Karmel na gorąco, ciągnący się, słony karmel, jako polega do lodów i dodatek do ciasta – karmel zawsze smakuje obłędnie! Szczególnie, gdy za oknem szaruga, a my mamy ochotę podnieść się na duchu słodkim deserem. Karmel smakuje doskonale w połączeniu niemal ze wszystkim, a większość przysmaków przygotujemy z łatwością samodzielnie w domu!
Domowe jabłka w karmelu
Pyszne jabłka w karmelu to prawdziwa jesienna uczta. Czy może być lepszy pomysł na owocową przekąskę, która ocieka słodkim i lepkim karmelem? W dodatku w prosty sposób przygotujemy go samodzielnie. Wystarczy przesypać cukier z odrobiną wody do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu kilka minut, aż nasza mikstura zacznie nabierać pięknego bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło, śmietankę, wanilię i szczyptę soli do podkreślenia smaku. Ostatnim krokiem jest zanurzenie jabłek w karmelu i pozostawienie ich do wystygnięcia. Nasz jesienny przysmak gotowy!
Szarlotka z sosem karmelowym
Ciepła szarlotka i karmelowy sos, są praktycznie dla siebie stworzeni! Wystarczy, że przygotujemy szarlotkę według swojego ulubionego przepisu, jednak przed przykryciem jabłek kruszonką lub warstwą ciasta polewamy jabłka wcześniej przygotowanym sosem karmelowym. Jabłecznik z dodatkiem toffi to deser, którego nie może zabraknąć w naszym domu jesienną porą.
Domowe karmelki
Domowe karmelki to szybki i prosty sposób nie tylko na przepyszną przekąskę, ale także na mały prezent dla bliskiej osoby – szczególnie w okresie przedświątecznym. Ładnie zapakowane pudełko własnoręcznie robionych krówek z pewnością sprawi wiele przyjemności obdarowanemu. Przygotowanie naszych karmelków zaczynamy tak samo jak przygotowanie sosu. Jednak w przeciwieństwie do sosu karmelowego, zależy nam, aby mikstura stała się znacznie gęstsza. Następnie rozprowadzamy karmel na papierze do pieczenia i formujemy małe karmelki. Aby cukierki nie posklejały się w opakowaniu, możemy obsypać je cukrem pudrem.
Brownie ze słonym karmelem
Mało kto może się oprzeć wilgotnemu, delikatnemu brownie o intensywnym czekoladowym aromacie. Szczególnie, jeśli polejemy go dodatkową warstwą płynnego słonego karmelu. Możemy dodać też posiekanych, prażonych orzechów, jeśli chcemy dodać jeszcze więcej smaku! W kilka chwil stworzymy deser, obok którego trudno będzie przejść obojętnie.
Gorąca czekolada ze słonym karmelem
W okresie jesiennym prawie każda wycieczka do Starbucks’a kończy się podobnym wyborem – karmel! Z łatwością możemy odtworzyć popularne napoje czekoladowe ( a nawet kawowe!) w swoim domu. Wystarczy przygotować kubek gorącego kakao, wymieszać z porcją przygotowanego wcześniej sosu karmelowego i delektować się cudownym napitkiem. Aby przenieść naszą gorącą czekoladę na jeszcze wyższy poziom, możemy dodać bitą śmietanę!