Wiosenne grille, przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi to doskonała okazja by przygotować samodzielnie proste i smaczne drinki w domowym zaciszu. Wystarczy zmieszać kilka składników, by móc cieszyć się oryginalnym smakiem klasycznych koktajli.
Najlepsza Whisky Sour
Whisky Sour to kompozycja idealnie wyważonych proporcji słodyczy i charakterystycznej dla whisky cierpkości. Początki tej mieszanki sięgają lat 70. XIX wieku, ale do dziś jest jednym z podstawowych i popularnych drinków. Do jego stworzenia potrzebny będzie Bourbon (lub dowolna whisky), syrop klonowy lub miód naturalny, sok z cytryny i skórka pomarańczy do dekoracji. Całość wymieszaj dokładnie w shakerze z kostkami lodu i gotowe!
Klasyczna Margarita
Najprostszy i najszybszy przepis na klasyczną Margaritę okazuje się tym najlepszym. Dzięki temu uzyskamy charakterystyczny i zbilansowany smak, jedynie za pomocą 3 składników i zajmie nam to nie więcej niż 5 minut! Ten popularny meksykański koktajl został wynaleziony w latach 30. XX wieku, a do jego przygotowania potrzebne będą: tequila, likier z gorzkich pomarańczy (Cointreau) i sok z limonki. Aby nasza Margarita pięknie się prezentowała przy podaniu, posypmy brzegi kieliszka solą, która dodatkowo wzmocni słodko-kwaśny smak koktajlu. Odmierzone składniki wstrząśnijmy w shakerze wraz z kostkami lodu. Następnie przecedzamy do kieliszka i dodajemy lód.
Orzeźwiające Mojito
Czy są jakieś napoje alkoholowe bardziej orzeźwiające niż mojito? Ten kultowy kubański napój jest zdecydowanie jednym z najlepszych. Niezbyt słodki, musujący i ze świeżymi listkami aromatycznej mięty. Podobnie jak w przypadku Margarity, prawdziwa wersja zawiera niewielką ilość cukru, zachwycając swoją cierpkością i kwaskowatością.
Mojito to kwaśny koktajl pochodzący z Hawany na Kubie. Początki Mojito są niejasne: niektórzy twierdzą, że zostało wynalezione w XVI wieku, inni upierają się przy 1800 roku wraz z narodzinami firmy rumowej Bacardi. W każdym razie, jego miejsce jako kultowego kubańskiego koktajlu utrwaliło się w latach 30., kiedy to Ernest Hemingway pomógł spopularyzować ten orzeźwiający drink.
Do jego przygotowania niezbędna będzie świeża mięta, sok z limonki, rum, syrop klonowy lub cukier trzcinowy i woda gazowana. Do rozgniecionej mięty dodajemy wymieszane w shakerze: syrop, sok z limonki i rum, wlewamy do szklanki i zalewamy wodą gazowaną.
Musujący Aperol Spritz
Aperol Spritz to wciąż jeden z częściej wybieranych drinków – szczególnie w sezonie letnim. Jego delikatna gorycz w połączeniu z ziołowymi aromatami sprawia, że trudno zapomnieć o tym klasycznym, włoskim koktajlu z lat pięćdziesiątych. Podbija serce i umysł – o kubkach smakowych nie wspominając! Do jego przygotowania potrzebne będą: Aperol, wino musujące (takie jak Prosecco lub szampan) i woda gazowana. Nie zapomnij o kostkach lodu i plastrach pomarańczy do ozdoby.
Rześki Gin z tonikiem
To połączenie jest niezwykle proste, lecz intrygujące. Do jego stworzenia potrzeba zaledwie dwóch składników – nic więc dziwnego, że to jeden z najbardziej popularnych koktajli na świecie! G&T obecnie znany jest na całym świecie, jednak wynaleziony został już w latach pięćdziesiątych XIX wieku przez brytyjskich żołnierzy, którzy mieszali gin z tonikiem jako sposób na picie chininy ( ówczesnego leku na malarię).
Klasyka zawsze broni się sama, jednak jeśli chcesz ożywić nieco pierwotną wersję, możesz dodać swojemu G&T oryginalnego aromatu. Wykorzystanie warzywnych i ziołowych dodatków doskonale podkreśli smak ginu. Możemy dodać: sok z limonki lub cytryny, plasterek ogórka, liście mięty, skórkę pomarańczy, owoc jałowca, rozmaryn.
Bajeczny Cosmopolitan
Ma wspaniały różowy kolor i pikantny, orzeźwiający smak – tak, to Cosmopolitan! Ten wspaniały koktajl bez wątpienia urozmaici każde spotkanie, przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółkami na tarasie. Był u szczytu w latach 90., popijała go Carrie Bradshaw z Seksu w Wielkim Mieście – czym zachwyca stary, poczciwy Cosmo? Klasyczna wersja tego koktajlu wykorzystuje aromatyzowaną wódkę cytrynową, sok żurawinowy, likier z gorzkich pomarańczy i limonkę. Jeśli nie mamy w swoich zapasach wódki cytrynowej możemy zastąpić ją klasyczną wódką wraz z dodatkiem soku z cytryny.