Buraczana rewolucja. Za co kochamy buraki?

@lepassevite

Buraki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich warzyw. Tradycyjnie wykorzystuje się je w kuchni od setek lat. Pierwsze wzmianki o nich pojawiają się już w Babilonii, gdzie rosły dzikie buraki – protoplaści naszych czerwonych kompanów kuchennych. Dziś kochamy buraki nie tylko za smak, ale również za cały zestaw korzystnych dla zdrowia funkcji. Można z nich przyrządzić dziesiątki przepysznych potraw, które dodatkowo będą wspierać nasz organizm na wielu polach. Buraki kiszone, pieczone, w formie past, zup czy dodatków obiadowych – każda z tych odsłon ma wierne grono fanów. Nic dziwnego! Tego smaku nie da się podrobić. 

@foodpornveganstyle

Na zdrowie! Dlaczego warto jeść buraki?

Na początek kilka słów na temat wartości odżywczych, witamin i minerałów, które skrywa w sobie to czerwone warzywo. Najbardziej znaną funkcją buraka jest wspomaganie układu krwionośnego. Co prawda nie obfituje on w żelazo, ale zawarte w nim barwniki wpływają zbawiennie na utlenienie komórek. Buraki mają całą masę przeciwutleniaczy. Zapobiegają anemii i innym chorobom układu krwiotwórczego. Pomagają również w normowaniu poziomu cholesterolu.

Do tego znajdziemy w nich sporo kwasu foliowego szczególnie istotnego dla kobiet w ciąży. Witamina ta wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Ale nie tylko! Jest istotna też z punktu widzenia metabolizmu homocysteiny. Do tego wspomaga syntezowanie czerwonych krwinek i oddziałuje korzystnie na neuroprzekaźnictwo.

Sok z buraków jest bogaty w azotany, dzięki czemu reguluje ciśnienie krwi. Z tego powodu powinni po niego sięgać wszyscy narażeni na zbyt wysokie ciśnienie. 

@kwestiasmaku

Dzięki obecności antyoksydantów buraki wpływają pozytywnie nie tylko na nasz układ krwionośny, ale również na odporność. Składniki te potrafią neutralizować negatywny wpływ wolnych rodników na organizm. Wolne rodniki odpowiadają za starzenie się organizmu, rozwój chorób cywilizacyjnych, pojawianie się zmarszczek. 

Buraczane potrawy i przetwory warto jeść też w okresie zwiększonej zapadalności na infekcje. Jesienią i zimą ich działanie jest nie do przecenienia. Wzmacniają odporność, chronią przed wirusami, ułatwiają odkrztuszanie. 

Po buraki powinny sięgać wszyscy, ale szczególnie istotne są dla kobiet w okresie menopauzy. Łagodzą jej przebieg, który potrafi być niezwykle dotkliwy. 

Sałatki na wszystkie pory roku

Wiemy już, że warto jeść buraki. Teraz czas się zorientować, jak je jeść, by były i pyszne, i zdrowe. Warzywo to jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Prosta potrawa z jajkiem i burakiem, posypana szczypiorkiem i polana słodko-kwaśnym sosem będzie doskonałym wyborem zarówno do pracy, jak i na lekką kolację. 

@kwestiasmaku

Warto sięgnąć również po przepis na sałatkę z pieczonymi burakami. Wymieszajmy je z pieczonym serem halloumi, szpinakiem baby, roszponką lub ulubioną sałatą. Do tego prażone pestki dyni albo słonecznika – pysznie i zdrowo! Całość polejmy kwaskowatym vinegretem. 

Dla fanów klasyki idealnym wyborem będzie tzw. śledzik pod pierzynką. Choć znamy go głównie w bożonarodzeniowej odsłonie, to śmiało możemy go przygotować również w innym okresie roku. Do stworzenia sałatki potrzebujemy śledzi, buraków, marchewki, jajka, ziemniaków i majonezu. Wszystkie składniki ścieramy na tarce i układamy kolejno warstwami w przezroczystej misce. Co kilka porcji całość smarujemy majonezem. Pysznie!

Zupa z buraka w różnych odsłonach

Barszcz czerwony to klasyka, której trudno nie kochać. Jest nie tylko charakterystyczny w smaku, ale też bardzo zdrowy! Możemy go przyrządzać w tradycyjnej wersji, podawać z ziemniakami, uszkami, krokietem. Sprawdzi się też w formie chłodnika ze świeżymi listkami botwiny. Do tego kleks kwaśnej śmietany i posiekany koperek. Aromat taki kojarzy się nieodmiennie z ciepłem domowego ogniska i najprzyjemniejszymi chwilami u boku rodziny. Choć najczęściej serwujemy barszcz w Wigilię, to nic nie stoi na przeszkodzie, by skusić się na niego także latem czy wiosną. Lekka zmiana w przepisie sprawi, że zupa zda egzamin o każdej porze roku!

@cookmagazine.pl

W nowoczesnej odsłonie klasyczny barszcz przybiera postać kremu z buraka. Użyjmy do niego pieczonych warzyw, które przyprawimy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Zupa powinna być lekko pikantna, pełna zapachów i mieszających się smaków. Żeby dodać całości kwaskowatości, warto dorzucić do kremu kwaśne jabłko. Zupę w miseczce posypujemy pokruszoną fetą i prażonymi pestkami dyni. 

Słodkie pyszności dla dzieci i dorosłych

A teraz coś dla fanów słodyczy. Burak w wersji deserowej rozkwita pod postacią zdrowszej wersji czekoladowego ciasta. Przyda się kakao, mąka pszenna, gotowane buraczki, jajka, olej, cukier. Z tych kilku niepozornych składników w parę chwil ukręcimy przepyszne, lepkie ciasto typu brownie. Burak nie oddaje ciastu swojego lekko ziemistego smaku, za to idealnie dosładza całość i sprawia, że staje się wilgotna. To znakomity pomysł na dziecięcą imprezę – maluchy pokochają ten smak, a do tego przyswoją witaminy i minerały, w które bogate są buraczki. 

@gzikipyry

W słodkich odsłonach buraki pasują również do odżywczych koktajli i owsianek. Współgrają z kwaskowatym smakiem malin, z daktylami i śliwkami. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Dla słodkości i konsystencji dorzućmy banana oraz dolejmy odrobinę soku jabłkowego. Na koniec wlewamy do ulubionej szklanki i cieszymy się witaminową bombą o przepysznym smaku!

Buraczane przekąski

Buraczkowe dodatki do dań i przekąski zachwycą nawet najbardziej wybrednych gości. Na imprezę w gronie znajomych przygotujmy tacę bordowych smakołyków. Hummus z buraka, buraczki kiszone, pasta kanapkowa, tarta z burakiem, sałatki, kaszotto – pomysłów jest cała masa i tylko od nas zależy, na które postawimy. Warto jednak pamiętać, że burak ma skłonność do farbowania skóry, więc jeśli chcemy zadbać o czyste dłonie, przygotowujmy go w rękawiczkach. 

@ournourishingtable
Tagi: , , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis