Kochamy szparagi! Pomysły na pyszności z jednym z najzdrowszych warzyw w roli głównej

@halfbakedharvest

Szparagi to warzywa, których nie sposób nie zacząć darzyć gorącym uczuciem. Są pyszne, niskokaloryczne i cieszą oczy nadzwyczaj apetyczną aparycją, a ponadto szalenie korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Mało które z warzyw można bowiem uznać za tak wielką witaminową i minerałową bombę. Pokochajmy je więc całym sercem i serwujmy sobie szparagowe uczty, jak najczęściej tylko się da.

Cud warzywo

Długo można by rozpływać się nad wspaniałym smakiem, jak i intrygującym wyglądem szparagów, jednakże warto również poświęcić nieco czasu na przedstawienie ich wartości odżywczych. Otóż lista składników odżywczych, które te patykowate zielone oraz białe byliny posiadają w swym składzie, wprawi w zachwyt każdą z nas, która dba o zdrowie. Szparagi są niskokaloryczne, ale dzięki dużej zawartości białka cechuje je duża pożywność. Znajdziemy w nich witaminę C wspomagającą odporność, witaminę E odpowiedzialną za piękny wygląd skóry i paznokci, beta karoten będący zbawieniem dla naszego wzroku, a także wapń oraz fosfor, które poprawiają stan uzębienia i kości. W szparagach znajduje się także mnóstwo kwasu foliowego, składnika istotnego w diecie kobiet planujących wkrótce rodzicielstwo. Warto wiedzieć, iż kwas foliowy spowalnia również proces starzenia się organizmu. Co więcej, szparagi mają działanie antynowotworowe, wzmacniają serce, obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie, a także dopomagają w leczeniu infekcji dróg moczowych. Jednym słowem, szparag to cud warzywo, nieprawdaż?

@halfbakedharvest

Szparagowa frittata

Szparagi dzięki swemu delikatnemu, ale zarazem wyrafinowanemu i unikatowemu smakowi wpasowują się idealnie w mnóstwo różnego rodzaju dań, zwłaszcza tych wywodzących się z tak zwanej kuchni śródziemnomorskiej. Jednym z kulinarnych szparagowych strzałów w dziesiątkę będzie z pewnością frittata, czyli pyszny, puszysty włoski omlet. Nazwa tej chętnie pałaszowanej przez Włochów już od długich dziesięcioleci potrawy wywodzi się od słowa „frittare”, które to oznacza „smażyć”. Zaledwie w połowie odsłania to frittatową tajemnicę, jako że jednym z najważniejszych kroków w przygotowaniu tego charakterystycznego omletu jest umieszczenie go na pewien czas w piekarniku. To właśnie dzięki temu zabiegowi frittata zyskuje swą puszystą strukturę. Robiąc fritattę, postępujemy tak, jak w przypadku robienie zwykłego omletu, z tym że jedynie lekko go podsmażamy, a dokładnie dopiekamy już w piekarniku w temperaturze około stu osiemdziesięciu stopni. Druga czynność powinna trwać około pięciu lub sześciu minut, jako że nie możemy dopuścić do przesuszenia frittaty. Oprócz ugotowanych szparagów, dodajmy do niej również bataty, odrobinę płatków chili oraz hojną garść parmezanu i posypmy koperkiem.

@minimalistbaker

Ravioli ze szparagami i  cytrynową ricottą

Kolejnym z włoskich dań, w których doskonale sprawdzą się szparagi, są pierożki ravioli. To pomysł na iście królewską włoską ucztę, której wyrafinowanie i niebywały smak na całe szczęście wcale nie są okupione długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Ravioli, których nadzieniem zostaną zielone szparagi, a jakie po ugotowaniu zblendujemy na gęsty mus, który to połączymy z serem ricottą zmieszaną z sokiem z cytryny i garścią parmezanu lub równie aromatycznego sera grana padano, z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Jeszcze większej finezji nada nadzieniu dorzucenie do niego świeżych listków bazylii oraz mięty, pieprzu i orzeszków pinii.

Domowe ravioli robi się bardzo szybko. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto otrzymamy za pomocą zaledwie kilku składników: mąki, kilku jajek, soli oraz paru łyżek wody. Sekretem najbardziej udanego ciasta na włoskie pierogi, jest jego dokładne schłodzenie. Tak więc po wyrobieniu ciasta, powinnyśmy odstawić je na około godzinę do lodówki. Następnie dzielimy je na dwie części, które posłużą nam jako spód oraz wierzch pierożków i rozwałkowujemy jak najcieniej się da. Obie części ciasta po rozwałkowaniu smarujemy roztrzepanym białkiem jajecznym i w trzycentymetrowych odstępach nakładamy na jedno z nich nadzienie. Następnie nakładamy na ciasto z farszem kolejny jego płat, po czym wycinamy radełkiem kwadraty tak, by nadzienie znalazło się pośrodku i domykamy pierogi. Pierożki po spędzeniu czterech minut we wrzącej wodzie należy wyłowić, aby odparowały, a następnie od razu podawać polane klarowanym masłem. Możemy również udekorować je ziołami i posypać orzeszkami pinii.

@halfbakedharvest

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szparagami i z miodowo-cytrynowym sosem

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szparagami podawane z miodowo-cytrynowym sosem to wręcz idealny przepis dla zabieganych. Danie wygląda fantastycznie i należy do grupy szalenie wykwintnych, a do tego jego przygotowanie zajmuje niewielką ilość czasu. Oprócz zielonych szparagów potrzebny nam będzie płat gotowego ciasta francuskiego, cytryna, jajko, sól, pieprz, miód, oliwę, świeży tymianek oraz ser o wyrazistym aromacie, na przykład gorgonzola, danish blue bądź kozi. Opcjonalnie możemy także dołożyć do każdej kieszonki kawałek pancetty, prosciutto lub szynki, na przykład parmeńskiej. Ugotowane szparagi zostawiamy do odparowania, a w międzyczasie kroimy ciasto francuskie, nadając każdemu kawałkowi kształt nie za dużego rombu. W każdym rombie układamy po kilka szparagów, doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie nakrywamy je kawałkami sera i domykamy ciasto. Przed pieczeniem, które powinno zająć około dwadzieścia pięć minut, smarujemy nasze kieszonki roztrzepanym uprzednio jajkiem, aby nadać im piękny, złocisty odcień. Szparagowe przysmaki o śródziemnomorskiej proweniencji podajemy z sosem powstałym na bazie soku z cytryny, miodu, oliwy, pieprzu, soli oraz listków tymianku.

@completelydelicious
Tagi: , , , , , , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis