Krótka historia blogów kulinarnych

Blogi kulinarne to jeden z filarów blogosfery. Temat jest piękny, wyjątkowo obszerny i w większym lub mniejszym stopniu dotyczy każdego użytkownika Internetu. Kulinarne blogowanie może przybierać rozmaite formy – wszystko zależy od fantazji autora, indywidualnych zainteresowań oraz czasu i wysiłku, jakie może on poświęcić kolejnym smakowitym wpisom.

Mamy zatem blogi przybliżające czytelnikom rozmaite przepisy, blogi o charakterze kulinarno-podróżniczym, blogi recenzujące restauracje i kulinarne wydarzenia, blogi wydobywające z przeszłości zapomniane receptury i składniki, blogi fotograficzne i wiele, wiele innych. Kiedy zaczęło się kulinarne blogowanie? Jakie były kolejne kamienie milowe w historii tego zjawiska? Oto małe kalendarium.

1997. Chowhound

Pierwszą stronę internetową uruchomiono dokładnie 20 grudnia 1990 roku. Internet dla szerokiego grona użytkowników stał się dostępny mniej więcej około roku 1995. Tematyka kulinarna na dobre wkroczyła do cyberprzestrzeni raptem dwa lata później. Za pierwsze dotyczące żywności forum dyskusyjne powszechnie uznaje się założoną przez autorów książek kulinarnych, Jima Leffa i Boba Okumurę, w 1997 roku witrynę Chowhound. W 2006 roku Leff i Okumura sprzedali swój projekt CNET Network – storna została przeprojektowana i połączona z magazynem Chow. W roku 2008, po połączeniu CNET z CBS Interactive, Chowhound odzyskało swoją oryginalną postać.

Źródło: @chowhound

1999. David Lebovitz

David Lebovitz był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem; niemal 13 lat przepracował w legendarnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 roku odszedł z branży i całkowicie poświecił się pisaniu. Prowadzona przez niego strona davidlebovitz.com do dziś cieszy się niewiarygodną popularnością.

Źródło: @davidlebovitz

2001. eGullet

eGullet to skoncentrowane wokół żywności forum dyskusyjne założone przez Jasona Perlowa i Stevena Shawa. Perlow przez wiele lat pracował jako konsultant, architekt doradczy i autor techniczny w światowej sławy firmach informatycznych. W 2001 połączył siły z autorem książek kulinarnych Stevenem Shawem i uruchomił platformę eGullet, która niemal natychmiast zyskała setki tysięcy fanów.

2002. Julie Powell’s Salon

Strona Salon autorstwa Julie Powell to prawdopodobnie jeden z pierwszych blogów kulinarnych typu cook-through, czyli prowadzących czytelników przez pełny proces przygotowywania potraw.

2003. 101 Cookbooks

Założona przez Heidi Swanson strona 101 Cookbooks walnie przyczyniła się do zwiększenia popularności kuchni wegetariańskiej. Testowane przez sympatyczną blogerkę przepisy pokochali nie tylko zadeklarowani zwolennicy bezmięsnej diety.

Źródło: www.101cookbooks.com

2005. Gluten-Free Girl

Strona autorstwa Shauny James Ahern to jeden z pierwszych blogów kulinarnych skierowanych do osób nietolerujących laktozy.

Źródło: @glutenfreegirl

2007. Tastespotting

Termin „food porn” narodził się pod koniec lat 70. Początkowo miał on wybitnie pejoratywne znacznie – porównując jedzenie z pornografią, przestrzegano przed niezdrowymi i bezwartościowymi potrawami. Ale już w latach 90. określenie „food porn” nabiera zupełnie innego charakteru i zaczyna być kojarzone z niezwykle estetycznymi, niemalże zmysłowymi fotografiami żywności. Wraz z rozwojem mediów społecznościowych na początku nowego millennium moda na „food porn” zaczyna opanowywać cały Internet. Prowadzona przez Sarah Gim strona Tastespotting koncentruje się na gromadzeniu najciekawszych, opublikowanych w różnych serwisach zdjęć.

2009. Julie i Julia

W 2009 roku na ekrany światowych kin wchodzi obraz Julie & Julia. Prawdziwa historia sekretarki, która postanawia złożyć kulinarny blog i w ciągu roku przygotować wszystkie dania z książki kucharskiej swojej idolki, legendarnej Julii Child, rozpala wyobraźnię tysięcy blogerek i blogerów na całym świecie i przyczynia się do ogromnego rozkwitu kulinarnej gałęzi blogosfery.

2019. Jedzeniopedia

W kwietniu 2019 roku rusza jeden z najambitniejszych projektów w historii polskich blogów kulinarnych. Jedzeniopedia to kompleksowe źródło wiedzy na temat historii, sposobów przygotowywania i serwowania najważniejszych potraw wszystkich światowych kuchni.

Tagi: ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis