Cukinia – zielona królowa. Jak ją przyrządzać?

@cookameal

Schyłek lata i początek jesieni to czas, w którym możemy cieszyć się niezwykłym bogactwem warzyw i owoców. Lokalne bazarki rozkwitają kolorami, a my nie możemy się oprzeć przed szalonymi zakupami. Jednym z hitów tego okresu jest cukinia. Niezwykle uniwersalna, pyszna i pełna składników odżywczych jest dla wielu z nas późnoletnim przysmakiem. Nic dziwnego. Można ją przyrządzać na dziesiątki sposobów, wykorzystując różne jej części. Dania z cukinii są smaczne i bardzo zdrowe – korzystajmy z nich! Jak przygotować cukiniowe pyszności i dlaczego warto?

@kwestiasmaku

Cukinia – za co ją kochamy?

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, przywędrowała do Polski z Włoch. Pierwotnie jednak uprawiali ją mieszkańcy Meksyku i krajów Ameryki Południowej. Dziś zajadają się nią ludzie na całym świecie, ceniąc to warzywo za uniwersalność, pyszny smak i prozdrowotne właściwości. Należąca do rodziny dyniowatych cukinia szybko podbiła polskie serca. Jest lekkostrawna, delikatna, podatna na obróbkę termiczną. Możemy ją jeść na surowo, rozkoszować się kwiatami, a nawet wykorzystać miąższ do przygotowania ciasta. 

A wszystko to z dodatkową dawką witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia! W cukinii znajdziemy potas, magnez i żelazo. Do tego sporo witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Dzięki cukinii trawimy sprawniej, dlatego warzywo poleca się osobom zmagającym się m.in. z nadkwaśnością. Warto również wiedzieć, że kabaczek idealnie uzupełni nasze odchudzające przepisy. Możemy zjeść go naprawdę sporo, nie martwiąc się o zbyt dużą dawkę kalorii. W 100 gramach warzywa jest ich tylko 21. 

@rasamalaysia

Klasyka zawsze się obroni

Wszystko to sprawia, że cukinia szybko zyskała status kultowego warzywa. Jest łatwa w uprawie, dlatego bez problemu możemy wyhodować ją samodzielnie na naszej działce czy w ogródku. Pod koniec sierpnia i we wrześniu będziemy mogli cieszyć się pysznymi, ekologicznymi warzywami! Tym bardziej że przygotowanie potraw z cukinii jest bardzo proste, a do jedzenia nadają się właściwie wszystkie części tego warzywa. 

Najpopularniejszym daniem na bazie cukinii przygotowywanym w Polsce jest bez wątpienia leczo. Cebulka, pomidory, papryka, kabaczek i garść świeżych ziół – czegóż więcej potrzebujemy do szczęścia? To pyszna i bardzo zdrowa potrawa, która oprócz świetnego smaku gwarantuje nam spory zastrzyk witamin i minerałów. Pamiętajmy, że klasyczne leczo z kiełbasą może być dość ciężkostrawne. Dosypmy do dania szczyptę mielonego kminku, by ułatwić naszemu organizmowi poradzenie sobie z trawieniem. 

Możemy też zaszaleć, łącząc polską tradycję z nowoczesnymi smakami i przyrządzić odżywczy bigos z cukinii. Wszystko robimy właściwie tak samo, jak przy klasycznym bigosie, zastępując jedynie kapustę kabaczkiem. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu – nawet najbardziej oporny kucharz powinien sobie z nim poradzić. To naprawdę nic trudnego! 

@kwestiasmaku

Kwiaty nie tylko do ozdoby

Dla fanów niebanalnych rozwiązań idealnym pomysłem na wykorzystanie cukinii jest sięgnięcie po kwiaty. Lekko słodkawe i bardzo świeże w smaku doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałat. Możemy urozmaicić nimi klasyczną sałatkę grecką lub dodać do pomidorów, arbuza i świeżego ogórka. Kwiaty cukinii będą pasować też do kuchni bardziej orientalnej. Szakszuka ozdobiona tymi pięknymi, roślinnymi dodatkami? Oczywiście! 

@kwestiasmaku

Świetnym pomysłem jest wykorzystanie kwiatów cukinii do nadziewania. Naładujmy je mieszanką ulubionych warzyw lub mięsem mielonym i włóżmy do piekarnika. Możemy też umieścić je w garnku i dusić z dodatkiem warzyw. Na koniec posypujemy wszystko prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Nowoczesne, smaczne i bardzo zdrowe jedzenie. 

@rasamalaysia

Kabaczek na surowo

Cukinię możemy też jeść na surowo. W takiej odsłonie warto wykorzystać ją do przygotowania przepysznych, odżywczych sałat. Warto pokroić cukinię nieco inaczej niż zwykle. Zamiast siekać talarki, użyjmy obieraczki i krójmy cukinię wzdłuż. Wybierajmy do tego stosunkowo małe warzywa, które są najdelikatniejsze i najbardziej odżywcze w smaku. Do cukinii dodajmy kiełki rzodkiewki i prażone nasiona. Całość najlepiej przyprawić świeżym vinegretem, który doda naszej jesiennej sałatce charakteru i aromatu. Ale nie jest to jedyny pomysł na sałatkę z dodatkiem cukinii. W zależności od tego, jakie warzywa lubimy najbardziej, możemy dodawać je do kabaczka, tworząc niebanalne, ciekawe połączenia. 

@thishealthytable

Pamiętajmy, by kabaczek kroić do sałatek w cieniutkie plasterki, które będą rozpływać się w ustach. Grubsze kawałki wykorzystajmy do zapiekania, duszenia i smażenia. Cukinia ma dość dużo wody, która paruje podczas obróbki termicznej. Przygotujmy się więc na to, że z całego garnka pyszności zostanie niewielka porcja!

Zapiekane cuda

Stosunkowo prostym w przygotowaniu i pysznym daniem z cukinii jest przepyszna zapiekanka. W tym celu musimy wybrać zgrabne, krótkie, ale obłe kabaczki. Wydrążamy środek, pozbywając się pestek. Przygotowujmy dowolne nadzienie – z mielonego mięsa z pomidorami, z warzyw, z mieszanki ryżu i kukurydzy z odpowiednimi przyprawami. Dajmy się ponieść wyobraźni! Używajmy ziół, które dodadzą charakteru i aromatu naszym potrawom. Nasze wydrążone kabaczki nadziewamy dowolną mieszanką, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika. Na szczycie warto położyć plastry mozzarelli, która roztopi się pod wpływem wysokiej temperatury i świetnie połączy wszystkie składniki. 

@kwestiasmaku

Zdrowe, pyszne, ekologiczne

Jedzmy cukinię przez cały warzywny sezon. Korzystajmy z dobrodziejstw, które rodzi natura – szczególnie tych, które możemy wyhodować sami! To sposób nie tylko na oszczędności, ale też jedzenie zdrowe i w pełni ekologiczne. Do kabaczka dodawajmy inne letnie i jesienne pyszności – pomidory koktajlowe z balkonowego krzaczka, świeże ogórki z grządki, paprykę, marchewkę, świeżą pietruszkę i bazylię. Wszystkie te pyszności możemy z powodzeniem uprawiać samodzielnie. Nie są ani wymagające, ani kosztowne. A do tego dostarczają naszemu organizmowi ogromnej ilości niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Dobre, odżywcze jedzenie potrafi zdziałać cuda. Korzystajmy z niego, dbając o odporność – dziś to szczególnie istotne.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis