Cytrusy to owoce, które nieodmiennie kojarzą nam się z zimą. Zapach mandarynek w trakcie przedświątecznych przygotowań, plaster pomarańczy w grzańcu, sok z cytryny w serniku i zimowej, rozgrzewającej herbacie – któż z nas nie czuje od razu wszystkich tych aromatów? Tymczasem rzeczy, których możemy zrobić z pomocą tych soczystych owoców, jest znacznie więcej. Jak wykorzystywać je w kuchni, by czerpać moc zdrowia z cytrusów?
Magia zdrowia zaklęta w owocach
Na początek warto jednak powiedzieć kilka słów na temat tego, co drzemie w owocach cytrusowych. A jest tam naprawdę sporo dobra. Przede wszystkim należy wspomnieć o witaminie C, która nieodmiennie kojarzy nam się z cytryną.
Co prawda znacznie więcej jest jej w owocach dzikiej róży czy aronii, ale cytryna i pomarańcze również są w stanie dostarczyć jej naszemu organizmowi. Witamina C jest zalecana w okresie przeziębień, wpływa też pozytywnie na nasz układ krwionośny, chroni skórę i przyspiesza gojenie ran.
W owocach tego typu można znaleźć również witaminy z grupy B, witaminę A oraz cały zestaw mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest tu magnez, potas, wapń i żelazo. Wszystkie te składniki wpływają na nasze samopoczucie i zdrowie, poprawiając odporność, wydolność oraz zdolności poznawcze.
Dlatego – i nie tylko dlatego – warto sięgnąć po te owoce podczas codziennych przygód w kuchni. Na ich bazie można stworzyć zarówno soki i koktajle, jak i pyszne desery, a nawet dania obiadowe czy kolacje. Sok z cytryny nadaje się do marynowania, dodając smaku rybom, a pomarańcza wzbogaci smak domowego sernika. Warto sięgnąć też po limonkę, która zda egzamin jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Pomelo czy grejpfruty najlepiej jeść solo – celebrując wyjątkowy smak i niezwykłą soczystość.
Wiemy już, że owoce cytrusowe są niezwykle uniwersalne. Czas poznać kilka wybitnych dań z ich dodatkiem. Na początek coś dla miłośników łakoci. Tarty cytrynowe z bezą to deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Doskonale łączy w sobie słodycz z cierpkim smakiem owoców, przełamującym delikatności klasycznej bezy.
Sok z cytryny lub pomarańczy będzie doskonałym dodatkiem do tradycyjnego sernika, który możemy wzbogacić również skórką z tych owoców. Pamiętajmy jednak, by przed starciem do ciasta dokładnie umyć ją i wyparzyć.
Absolutnym hitem smaku jest również cytrynowe brownie, które brownie przypomina wyłącznie w fakturze i konsystencji ciasta. Lekkie, odświeżające ciasto będzie idealnym dodatkiem do wiosennych spotkań z przyjaciółmi. Możemy dorzucić do niego owoce – np. borówki lub maliny, czym dodatkowo podkreślimy lekko kwaśny smak.
Sięgając po limonkę, warto zaczerpnąć inspiracji z kuchni azjatyckiej lub meksykańskiej. Ten niepozorny owoc, który zwykliśmy wykorzystywać wyłącznie do drinków, może diametralnie odmienić smak dania. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do klasycznych tacos, do chilli con carne lub ryżu z warzywami w stylu azjatyckim. Wystarczy skropić potrawę sokiem z limonki, by nabrała ona wyrazu i egzotycznego aromatu.
Limonka może być też wybornym dodatkiem do warzyw – szczególnie tych, które mają w sobie nutę szlachetnej goryczki. Idealnie współgra z brukselką, której dodaje świeżości i delikatności. Upieczone w naczyniu żaroodpornym brukselki wystarczy skropić sokiem z limonki, a jej smak natychmiast stanie się dużo intensywniejszy i inspirujący.
Pomarańcze nie tylko od święta
Pomarańcze najczęściej kojarzą nam się z potrawami bożonarodzeniowymi. Tymczasem nie tylko do nich się nadają! Świetnie komponują się z mięsami, czyniąc ich smak bardziej wytwornym. Sokiem z pomarańczy możemy skropić kurczaka lub indyka przed upieczeniem. Znajdzie się też coś dla wegetarian – pieczona kapusta z pomarańczami i fetą? Pyszne i niebanalne danie na spotkanie z przyjaciółmi!
Warto też sięgnąć po ponadczasową klasykę i dodać do niej nieco pikanterii. Na elegancki obiad z rodziną możemy przyrządzić kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami. Dzikie mięso perfekcyjnie zgrywa się z soczystością i delikatną słodkością owoców. Wyjdzie nam prawdziwe kulinarne dzieło sztuki!
Niezależnie od tego, czy wolimy jeść owoce w bardziej klasycznej odsłonie, czy może marzą nam się kuchenne eksperymenty – sięganie po cytrusy zawsze jest dobrym pomysłem. Zastosowanie ich w codziennych potrawach nie jest trudne, a smak, który dzięki nim uzyskamy, bez wątpienia zapadnie w pamięć naszym bliskim. Serwując pomarańcze, limonki, cytryny czy grejpfruty dbamy jednak nie tylko o smak, ale również o zdrowie.
Czerpmy z owocowego świata pełnymi garściami – dla przyjemności i dobrego samopoczucia!