Aromatyczna kuchnia – ocet ziołowy

@B.D.

Ocet ziołowy to wyjątkowy składnik w naszej kuchni. Jest szczególnym rodzajem maceratu ziołowego, łączącym zalety octu i ziół bogatych w składniki mineralne, przeciwutleniacze i cały szereg związków leczniczych. Podobnie jak wyciągi alkoholowe, ocet ziołowy otrzymuje się poprzez zalanie ziół i przypraw naturalnym octem. Dzięki temu w łatwy sposób zmaksymalizujemy dobroczynne działanie ziół. Dlaczego warto spożywać i jak samodzielnie przygotować ocet ziołowy?

@shaneandsimple.com

Wybór odpowiedniego octu

Chociaż na półce w supermarkecie jest wiele rodzajów octu, nie wszystkie sprawdzą się do robienia octów ziołowych. Kluczem jest ilość kwasu octowego, która nie powinna przekraczać 6 lub 7%. Większość octów dostępnych w sprzedaży zawiera od 4 do 10% kwasu octowego, więc niezbędne będzie dokładnie prześledzenie etykiety octu podczas zakupów. Przy wyborze odpowiedniego octu należy kierować się także jego pochodzeniem – ocet winny i ryżowy zapewnią nam delikatny, przyjemny smak, który świetnie komponować się będzie z większością ziół. Zaś ocet jabłkowy, którego smak jest znacznie bardziej wyrazisty, sprawdzi się przede wszystkim przy ziołach takich jak szałwia i tymianek. 

@bluejeanchef.com

Jak wybrać zioła do produkcji octu?

Ocet ziołowy jest wyjątkowo łatwy do samodzielnego przygotowania go w domu, a potrzebne składniki prawdopodobnie znajdziemy w naszej spiżarni lub ogrodzie. Najlepszy czas na zbieranie ziół do produkcji octu to okres przed ich rozkwitnięciem. Ważne, aby zioła były zerwane w jak najkrótszym czasie przed zanurzeniem ich w occie. Dzięki temu uzyskamy wyrazisty smak i maksymalną ilość składników odżywczych. 

@essence.com

Jak zrobić ocet ziołowy?

Ocet ziołowy to przede wszystkim doskonała i uniwersalna przyprawa – dodatek do napojów, do mięs i sałatek. Dzięki niemu potrawy zyskują wyrazistszy smak, a my cenne składniki odżywcze. Do przygotowania octu ziołowego niezbędny będzie ocet (na przykład naturalny ocet jabłkowy) oraz dowolne zioła. Wystarczy zalać zioła octem i odstawić w zacienione miejsce na dwa tygodnie. Doskonale sprawdzą się do tego: estragon, szałwia, czosnek, bazylia, tymianek, rozmaryn, werbena i lawenda. 

@chagrinvalleysoapandsalve.com

Dlaczego warto mieć ocet ziołowy w domu?

Ocet ziołowy ma nieskończenie wiele zastosować. Jedna łyżeczka octu dodana do porannej szklanki wody wzmocni cały organizm, podniesie odporność, poprawi krążenie, przyspieszy metabolizm, a także poprawi naszą florę bakteryjną. Ocet ziołowy sprawdzi się także jako smaczny dodatek do wielu dań – jako baza sosu do sałatek, gotowanych warzyw, aromat do zup i mięs. Co więcej, octy ziołowe mogą mieć też liczne zastosowania kosmetyczne. Stosowany miejscowo po rozcieńczeniu sprawdzi się jako tonik dla skóry, dodatek do kąpieli, płukanka do włosów i ust. 

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis