To, co jemy ma gigantyczny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę. Za pomocą odpowiedniej diety możemy na przykład sprawić, że włosy zaczną zachwycać blaskiem i objętością.
Niezdrowe włosy – akcja regeneracja
Jeśli zauważyłyśmy, że nasze włosy zaczęły znacznie tracić na objętości i są matowe, koniecznie przypatrzmy się jadłospisowi. Jeśli nasza czupryna prezentuje się znacznie mniej efektowne niż zazwyczaj, nie wystarczy tylko zacząć używać kosmetyków o silnym regenerującym działaniu. Wraz z pierwszą pomocą kosmetyczną, musimy wdrożyć również tę kulinarną. Tak, pielęgnacja od wewnątrz jest tak samo ważna jak rytuały pielęgnacyjne. Otóż stan włosów szybko możemy poprawić dzięki dobrze dobranym składnikom jedzenia. Jeśli będzie ono bogate w odpowiednie witaminy i mikroelementy, bardzo łatwo będziemy mogły poradzić sobie z nie za dobrą kondycją włosów.
Co więc pałaszować, aby w jak najszybszy sposób zacząć cieszyć się wspaniałymi rezultatami? Przede wszystkim postarajmy się wyeliminować błędy żywieniowe. Włosom szkodzą na przykład zbyt często pite wysokoprocentowe napitki, za mocna kawa, czy czarna herbata, a także produkty, w których występuje duża ilość prostych węglowodanów.
Poza tym skupmy się też na najbardziej dojmującym problemie, przez który nie jesteśmy zadowolone z wylądu fryzury. Czy jest to wypadanie włosów, ich rozdwajanie, czy może szorstkość i matowość?

Dieta na ratunek włosom
- WYPADANIE WŁOSÓW. Jeśli nagminnie wypadają nam włosy, koniecznie zacznijmy jeść ryby morskie, owoce morza oraz orzechy. Będą one szczególnie pomocne w kuracji, jako że posiadają w składzie dobroczynnie działające na włosy kwasy omega-3, a także witaminy z grupy B. Jeżeli będziemy często je przyswajać, nareszcie zapewnimy komórkom macierzy włosów odpowiedni metabolizm. W końcu zdrowie włosów, jak i ich piękny wygląd tkwią właśnie w cebulkach.
- CIENKIE WŁOSY. Gdy nasze włosy wydają się słabe i cienkie, czym prędzej wprowadźmy do jadłospisu jajka, będące bogatym źródłem aminokwasów.
- MATOWE WŁOSY. Jeżeli zamiast upragnionego blasku na naszych włosach pojawia się jedynie nieatrakcyjny mat, to znak, że brakuje nam żelaza, a także witaminy A i C. To właśnie one odgrywają ważną rolę w produkcji sebum, dzięki któremu włosy są nawilżane. Gdy ilość sebum utrzymuje się na niskim poziomie, niestety można zapomnieć o błyszczących kosmykach. Aby zacząć sukcesywnie stymulować jego produkcję, zacznijmy zajadać się warzywami z zielonej gamy kolorystycznej, zwłaszcza tymi ciemnozielonymi. W walce o błyszczące włosy pomogą nam sałaty, brokuły, szpinak, czy brukselka.
- SŁABE WŁOSY. Włosy świetnie wzmacnia także siarka. Wchodzi ona w rozmaite procesy chemiczne z aminokwasami, co w efekcie niezrównanie wzmacnia strukturę włosów i nadaje im sprężystość.
O diecie na piękne włosy pamiętajmy oczywiście nie tylko wtedy, gdy zaczyna dziać się z nimi coś niedobrego. Gdy wspomniane powyżej cenne składniki będą pojawiać się na naszych talerzach regularnie, z pewnością zapomnimy, czym są problemy z włosami.
