Herbatki, które rozgrzeją nas w jesienny dzień

@kwestiasmaku

Długie wieczory, deszczowe poranki i chłodne dni – tak mniej więcej wygląda nasza jesień. Wraz z jej nadejściem często tracimy ochotę na dłuższe wyjścia z domu i szalone imprezy. Marzy nam się miękki koc, dobra książka i kubek pysznej, gorącej herbaty. Nie musimy ograniczać się klasycznych, torebkowych specyfików. W okresie spadającej odporności i ataku wirusów oraz bakterii warto nieco się wysilić i stworzyć napój, który będzie wspierać naturalne siły obronne organizmu. Ale nie tylko! Bo poza działaniem wzmacniającym, liczy się też smak i wygląd. Jesienne herbatki powinny być pełne witaminy C, odżywcze i rozgrzewające. Oto kilka pomysłów na kreatywne, ciepłe napoje!

Malinowe cuda

Maliny – cud natury i przebogate źródło witaminy C. Ale nie tylko. W malinach znajdziemy pektyny, antocyjany, cukry, witaminy E, B1, B2 i B6 oraz potas, magnez, wapń i żelazo. Herbaty malinowe potrafią skutecznie walczyć z przeziębieniem. Łagodzą kasze, a nawet niwelują ból gardła. Warto pić je przez cały sezon jesienno-zimowy, by w ogóle nie dopuścić do rozwinięcia infekcji. Co ważne, zarówno owoce, jak i liście rośliny mają działanie napotne, dzięki czemu pozwalają walczyć z gorączką. Nic dziwnego, że malinowe przetwory są zalecane wszystkim chcącymi poprawić swoją odporność. 

@anamarisworld

Żeby przygotować taki magiczny napój, trzeba zaopatrzyć się w kilka cennych produktów. Przede wszystkim – wysokiej jakości produkt na bazie malin. Do tego naturalny sok z owoców, który wzbogaci i smak, i wartość prozdrowotną mieszanki. Preparat można również przygotować na bazie czarnej herbaty. Po zaparzeniu wywaru powinniśmy odczekać kilka minut, zanim wrzucimy do środka wszystkie specyfiki. Zbyt wysoka temperatura może unicestwić całą zawartą w owocach witaminę C. Jej temperatura rozkładu wynosi 70 stopni, więc wrzątek pozbawi mieszankę całej dobroczynnej mocy. Do przestudzonego delikatnie wywaru możemy dodawać kolejne składniki. Konfitura lub sok z malin sprawdzą się doskonale. Do tego świeże owoce malinowe i plaster cytryny lub pomarańczy dla cytrusowego aromatu. Pyszne, zdrowe i rozgrzewające! 

Korzenne marzenia

Wśród najlepszych jesiennych propozycji są też herbaty z dodatkiem cynamonu i cytrusów. To klasyczna mieszanka perfekcyjna na chłodne wieczory i deszczowe popołudnia. Wywar z wysokiej jakości liści wzbogacony o kilka plastrów cytryny i pałeczkę cynamonu idealnie będzie pasować do ulubionego ciasta lub kilku kostek gorzkiej czekolady. Przyprawy korzenne świetnie komponują się z herbatami. Pasują do klasycznych czarnych naparów, ale też do herbat zielonych i białych. Możemy dodać do nich starty imbir i skórkę pomarańczową, goździki dla wyrazistego smaku lub właśnie cynamon, który doda ostrzejszego, charakterystycznego aromatu. Przyprawy te – podobnie jak maliny – idealnie zdadzą egzamin w obronie organizmu przed drobnoustrojami. Działają bakteriobójczo i antyoksydacyjnie, kompleksowo wspierając nas w okresie jesienno-zimowym. Ale to nie jedyne ich zalety. Stosowane odpowiednio często wspomagają procesy trawienne, działają wykrztuśnie i łagodzą dolegliwości związane z niestrawnością. 

@buszujacawkuchni

Moc ziół

Grypa, przeziębienie, ból gardła, kaszel – chyba każdemu zdarzyło się cierpieć jesienią na te dolegliwości. Żeby się przed nimi zabezpieczyć lub – w razie zachorowania – złagodzić objawy i skrócić czas infekcji, trzeba aplikować sobie sporą dawkę cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Wszystkie je możemy znaleźć w owocach, przyprawach i sokach, które skutecznie wzbogacą jesienne napary. Warto także dać szansę ziołowym mieszankom. Miodunka świetnie wpływa na drogi oddechowe, kora wierzby ma działanie zbliżone do popularnej aspiryny, lipa i czarny bez obniżą gorączkę i zadziałają przeciwzapalnie, a szałwia i rumianek złagodzą ból gardła. Wszystkie te ziołowe preparaty można znaleźć w większości aptek lub sklepów zielarskich. Do kubka z wywarem śmiało dodajmy cytrynę, pomarańczę lub sok z limonki. Świetnie sprawdzą się też maliny, sok z pigwy lub aronii czy bogate w witaminy konfitury. Pamiętajmy jednak, by przed zaaplikowaniem ich do filiżanki poczekać kilka minut tak, by herbata zdążyła nieco przestygnąć. 

@makecookingeasier

Tylko w dobrym towarzystwie

Niezależnie od tego, na jaką herbatkę się zdecydujemy, pamiętajmy o tym, co jest najistotniejsze – nie tylko jesienią. Pijąc smaczny napar, dajmy sobie szansę na pełen, głęboki, potrzebny organizmowi relaks. Bo nawet najbardziej nasycone witaminą C mieszanki nie zadziałają odpowiednio, gdy nie zatroszczymy się o swoje zdrowie w szerszym sensie. Odpoczynek, czas dla bliskich, relaks pod kocem, ruch na świeżym powietrzu – wszystko to jest niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Jesienią szczególnie pamiętajmy o tym, by solidnie zadbać o siebie i swoich bliskich. Chłodna aura za oknem niech będzie okazją do spędzania wspólnie czasu w cieple rodzinnego ogniska. Parzmy wspólnie ziołowe, korzenne, herbaciane mieszanki, testujmy nowe smaki i bądźmy razem. 

@themessesofmen
Tagi: , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis