Frytki z batata, nutella z awokado, czyli zdrowe alternatywy niezdrowych przysmaków

Jedzenie to jedna z tych przyjemności, z których możemy korzystać każdego dnia. Niestety – wiele z naszych ulubionych przysmaków ma raczej wątpliwe wartości odżywcze i prozdrowotne. Tłuste frytki, smażone na tłuszczu mięsne dania, zapiekanki, torty i czekoladowe kremy – wszystkie są pyszne, ale w pełnowartościowej diecie należy ich raczej unikać. Oczywiście od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na przekroczenie granic zdrowej diety, ale na co dzień warto trzymać się kilku podstawowych zasad, by kompleksowo wspierać organizm. Na szczęście jest rozwiązanie tego problemu – zdrowe alternatywy niezdrowych smakołyków. Oto kilka przykładów na przepyszne i odżywcze potrawy dla łasuchów.  

Zapiekanka po nowemu

Na początek zdrowa alternatywa dla ukochanych przez większość z nas zapiekanek. Pszenna bagietka z podsmażonymi na tłuszczu pieczarkami i żółtym serem, polana sosem czosnkowym i keczupem to przekąska, po którą często sięgamy w najmniej odpowiednich porach – nocami, wracając z imprez lub o poranku po zakrapianym alkoholem wieczorze. Zapiekanki nie są jednak najlepszym wyborem dla naszego organizmu. To spora dawka węglowodanów i tłuszczu, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. 

@mniammniam

Zdrową opcją na zastąpienie klasycznej zapiekanki może być faszerowana pełnym witamin farszem cukinia (sprawdzi się też bakłażan). Do stworzenia nadzienia użyjmy ryżu, kaszy jaglanej lub kaszy kuskus. Do tego nasze ulubione warzywa. Całość posypmy serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. To pyszne i zdrowe danie, które będzie w stanie zaspokoić nasz apetyt na mocne, charakterystyczne smaki!

Batat, burak i cukinia

Alternatywą dla tłustych, smażonych na głębokim oleju frytek mogą być ich pieczone zamienniki z ziemniaków, batatów, marchewek, buraczków i cukinii. Takie przekąski są równie pyszne, a zdecydowanie mniej kaloryczne i znacznie zdrowsze od tradycyjnych frytek. Przygotowanie dania jest bardzo proste. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, rozłożyć na blasze i delikatnie skropić oliwą, posolić i popierzyć. Można dodać też dowolne zioła i przyprawy. Doskonale sprawdzi się aromatyczne oregano lub suszona bazylia. Całość pieczemy około 30 minut – najlepiej w piekarniku z termoobiegiem. 

@kwestiasmaku

Frytkom w wersji fit powinien towarzyszyć równie zdrowy sos, ale nic się nie stanie, jeśli zjemy je z dodatkiem ukochanego majonezu. W wersji bardziej dietetycznej można przygotować sos na bazie pomidorów lub użyć jogurtu greckiego i musztardy. Takie danie możemy jeść samodzielnie lub podać z pieczonym mięsem, tworząc gustowny i zdrowy obiad. Doskonała przekąska zarówno na lato, jak i na chłodniejsze, jesienne miesiące. 

Słodkie zamienniki

Mamy też coś dla łasuchów. Słodycze nie muszą być niezdrowe, a już na pewno nie muszą być nudne! Matka natura obdarzyła nas skarbami, z których powinniśmy korzystać, przygotowując codzienne posiłki. Jednym z takich skarbów są bakalie, czyli orzechy i suszone owoce. To smakołyki, które nie tylko zaspokoją nasze zapotrzebowanie na słodycze, ale również dostarczą organizmowi niezbędnych dla zdrowia minerałów. I tak w orzechach i pestkach znajdziemy m.in. magnez, wapń i fosfor. Są tam także żelazo i witaminy z grupy B. 

@gotujebolubi

Te pyszności możemy jeść samodzielnie w formie przekąski lub dołączać do dań na słodko i słono. Jeśli marzy nam się kaloryczny deser, stawiajmy na kalorie dobroczynne – właśnie te z orzechów i suszonych owoców! Ulubione ciasto obrzućmy bakaliami obtoczonymi w miodzie, a do owsianki dosypmy garść pestek ze słonecznika. W ten sposób sprawimy, że codzienne posiłki nabiorą rumieńców i, co jeszcze ważniejsze, prozdrowotnych właściwości. 

Krem czekoladowy bez czekolady

W ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się owoc awokado. To jeden z najmodniejszych składników kuchennych, na którego bazie przygotowujemy m.in. aromatyczne guacamole. Ale okazuje się, że owoc ten można wykorzystać także do stworzenia alternatywnej, zdrowej wersji popularnego kremu czekoladowego! 

Do przygotowania tej pyszności wystarczą awokado, banan, pestki dyni, nasiona słonecznika i kakao. W razie potrzeby całość możemy dosłodzić miodem. W takim kremie zakochają się wszyscy fani zdrowej diety. Dostarczy on naszemu organizmowi całej masy niezbędnych dla zdrowia składników, w tym kwasów omega-3 obecnych właśnie w smaczliwce. Do tego potas, magnez, wapń i fosfor oraz witaminy z grupy B – pysznie i zdrowo. 

Śniadanie na bogato

Znajdzie się również coś dla miłośników wystawnych śniadań. Klasyczną polską jajecznicę na boczku zamieńmy na lżejszą i pełną witamin szakszukę. To hitowe danie śniadaniowe przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu i szybko podbiło europejskie serca. Nic dziwnego. Szakszuka stanowi połączenie aromatycznych, smażonych na oliwie pomidorów z sadzonym jajkiem o płynnym żółtku. Do tego listki świeżej bazylii i cały zestaw aromatycznych przypraw. 

@kwestiasmaku

W zależności od upodobań możemy postawić na uproszczoną wersję z suszonym oregano lub pójść na całość, dodając do szakszuki kumin, kurkumę i ostrą, mieloną paprykę. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, danie to zapewni nam zastrzyk energii na co najmniej kilka godzin. Po takim śniadaniu nieprędko odczujemy głód.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis