Czekoladowe desery, gorąca czekolada, a może kubek kakao z mleczną pianką? Choć brzmi to jak zestaw grzechów głównych każdego łasucha, kakao to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie! Dlaczego warto jeść czekoladę?

Kakao pochodzi z owoców drzewa kakaowego Theobroma, które występuje w obu Amerykach. Jego wysoki poziom przeciwutleniaczy i składników odżywczych sprawia, że jest zdrowym wyborem do włączenia do codziennej diety. To przede wszystkim najlepsze źródło przeciwutleniaczy o pełnym, wyrazistym smaku, które możemy zajadać bez wyrzutów sumienia!
Bogactwo składników odżywczych
Surowe kakao jest najbardziej bogatym w przeciwutleniacze pokarmem na świecie. Występuje w postaci flawonoidów, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki, a także pobudzają produkcję kolagenu w naszym organizmie. Kakao zawiera ponad 300 ważnych związków, w tym białko, tłuszcz, niektóre witaminy z grupy B i minerały, takie jak wapń, siarka, magnez, fosfor, żelazo, cynk i miedź.

Wpływa pozytywnie na nastrój
Choć utarty z komedii romantycznych schemat, gdzie czekolada jest lekiem na smutek, złamane serce i całą resztę przeciwności losu może wydawać się nieco przerysowany – kakao naprawdę skutecznie może poprawić nasz humor. Zawiera substancje chemiczne, które wytwarzamy naturalnie, gdy jesteśmy podekscytowani. Co więcej, odgrywa również rolę w zwiększeniu koncentracji i czujności, ponieważ powoduje przyspieszenie tętna, przypominający znajomy pośpiech, gdy jesteśmy podekscytowani lub zakochujemy się. Anandamid, endorfina naturalnie wytwarzana przez organizm ludzki po wysiłku, działa jak amfetamina, poprawiając nastrój, a nawet zmniejszając skutki apatii i depresji.
Ułatwia odchudzanie
Kakao zawiera chrom, który w naturalny sposób reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera również kumarynę, która ma właściwości hamujące apetyt, rozrzedzające krew i przeciwnowotworowe. Badania wykazują, że związki w ziarnie kakaowca wydają się zakłócać aktywność enzymów zwykle używanych do trawienia tłuszczów i niektórych węglowodanów. Gdy ta aktywność zostanie zakłócona, tłuszcze i węglowodany nie są trawione – dzięki czemu nie doświadczamy szkodliwych skutków, w tym przyrostu masy ciała!

Dba o zdrowie serca i mózgu
Surowe organiczne kakao jest również jednym z najwyższych roślinnych źródeł magnezu, minerału, którego niedobór dolega znacznej części populacji. Magnez jest ważny dla zdrowego serca i pomaga przekształcać glukozę w energię, umożliwiając mózgowi pracę z laserową skutecznością i skupieniem. Kolejny doskonały powód, dla którego bez wyrzutów sumienia możemy sięgnąć po tabliczkę czekolady podczas całonocnej nocy przy biurku.
Łagodzi stany zapalne
Flawonoidy w proszku kakaowym mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w całym organizmie. Takie działanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka niektórych nowotworów, cukrzycy, zapalenia stawów, depresji i choroby Alzheimera.

Jest szybką i wygodną przekąską
Gorzka czekolada to wygodny sposób na szybką przekąskę w ciągu dnia, którą bez problemu zabierzemy ze sobą na długi dzień wyzwań poza domem. Dostarczy nam energii, poprawi humor i wpłynie korzystnie na cały organizm! Należy pamiętać, aby wybierać czekolady z zawartością kakao minimum 70%.