Ekspresowe przysmaki na imprezy. Jak wprawić w zachwyt gości i się nie napracować

@pizzazzerie

W dzisiejszych czasach czas nie wydaje się niestety być naszym sprzymierzeńcem. Pędzi dosłownie jak szalony, a w codziennej gonitwie bardzo trudno nam znaleźć chwile dla siebie. Podobnie jest z gotowaniem. Coraz częściej stołujemy się na mieście, a więc tym bardziej doceniamy posiłki przygotowywane w domu. Mimo wszystko nie chcemy spędzać w kuchni długich godzin, zwłaszcza gdy mają odwiedzić nas goście, a my prócz gotowania musimy jeszcze zadbać o porządek we wnętrzach, jak i o swój dobry wygląd. 

Jeśli spodziewamy się gości, a spotkanie towarzyskie nie ma być w zamiarze typową kolacją, ale będzie miało charakter imprezowy, warto mieć w pamięci kilka przepisów, które są smakowite, niezwykle efektowne wizualnie, a do tego na całe szczęście ich przygotowanie nie zajmie nam za wiele czasu. Oto przekąski, które przyszykujemy w ekspresowym tempie, a do tego na pewno staną się prawdziwymi imprezowymi hitami.

Hummus z warzywami

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowego tahini (arab. tahina, czyli pasta na bazie sezamu), czosnku i cytryny, a wywodząca się z kuchni libańskiej i izraelskiej w ostatnim czasie jest kulinarnym przebojem także i w naszym kraju. Lata temu egzotyczny rarytas, dziś coraz bardziej spopularyzowana pasta do pieczywa, którą co ważniejsze możemy się raczyć niezależnie od pory dnia. Co więcej, jest nie tylko smakowita, ale i bardzo zdrowa. Doskonale pasuje także i na wieczorne spotkania towarzyskie. Odpowiednio przyprawiony potrafi wprawić kubeczki smakowe nawet największych smakoszy w wielkie zadowolenie. Nadajmy naszemu hummusowi jeszcze więcej charakteru, dodając do niego świeżą kolendrę, suszone pomidory i szczyptę chili. Do pary z hummusem możemy przygotować chrupiące kawałki bagietki i słupki pokrojonych warzyw, które mogą być fantastyczną alternatywą do innych chrupiących przekąsek.  Hummus może być także składnikiem pit z warzywami i falaflem.

@nourishatelier

Tosty z ricottą i granatem

Jeśli mamy w planach przygotowanie tostów z okazji spotkania towarzyskiego, postawmy ich nieco odmienioną wersję. Odłóżmy na bok obraz tego, co zazwyczaj nazywamy tostami, a więc ekspresowo przygotowywaną i bardzo popularną przekąskę, która najczęściej kryje w środku ser lub ser w towarzystwie szynki. Tosty imprezowe zważywszy na zupełnie inne aniżeli codzienne okoliczności powinny mieć zgoła inne oblicze. Nabiorą innego, znacznie bardziej wykwintnego wyrazu, jeżeli zdecydujemy się na przykład zastąpić żółty ser ricottą, czyli miękkim serem przypominającym trochę twarożek, a który jest niezwykle rozpowszechniony na terenie Włoch. A gdy do chrupiących tostów przyciętych w kształt trójkątów i posmarowanych obfitą warstwą ricotty dodamy jeszcze kapkę miodu i posypiemy pestkami granatu, bez dwóch zdań możemy liczyć na wprawienie naszych gości w kulinarny zachwyt.

@joyfulhealthyeats

Crostini z goudą i jabłkiem

Crostini, czyli niewielkie włoskie grzanki najczęściej przygotowywane z kawałków ciabatty to następny błyskawiczny pomysł na imprezowe zagryzki. I w tym przypadku warto zadbać o niestandardowe połączenie smakowe. Ciekawą kombinacją będą crostini z serem goudą i jabłkiem, które podobnie jak z przypadku tostów z ricottą i granatem możemy polać niewielką ilością miodu. Na finiszu możemy ozdobić je jeszcze kawałkami orzechów włoskich i rucolą lub świeżym tymiankiem.

@joyfulhealthyeats

Taca rozmaitości

Przygotowanie tacy rozmaitości to doskonały pomysł, gdy czas nagli nas w wyjątkowo okrutny sposób, a goście mają zjawić się dosłownie lada moment. Tacka, na której znajdzie się mnóstwo różnorakich przysmaków z pewnością zadowoli wszystkich smakowo, a ponadto będzie nadzwyczaj atrakcyjnie prezentowała się na stole. Na naszej tacy z różnościami mogą znaleźć się sery, wędliny, winogrona, czy inne pokrojone w kosteczki owoce, których sok nie będzie nam ciekł po palcach lub owoce suszone, pomidory koktajlowe, orzeszki oraz pokrojone na wymiar jednego kęsu, czy dwóch kawałki pieczywa, na przykład bagietki lub ciabatty.

@joyfulhealthyeats

Faszerowane papryki

Połówki papryki, które wypełnimy dowolnym farszem, mięsnym bądź warzywnym i które później zapieczemy pod grubą pierzyna żółtego serca zdobędą serce i żołądek wszystkich imprezowych głodomorów, a do tego na długo pomogą im w utrzymaniu sytości. Podczas przygotowywania faszerowanych papryk postawmy na feerię barw, by na naszym półmisku wylądowały wszystkie dostępne ich odmiany, od żółtej, po zieloną i czerwoną.

@joyfulhealthyeats

Guacamole

Pastę z awokado prosto z Meksyku zwaną guacamole można jeść razem z pieczywem lub nachosami. Warto odrobinę urozmaicić tradycyjny meksykański przepis i oprócz soli oraz limonki dodać no naszego guacamole także pokrojoną papryczkę chili, odrobinę pieprzu i posypać obficie parmezanem oraz listkami świeżej kolendry. Zadowoleni gości murowane.

@cookmagazine

Tacos

Kolejną z idealnie nadających się na imprezowe okoliczności przekąsek są tacos, czyli sławne na cały świat danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Na tacos składają się chrupiące i mające kształt łódeczek tortille z mąki kukurydzianej, do których wnętrza nakłada się farsz z mięsa mielonego, guacamole lub kawałki awokado, kukurydzę, paprykę, czerwoną lub czarną fasolę, żółty ser, papryczki jalapeño, salsę z miętą i mango, a wedle ostatnich trendów rodem z kuchni eksperymentalnej także sadzone jajka. Wszystkie składniki nieodmienni należy skropić sokiem z limonki i dodać na górę czubatą łyżeczkę śmietany.

@halfbakedharvest

Bruschetta

Bruschetta jest rodzajem przekąski wywodzącej się z Półwyspu Apenińskiego. Innymi słowy to średniej wielkości grzanka, którą smaruje się oliwą i roztartym czosnkiem i kładzie na niej pokrojone świeże pomidory z bazylią i parmezanem. Włosi uwielbiają ją jeść na imprezach, więc i na gruncie polskim sprawdzi się znakomicie. Sytą, smaczną, a do tego bardzo zdrową wersją mogą być bruschetty posmarowane cienką warstwą hummusu, na który możemy położyć pomidory.

@joyfulhealthyeats

Tarta

Jeśli chodzi o tartę, jak i o jej pokrewne zminiaturyzowane wersje, czyli tartaletki, mamy spore pole do popisu. Podobnie jak w przypadku ciastek francuskich, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a do tego możemy uczynić jej nadzieniem, co też tylko nasza dusza zapragnie. Niezastąpione będzie połączenie buraków i sera koziego, czy gruszki, sera z błękitną pleśnią oraz orzechów włoskich.

@gotujebolubi

Koreczki

Koreczki to kolejne trafione w dziesiątkę przekąski imprezowe. Jeśli chodzi o ich zrobienie i dobór składników, to mamy tu wielkie pole do popisu. Na koreczki nadaje się mnóstwo rzeczy, więc dowolnie możemy łączyć w nich smaki. Świetnie, by na jednej wykałaczce znalazły się zróżnicowane smakołyki, mozzarelli z listkiem bazylii, kawałek sera pleśniowego, czy też innego, który należy do naszych ulubionych, jakieś smakowite warzywo, jak pomidorek koktajlowy, oliwka, czy grillowana papryka, wędlina, czy owoc, w którego przypadku świetnym wyborem będzie melon, mango, winogrono lub gruszka.

@thesweetestoccasion

Carpaccio w wersji wege

Kolejne ekspresowe danie na imprezę to wegetariańska wersja włoskiego carpaccio, a które tradycyjnie przygotowuje się z surowej, bardzo cienko pokrojonej wołowiny z dodatkiem oliwy, cytryny i nierzadko parmezanu. Zaskoczmy naszych gości serwując im bajecznie kolorowe carpaccio, w którym wołowinę zastąpią marynowane warzywa, na przykład buraki, marchew i topinambur. Gdy posypiemy je parmezanem bądź grana padano i orzeszkami pinii, nie znajdzie się smakosz, który miałby nam za złe wprowadzenie nowości do tego starego włoskiego przepisu.

@servingdumplings
Tagi: , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis