Gdzie kupić tradycyjne góralskie potrawy?

Trudno znaleźć Polaka, który nie przepada za góralską kuchnią, naturalnymi składnikami jej tradycyjnych potraw i ich niepowtarzalnym smakiem. Nawet zwykły barszcz czerwony, pozornie dobrze znana zupa, może zaskoczyć swoim niezwykłym smakiem w góralskim wydaniu. Gdzie szukać regionalnych górskich produktów najwyższej jakości?

Oscypki, kwaśnica i domowy żurek, czyli góralskie smaki w najlepszym wydaniu

Tradycyjna góralska kuchnia ma swoje specyficzne smaki, za którymi przepada większość Polaków. Ukształtowała się ona przez trudne warunki upraw, przy których w górskim klimacie nie zawsze można było liczyć na dostępność świeżych warzyw i owoców. Regionalne przysmaki powstawały więc na bazie innych składników, w tym warzyw kiszonych, serów i mięs.

Najpopularniejszą potrawą pochodzącą z gór jest oczywiście oscypek, słony, wędzony ser, tworzony z mleka krowiego i owczego. Oscypki z certyfikatem potwierdzającym przygotowanie zgodnie z tradycyjną recepturą dostępne są w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. W ich składzie znaleźć można wyłącznie naturalne mleko (w tym 30% mleka krowiego oraz 70% owczego), podpuszczkę i sól. Produkt ten dostępny jest od maja do października, ponieważ właśnie w tym sezonie owce wypasane są na halach, a więc można pozyskiwać w pełni wartościowe owcze mleko.

Jak we własnej kuchni ugotować pożywną kwaśnicę lub pyszny tradycyjny góralski żurek na żeberku? Przede wszystkim należy wyposażyć się w wysokiej jakości składniki, takie jak między innymi naturalny zakwas. Ci, którzy chcą od razu cieszyć się gotowym daniem, mogą sięgnąć po gotowe zupy zamknięte w słoikach. W sklepie internetowym znaleźć można między innymi barszcz czerwony, flaki w rosole, grochówkę, albo wspominany wcześniej domowy żurek.

Restauracja Bukowina – spróbuj regionalnych przysmaków podziwiając widok na Tatry

Regionalna kuchnia najlepiej smakuje, jeśli siadając do stołu, można poczuć klimat regionu i podziwiać jego kulturę. Restauracja Bukowina znajduje się w Bukowinie Tatrzańskiej i zachwyca już od zewnątrz. Pięknie oświetlony, piętrowy budynek z parkingiem, przez swoje spadziste wykończenie dachu świetnie wpisuje się w atmosferę okolicy. Wnętrze restauracji wykończone jest w drewnie, które nawiązuje do góralskiego charakteru kuchni i ociepla przestrzeń. Siadając do stołu w tym niezwykłym miejscu, nie ruszając się z krzesła, można podziwiać niesamowity widok na polskie Tatry. Czy można sobie wyobrazić przyjemniejsze okoliczności do zjedzenia pożywnego góralskiego obiadu?

W karcie restauracji Schronisko Bukowina znaleźć można tradycyjne zupy takie jak kwaśnica z wędzonym żeberkiem, przystawki z grillowanym serkiem górskim, albo dania główne z jagnięciną, kaczką, wołowiną, lub rybą. Dostępne są także burgery, steki, desery oraz menu dla najmłodszych z potrawami delikatnymi albo podawanymi na słodko.

Co jeszcze z kuchni góralskiej jest naprawdę warte spróbowania?

Warte uwagi są przede wszystkim różnego rodzaju serki górskie, w tym nie tylko popularne oscypki. Innym, mniej znanym rodzajem regionalnego sera, jest bryndza – biały ser z Podhala tworzony z mleka krowiego i owczego, kiszony, mielony i solony. Ma on silny, charakterystyczny smak, który dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem, warzywami, sałatkami, a nawet zupami.

Innym góralskim przysmakiem, który przez Schronisko Bukowina wysyłany bywa w odległe rejony kraju, są tradycyjne wędliny i kiełbasa z dzika. W produktach tych znaleźć można wyłącznie niezbędne, w pełni naturalne składniki – dla przykładu popularna kiełbasa z dzika dostępna w sklepie internetowym w swoim składzie zawiera jedynie wyselekcjonowane mięso i przyprawy.

Tagi: , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis