Co jest najlepsze w domowych batonach? Cóż, są zdrowsze, mniej kaloryczne, przepyszne i możemy je dowolnie modyfikować! Są świetną przekąską w ciągu dnia – szczególnie, gdy jesteśmy poza domem. W dodatku są bajecznie proste w przygotowaniu. Jedyne co musimy wcześniej przygotować to ulubione składniki, z których skomponujemy idealne połączenie smaków. Jak zrobić domowe batoniki?
Domowe Snickersy
Karmel, nugat, orzechy i czekolada… te domowe batoniki Snickers mają to wszystko! Są słodkie i kremowe, z odrobiną rozkosznego chrupania dla kontrastu. Do ich przygotowania potrzebne nam będą: mleczna czekolada, masło orzechowe, masło, cukier, mleko skondensowane, solone orzeszki ziemne i kajmak. Choć ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, przygotowanie całej blachy batonów zawiera się wyłącznie w kilku prostych krokach i nie zajmie nam więcej niż 20 minut. Musimy tylko pamiętać, że najlepiej smakują na zimno – dlatego zawsze przechowujmy je w lodówce.
Domowy Twix
Warstwy czekolady, karmelu i chrupiącego ciastka, to zawsze idealne połączenie. Dlatego tak uwielbiamy batoniki Twix. Może okazać się jednak, że polubimy je jeszcze bardziej, po spróbowaniu ich domowej wersji. Znajdziemy w niej nie ciastko, a maślane kruche ciasto, które w łatwy sposób przygotujemy z zaledwie pięciu składników. Potrzebne nam będą mąka, masło, cukier puder i wanilia. Po upieczeniu ciasta możemy zając się przygotowywaniem karmelu, którym pokryjemy ostygnięte ciasto. Następnie polewamy całość czekoladą i kroimy na mniejsze kawałki, przypominające słodkie batoniki!
Domowe Bounty
Domowe kokosowe batoniki Bounty, to kolejny prosty i szybki przepis na wyjątkowo smaczną przekąskę. Potrzebne nam będą wiórki kokosowe, słodzone mleko skondensowane i mleczna lub gorzka czekolada. Wystarczy zmieszać wiórki kokosowe z mlekiem, a następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia porcjować i uformować małe batoniki. Następnie zanurzyć je w roztopionej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia.
Reese’s Peanut Butter Cups
Reese są jednymi z najsmaczniejszych domowych batoników. Przygotujemy je z pomocą cukru pudru, czekolady, masła orzechowego i szczypty soli. Ich domowa wersja ma tę samą świetną konsystencję – twardą na zewnątrz, kremową w środku i wyjątkowo dobrze odzwierciedlają smak prawdziwych Reese’s. Wystarczy dodać odrobinę masła do roztopionej czekolady, którą po lekkim przestudzeniu wylewamy do małych papierowych foremek do babeczek. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz kruszone herbatniki do masła orzechowego, aby zagęścić masę. Wypełniamy nią foremki, a następnie polewamy roztopioną czekoladą. Pamiętajmy, że im cieńsza warstwa czekolady, tym lepiej!
Batony Musli
Jeśli mamy dość ogromnej ilości czekolady i karmelu, możemy postawić na nieco lżejszą wersję domowych batonów składających się z pożywnych płatków, pestek i bakalii. Możemy użyć dowolnych składników mieszając ze sobą: prażoną pszenicę, płatki owsiane, suszoną żurawinę, rodzynki, orzechy, słonecznik, płatki kukurydziane, płatki ryżowe, kandyzowany ananas, czy wiórki kokosowe. Ulubione składniki należy wymieszać dokładnie w dużej misce, dodać słodzone mleko skondensowane, na wyłożonej papierem blaszce uformować batoniki i piec przez około 15 minut. Pyszne i pożywne batony gotowe!