Mięsiste i soczyste, jako danie główne lub przystawka. Krewetki to doskonały dodatek do wielu dań – od makaronów po zupy i pyszne sałatki. Więc jeśli uwielbiamy owoce morza i mamy bzika na punkcie testowania nowych przepisów, te propozycje powinny znaleźć się jak najszybciej na naszej liście rzeczy do zrobienia.
Kremowe krewetki po Toskańsku
To danie jest nie tylko tak kremowe i pełne niesamowitych smaków, ale jest również bardzo łatwe do przygotowania. Całość zajmie nam mniej niż 20 minut, a efektem będzie bajeczne danie z delikatnymi krewetkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem, któremu trudno będzie się oprzeć!
Krewetki po hiszpańsku z czosnkiem
Już sam kolor tego dania sprawia, że ślinka cieknie na jego widok. Jest niesamowicie żywy i pełen dorodnych pomidorów. Pomiędzy papryką, bulionem, wermutem i sokiem z cytryny jest również niesamowicie dobrze wyważony smak aromatycznego czosnku. Co więcej, w tym daniu krewetki są cudownie chrupiące dzięki panierce z mąki.
Pizza z krewetkami i pogrzebkami
Miłośnicy owoców morza zachwycą się tą pizzą z blachy z krewetkami i przegrzebkami. Jest pełna aromatycznych przypraw i ton ciągnącego się sera. Chrupiące ciasto w połączeniu z delikatnymi krewetkami i pogrzebkami tworząc doskonałą harmonię będą rozpływać się w ustach!
Zapiekanka z krewetkami
Jest doskonałym pomysłem na obiad, kolację lub sytą przekąskę. Makaronowa zapiekanka z krewetkami to smaczne i szybkie danie, które dostarczy nam prawdziwych kulinarnych doznań. Krewetki duszone w sosie śmietanowym, posypane tartym serem i aromatyczną mieszanką ziół są tak pyszne, jak to się może wydawać. Aby wykorzystać każdą kroplę tego smakowitego sosu, warto do naszej zapiekanki wybrać szeroki makaron wstążki lub muszle, aby nic się nie zmarnowało.
Kremowa zupa frutti di mare
Kremowa zupa z owoców morza to idealny, podnoszący na duchu posiłek na zimne i ponure zimowe dni, które mamy przed sobą. Ta gęsta mikstura zawiera delikatne krewetki, ryby, małże i przegrzebki. A wszystko zatopione w kremowym bulionie z białego wina i kolorowych warzyw. Zupa doskonale smakuje w towarzystwie maślanych, chrupiących grzanek.
Naleśniki z krewetkami z sosem maślano-czosnkowym
Jeśli naleśniki nie kojarzą nam się wyłącznie z wersją na słodko, powinniśmy koniecznie wypróbować wersji z krewetkami. Miękkie i delikatne naleśniki są nadziewane krewetkami, przegrzebkami i maślanym sosem béarnaise. Nadzienie jest tak kremowe i bogate, że będziemy chcieli wylizać talerz do czysta!
Enchilada z owocami morza
Meksykańskie enchilady z owocami morza, to pozycja, którą trzeba spróbować chociaż raz. Przygotujemy je bardzo szybko, dlatego są świetną przekąską na spotkania z przyjaciółmi. Wystarczy nadziać kukurydziane tortille krewetkami, przegrzebkami i kremowym sosem śmietanowym, posypać serem i zapiec do momentu zarumienienia.