Grzybobranie czas zacząć! Najbardziej smakowite dania z grzybami w roli głównej

@servingdumplings

Aromat grzybów ma w sobie coś wyjątkowego. Jest nie tylko apetyczny, ale jak mawiają jego najwięksi amatorzy, także i pełen tajemnic. To w końcu również zapach pełnej sekretów głębi lasu. Jako że grzybobranie uznaje się za jedną z największych wrześniowych rozrywek i my zacznijmy przemierzać w poszukiwaniu grzybowych okazów urokliwe leśne zakątki. Niech pełna dzikości, szlachetna woń leśnych grzybów nareszcie zagości w naszych kuchniach. Oto najbardziej smakowite dania z grzybami w roli głównej.

Grzybowe risotto

Risotto to jedno z najbardziej zachwycających kubeczki smakowe włoskich potraw – pełne prostoty, ale nadzwyczaj wyrafinowane. Włosi raczą się risottem już od XIV wieku, kiedy to pod arabskim panowaniem na Sycylii pojawił się ryż. Risotto, jakie znamy dziś, wywodzi się jednak z północy kraju, dokładnie z okolic Laguny Weneckiej. To jej tereny znacznie bardziej aniżeli Sycylia nadawały się stworzenie pól ryżowych i to właśnie tam od stuleci trudniono się uprawą odmiany ryżu do risotto zwanej arborio. Od ryżu typu basmati, czy ryżu jaśminowego arborio różni się przede wszystkim kształtem (jest znacznie krótszy) oraz składem. Jako że posiada bardzo dużo skrobi, która uwalnia się w trakcie gotowania, przygotowywane z nim potrawy zaczyna cechować smakowita kremowość. Tak też jest w przypadku risotta.

Aby je przyrządzić, prócz ryżu arborio (bądź odrobinę mniej popularnego carnaroli) potrzebujemy także dwóch szklanek bulionu warzywnego, masła, cebuli, połowy szklanki białego wytrawnego wina, około sześćdziesięciu gram parmezanu oraz odrobiny oliwy vergine. Wariantów risotta istnieje wręcz niezliczona ilość, od klasycznego białego bez warzywnych dodatków podawanego jako komponent dania, po dyniowe, pomidorowe, buraczane, czy kalafiorowe często jedzone solo, jednakże ze względu na trwający obecnie grzybowy urodzaj, postawmy właśnie na grzyby. Świetnie sprawdzą się tu borowiki lub kurki. Grzyby myjemy, osuszamy i szatkujemy (możemy zostawić kilka poprzekrawanych na cienkie plastry, które wyłożymy na wierzch dania, ale pamiętajmy, że będą potrzebowały dłuższej obróbki). Bulion podgrzewamy i przez cały czas przygotowywania potrawy trzymamy na małym ogniu. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, a gdy się zarumieni, dodajemy do niej grzyby. Długość ich duszenia zależy od gatunku. Kurki trzymamy na patelni krótko, przez około trzy minuty, borowiki dłużej, przez około dwadzieścia minut, więc należy dusić je osobno bez cebuli.

Do cebuli i zrumienionych grzybów dodajemy ryż, smażymy przez chwilę i wlewamy odrobinę wina. Następnie, gdy odparuje, dolewamy do ryży część porcji bulionu. Postępujemy tak naprzemiennie z winem i bulionem, aż ryż wchłonie wszystkie płyny, co powinno potrwać dwadzieścia minut. Potem zestawiamy risotto z ognia, doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem, dodajemy tarty parmezan, łyżkę masła i dwie łyżki oliwy, przykrywamy i za trzy minuty podajemy.

@topwithcinnamon

Tosty z mozzarellą i grzybami

Chrupiące tosty, w których grzyby wystąpią obok mozzarelli to po prostu idealna wrześniowa przekąska. Do ich przygotowania będziemy potrzebowały zgrillowanej ciabatty lub bagietki, mozzarelli, śmietanki kremówki, świeżego tymianku i wybranych grzybów, na przykład prawdziwków, maślaków, czy kurek. Przyrządzanie tostów zaczynamy od usmażenia grzybów. Czas duszenia będzie zależny od tego, na jaki ich rodzaj mamy ochotę (maślaki dusimy przez kwadrans). Do gotowych grzybów dolewamy odrobinę śmietanki kremówki i dorzucamy pokrojoną mozzarellę oraz tymianek. Mieszając, czekamy aż ser się rozpuści, po czym nakładamy grzybowo-serowy farsz na tosty.

@.donnahay

Wietnamska bagietka bánh mì z grzybami

Jak Wietnam długi i szeroki, w każdej nawet najmniejszej osadzie będziemy mieli szansę skosztować smakowitej przekąski zwanej bánh mì. Bánh mì to pamiątka związana z obecnością w kraju Francuzów, którzy to rozpromowali wśród Wietnamczyków jedzenie bagietek. Odmiennie od francuskiego sposobu na ich pałaszowania, Wietnamczycy do typowo europejskiego pieczywa zaczęli dodawać swoje ulubione dodatki. W bánh mì zamiast brie i camemberta możemy więc znaleźć mnóstwo aromatycznych ziół, jak na przykład kolendrę, chrupkie warzywa, jak marchewka, czy ogórek, kiełki fasoli mung i jajka, a wszystko to okraszone pikantnością chili i świeżością limonki. W bánh mì doskonale wypadną wraz z nimi także i nasze ulubione duszone grzyby. Palce lizać!

@fullofplants

Dyniowa zupa z grzybami 

A gdyby tak upiec dwie szalenie apetyczne pieczenie na jednym ogniu i połączyć w jednym daniu dwa sezonowe smakołyki, takie jak dynia oraz grzyby? Jeśli się na to zdecydujemy, możemy mieć pewność, że czeka nas fantastyczna uczta. Świetnym pomysłem na zestawienie dyni i grzybów jest na przykład aksamitna zupa krem. Jej smak będzie jeszcze głębszy, jeśli nie będziemy gotować dyni, a ją upieczemy. Pieczenie zajmie około dwudziestu minut, gdy poprzekrawamy ją na nie za duże kawałki lub na pół w przypadku dyni Hokkaido (temperatura pieczenia to 180 stopni). Upieczoną dynię miksujemy z litrem bulionu warzywnego, kilkoma suszonymi pomidorami, podsmażonymi na złocisto cebulą i czosnkiem oraz świeżym tymiankiem. Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, odrobiną chili i podajemy z ułożonymi na jej wierzchu uduszonymi grzybami, a jeśli dopadł nas wielki głód lub po prostu nieposkromiony apetyt, także z ryżem.

@servingdumplings
Tagi: , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis