania po kolację. Jedzmy w przerwie jako przekąski i w formie wieczornych smakołyków. Wybierajmy różne produkty roślinne, używajmy ich zamiennie. Nawet najzdrowsza dieta może stać się monotonna. Dlatego nie skupiajmy się tylko na pomidorze i ogórku. Bazarki i sklepy z warzywami oferują nieograniczone właściwie bogactwo przepysznych, pełnych witamin produktów. Korzystajmy z nich, tworząc bogate, urozmaicone menu warzywne. 

Nie zapominajmy też o owocach. Tutaj jednak postępujmy z rozsądkiem. Ograniczmy się do 2 porcji owoców dziennie. Nie warto przesadzać z zajadaniem się ulubionymi owocami. Znajdziemy w nich sporo cukru, który w zbyt dużych ilościach nie działa na nas korzystnie. 

@halfbakedharvest

Warzywa i owoce spożywajmy również w formie soków. Najlepiej sprawdzą się takie świeżo wyciskane, w formie smoothie lub odżywczego koktajlu. Im więcej w nich składników, tym lepiej. 

Pełne ziarno 

Zdrowa dieta nie obejdzie się bez produktów pełnoziarnistych. Jedzmy je każdego dnia, zamieniając pszenne, białe pieczywo na chleby razowe i żytnie z dodatkiem ziaren i suszonych owoców. Do tego makarony pełnoziarniste, ryż i kasze. Dodawajmy je do obiadu, zastępując nimi ziemniaki. Są pełne błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit, umożliwiając im sprawne trawienie. A jelita, jak wiadomo, są centrum dowodzenia naszej odporności. 

Kiszonki dla jelit

Skoro już o jelitach mowa, dbajmy o nie kompleksowo. Do codziennego uzupełniania mikroflory jelitowej doskonałe będą kiszonki. Nie tylko są pełne witamin, ale również cennych składników probiotycznych, które zbawiennie wpłyną nasze zdrowie, trawienie i odporność. Kiszone ogórki, kapusta, rzodkiewki, a nawet cytryny lub buraczki – nieważne, które wybierzmy, ważne, by spożywać je regularnie.

@feastingathome

Popijajmy też sok z ogórków czy kapusty, który zostaje w słoiczku. Kieliszek tego koktajlu codziennie dostarczy organizmowi prawdziwego zastrzyku energii. Znajdziemy tam kwas mlekowy, bakterie probiotyczne, żelazo, magnez, cynk, potas i sód i fosfor oraz witaminy z grupy B, witaminę, C i E. Trudno o lepiej dostępny i smaczniejszy lek na niedobory. 

Zioła i przyprawy na co dzień

Mówiąc o naturalnym dbaniu o odporność, nie sposób pominąć roli, jaką odgrywają w nich zioła i przyprawy – coś, o czym często zapominamy przy gotowaniu. Na pierwszym miejscu wśród cudów natury jest oczywiście czosnek, o którego wpływie na zdrowie mówi się właściwie wszędzie. Nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Wszystko to za sprawą allicyny, substancji, która jest odpowiedzialna za charakterystyczny zapach czosnku i która zapewnia mu te prozdrowotne cechy. Co ważne, czosnek najzdrowszy to czosnek surowy, zgnieciony nożem lub wyciskarką. To w nim znajdziemy najwięcej drogocennych substancji. Jedzmy go regularnie, by wspierać organizm w odpieraniu ataków drobnoustrojów chorobotwórczych. 

@sodamndelish

Ale do dań dodawajmy też tymianek, majeranek, oregano, bazylię i kurkumę. Wszystkie one, dzięki zawartości naturalnych ekstraktów, będą wspierać nasz organizm w pokonywaniu infekcji. Zadziałają zbawiennie na nasze drogi oddechowe. Wpływają na organizm przeciwzapalnie i, co nie mniej istotne, dodają naszym potrawom aromatu i smaku. 

Woda zdrowia doda

Zdrowia nie ma bez wody. Człowiek w ogromnej mierze składa się właśnie z niej, a każdy ubytek nasz organizm odczuwa bardzo boleśnie. Zdrowy dorosły powinien wypijać przynajmniej dwa litry płynów dziennie. Im więcej ważymy, tym więcej wody potrzebujemy. W zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji możemy wybierać wodę z dodatkiem magnezu czy wapnia. Codziennej dawki płynów dostarczają nam także zupy, świeżo wyciskane soki, ziołowe napary, herbaty i kawa. Wszystko to, co przyjmujemy w formie płynnej, jest cenne dla naszego zdrowia i odporności. 

Relaks na wagę złota

Ale nie samą dietą żyje człowiek. Zdrowia nie ma bez relaksu. To całkowicie naturalna kolej rzeczy. Stres jest jednym z największych wrogów naszej odporności. Organizm, zamiast skupiać się na pokonywaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, koncentruje wszystkie siły na walce z niewidzialnym wrogiem. Pod wpływem stresu wytwarza się kortyzol, który w zbyt dużych ilościach wpływa fatalnie na nasze zdrowie. 

Żeby więc kompleksowo zadbać o układ immunologiczny, musimy się nauczyć radzić sobie ze stresem. Pomóc może terapia. Dobrze sprawdzają się też ćwiczenia oddechowe, medytacja, masaże, relaksujące zabiegi. Dbajmy o swoją psychikę, byśmy mogli zadbać o zdrowie fizyczne.

Głęboki sen każdej nocy

Żeby organizm miał siłę do walki z infekcjami, musi być wypoczęty i pełen witalności. A do tego potrzebuje snu. Każdej doby powinniśmy przesypiać przynajmniej 8 godzin. To niezwykle istotne z punktu widzenia naszej odporności. Niedobory snu mogą prowadzić do poważnego upośledzenia odpowiedzi immunologicznej. 

Naukowcy są zgodni, że ciągle zmęczenie będące efektem m.in. niedosypiania może prowadzić do wielu chorób – w tym takich zagrażających życiu. Zadbajmy więc o higienę snu. Wieczorem ograniczajmy czas ekranowy, dajmy organizmowi czas na wyciszenie. W razie potrzeby sięgnijmy po naturalne wsparcie – ziołowe herbatki lub preparaty z melatoniną. 

Ruszamy się!

A kiedy się już najemy i wyśpimy, wyruszmy na spacer. Albo na siłownie, basen czy zajęcia jogi. Krótko mówiąc – ruszajmy się. Aktywność fizyczna jest niezbędna dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Nasz organizm potrzebuje ruchu, by dobrze funkcjonować. 

Badania wykazały, że godzina ruchu dziennie zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych o ponad 30%. To chyba jasny sygnał, że czas wstać z kanapy. Szczególnie dobroczynnie wpływa na nasz ruch na świeżym powietrzu. Każdego dnia wybierzmy się więc na spacer, biegi lub wycieczkę rowerową. Nie forsujmy się, nie przesadzajmy – godzina dziennie w zupełności wystarczy. 

Własne wyroby

Żeby zadbać o odporność, warto sięgnąć po naturalne wsparcie w postaci soków owocowych. Ale nie takich, które widzimy na sklepowych półkach w hipermarketach. Warto jeszcze latem poświęcić czas na samodzielnie przygotowanie preparatów wspomagających odporność. Sok z dzikiej róży, aronii, pigwy czy malin ma zdecydowanie więcej witaminy C niż największa cytryna. Im szybciej się o tym przekonamy, tym lepiej dla zdrowia naszego i naszych rodzin. Jeśli nie mamy własnych przetworów, zaopatrzmy się w nie w sklepie. Znajdziemy je w sklepach z żywnością ekologiczną. Szukajmy soków bez sztucznych dodatków, cukru, zagęstników i substancji koloryzujących. Malina 100% – oto czego potrzebujemy jesienią i zimą.

Dbamy o dobry humor

Odporności nie ma bez wypoczynku – to już wiemy. Ale nie ma jej też bez dobrego humoru. Wiele badań wskazuje na związek między tym, jak czujemy się psychicznie, z tym, w jakim stanie jest nasze zdrowie fizyczne. Dbajmy więc o siebie kompleksowo, znajdując codziennie czas na swoje pasje, zainteresowania, relaks. Nie rezygnujmy z tego, co sprawia nam przyjemność, rozwijajmy się i dbajmy o sprawny umysł. Wszystko to sprawi, że poczujemy się lepiej sami ze sobą. A to dla naszej odporności bezcenna pomoc. 

@suzanna.photo
Tagi: , , , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis