Schyłek lata i początek jesieni to czas, w którym możemy cieszyć się niezwykłym bogactwem warzyw i owoców. Lokalne bazarki rozkwitają kolorami, a my nie możemy się oprzeć przed szalonymi zakupami. Jednym z hitów tego okresu jest cukinia. Niezwykle uniwersalna, pyszna i pełna składników odżywczych jest dla wielu z nas późnoletnim przysmakiem. Nic dziwnego. Można ją przyrządzać na dziesiątki sposobów, wykorzystując różne jej części. Dania z cukinii są smaczne i bardzo zdrowe – korzystajmy z nich! Jak przygotować cukiniowe pyszności i dlaczego warto?
Cukinia, nazywana również kabaczkiem, przywędrowała do Polski z Włoch. Pierwotnie jednak uprawiali ją mieszkańcy Meksyku i krajów Ameryki Południowej. Dziś zajadają się nią ludzie na całym świecie, ceniąc to warzywo za uniwersalność, pyszny smak i prozdrowotne właściwości. Należąca do rodziny dyniowatych cukinia szybko podbiła polskie serca. Jest lekkostrawna, delikatna, podatna na obróbkę termiczną. Możemy ją jeść na surowo, rozkoszować się kwiatami, a nawet wykorzystać miąższ do przygotowania ciasta.
A wszystko to z dodatkową dawką witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia! W cukinii znajdziemy potas, magnez i żelazo. Do tego sporo witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Dzięki cukinii trawimy sprawniej, dlatego warzywo poleca się osobom zmagającym się m.in. z nadkwaśnością. Warto również wiedzieć, że kabaczek idealnie uzupełni nasze odchudzające przepisy. Możemy zjeść go naprawdę sporo, nie martwiąc się o zbyt dużą dawkę kalorii. W 100 gramach warzywa jest ich tylko 21.
Wszystko to sprawia, że cukinia szybko zyskała status kultowego warzywa. Jest łatwa w uprawie, dlatego bez problemu możemy wyhodować ją samodzielnie na naszej działce czy w ogródku. Pod koniec sierpnia i we wrześniu będziemy mogli cieszyć się pysznymi, ekologicznymi warzywami! Tym bardziej że przygotowanie potraw z cukinii jest bardzo proste, a do jedzenia nadają się właściwie wszystkie części tego warzywa.
Najpopularniejszym daniem na bazie cukinii przygotowywanym w Polsce jest bez wątpienia leczo. Cebulka, pomidory, papryka, kabaczek i garść świeżych ziół – czegóż więcej potrzebujemy do szczęścia? To pyszna i bardzo zdrowa potrawa, która oprócz świetnego smaku gwarantuje nam spory zastrzyk witamin i minerałów. Pamiętajmy, że klasyczne leczo z kiełbasą może być dość ciężkostrawne. Dosypmy do dania szczyptę mielonego kminku, by ułatwić naszemu organizmowi poradzenie sobie z trawieniem.
Możemy też zaszaleć, łącząc polską tradycję z nowoczesnymi smakami i przyrządzić odżywczy bigos z cukinii. Wszystko robimy właściwie tak samo, jak przy klasycznym bigosie, zastępując jedynie kapustę kabaczkiem. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu – nawet najbardziej oporny kucharz powinien sobie z nim poradzić. To naprawdę nic trudnego!
Dla fanów niebanalnych rozwiązań idealnym pomysłem na wykorzystanie cukinii jest sięgnięcie po kwiaty. Lekko słodkawe i bardzo świeże w smaku doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałat. Możemy urozmaicić nimi klasyczną sałatkę grecką lub dodać do pomidorów, arbuza i świeżego ogórka. Kwiaty cukinii będą pasować też do kuchni bardziej orientalnej. Szakszuka ozdobiona tymi pięknymi, roślinnymi dodatkami? Oczywiście!
Świetnym pomysłem jest wykorzystanie kwiatów cukinii do nadziewania. Naładujmy je mieszanką ulubionych warzyw lub mięsem mielonym i włóżmy do piekarnika. Możemy też umieścić je w garnku i dusić z dodatkiem warzyw. Na koniec posypujemy wszystko prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Nowoczesne, smaczne i bardzo zdrowe jedzenie.
Cukinię możemy też jeść na surowo. W takiej odsłonie warto wykorzystać ją do przygotowania przepysznych, odżywczych sałat. Warto pokroić cukinię nieco inaczej niż zwykle. Zamiast siekać talarki, użyjmy obieraczki i krójmy cukinię wzdłuż. Wybierajmy do tego stosunkowo małe warzywa, które są najdelikatniejsze i najbardziej odżywcze w smaku. Do cukinii dodajmy kiełki rzodkiewki i prażone nasiona. Całość najlepiej przyprawić świeżym vinegretem, który doda naszej jesiennej sałatce charakteru i aromatu. Ale nie jest to jedyny pomysł na sałatkę z dodatkiem cukinii. W zależności od tego, jakie warzywa lubimy najbardziej, możemy dodawać je do kabaczka, tworząc niebanalne, ciekawe połączenia.
Pamiętajmy, by kabaczek kroić do sałatek w cieniutkie plasterki, które będą rozpływać się w ustach. Grubsze kawałki wykorzystajmy do zapiekania, duszenia i smażenia. Cukinia ma dość dużo wody, która paruje podczas obróbki termicznej. Przygotujmy się więc na to, że z całego garnka pyszności zostanie niewielka porcja!
Stosunkowo prostym w przygotowaniu i pysznym daniem z cukinii jest przepyszna zapiekanka. W tym celu musimy wybrać zgrabne, krótkie, ale obłe kabaczki. Wydrążamy środek, pozbywając się pestek. Przygotowujmy dowolne nadzienie – z mielonego mięsa z pomidorami, z warzyw, z mieszanki ryżu i kukurydzy z odpowiednimi przyprawami. Dajmy się ponieść wyobraźni! Używajmy ziół, które dodadzą charakteru i aromatu naszym potrawom. Nasze wydrążone kabaczki nadziewamy dowolną mieszanką, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika. Na szczycie warto położyć plastry mozzarelli, która roztopi się pod wpływem wysokiej temperatury i świetnie połączy wszystkie składniki.
Jedzmy cukinię przez cały warzywny sezon. Korzystajmy z dobrodziejstw, które rodzi natura – szczególnie tych, które możemy wyhodować sami! To sposób nie tylko na oszczędności, ale też jedzenie zdrowe i w pełni ekologiczne. Do kabaczka dodawajmy inne letnie i jesienne pyszności – pomidory koktajlowe z balkonowego krzaczka, świeże ogórki z grządki, paprykę, marchewkę, świeżą pietruszkę i bazylię. Wszystkie te pyszności możemy z powodzeniem uprawiać samodzielnie. Nie są ani wymagające, ani kosztowne. A do tego dostarczają naszemu organizmowi ogromnej ilości niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Dobre, odżywcze jedzenie potrafi zdziałać cuda. Korzystajmy z niego, dbając o odporność – dziś to szczególnie istotne.