Lemoniada – idealne orzeźwienie

@sloneslodkimprzeplatane.pl

Lemoniada to napój, który prawie każdemu kojarzy się z upalnym latem, smakami dzieciństwa i beztroskim wakacyjnym czasem. Owocowy dodatek do wody nada jej niepowtarzalnego smaku i niezbędnych dla naszego organizmu witamin. Jak przygotować pyszne lemoniady w zaciszu naszego domu?

@halfbakedharvest.com

Domowa lemoniada

Samodzielne zrobienie lemoniady jest niezwykle proste i szybkie. Dodatkowo, będziemy mieć pewność, że znajdują się tam wyłącznie owoce i substancje słodzące – bez zbędnych dodatków takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku czy nadmierna ilość cukru. Możemy także dostosować intensywność smaku do swoich indywidualnych upodobań oraz zdecydować czy wolimy wersję z miąższem czy bez. Wystarczy kierować się kilkoma, prostymi wskazówkami, by samodzielnie wyczarować przepyszną lemoniadę.

Lemoniada – kilka pomocnych wskazówek

Do przygotowania lemoniady użyj świeżo wyciskanego soku z cytryny. Użycie koncentratu lub gotowego soku znacząco wpłynie na jej smak. Wybieraj składniki dobrej jakości – świeże owoce, zioła, czy naturalny miód. Kontroluj smak podczas przygotowywania – może się okazać, że potrzebna będzie mniejsza ilość słodzika niż zakładaliśmy lub przyda się dodatkowa porcja owoców.

Aby przedłużyć okres przydatności lemoniady (co może się okazać przydatne szczególnie, gdy planujemy przygotować większą ilość np. różnego rodzaju przyjęcia) odcedź miąższ z owoców za pomocą sitka. To pomoże zachować jej świeżość na dłużej. Pamiętaj, aby przechowywać ją zawsze w lodówce. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza lemoniada wytrzyma nawet do kilku dni. Co więcej, schłodzona smakuje jeszcze lepiej!

Dobrym pomysłem jest także zamrożenie dodatkowej porcji w formie kostek lodu. Lemoniadowe kostki nie rozcieńczą naszego napoju oraz sprawdzą się jako smakowy dodatek do wody.

@tastesbetterfromscratch.com

Jak zrobić lemoniadę bez cukru?

Ponieważ nadmierne spożywanie białego cukru nie jest korzystne dla naszego organizmu, warto poszukać zdrowszych alternatyw, którymi dodamy słodyczy naszym lemoniadom. Doskonale sprawdzi się do tego naturalny miód, który podkreśli smak, ale także wzbogaci nasz napój o dodatkowe składniki odżywcze. Bakteriobójcze właściwości miodu działają jak naturalny antybiotyk, dlatego jego spożywanie może okazać się wyjątkowo wskazane – szczególnie w okresie urlopowym.

Doskonałym wyborem będzie także stewia, która jest słodsza od cukru, a która wykazuje niską kaloryczność i wskaźnik glikemiczny. Podobne właściwości posiadają zarówno ksylitol, jak i erytrol, które warto uwzględnić w naszej diecie jako zdrowe zamienniki cukru. Tak posłodzona lemoniada będzie pyszna, zdrowa i bezpieczna nawet dla diabetyków.

Lemoniada truskawkowa

Truskawkowy dodatek jest zawsze dobrym pomysłem. Doskonale łączy się z cytrynami, nadając lemoniadzie aromatu i słodyczy. Jeśli chcemy postawić na dodatkową nutkę orzeźwienia, dodajmy do niej świeże listki mięty. Tak przygotowana lemoniada z pewnością przeniesie nas myślami do upalnych, letnich dni.

@alena.nilogova

Lemoniada borówkowa

Jeśli choć raz próbowaliście połączenia borówki z cytryną w sorbecie… z pewnością docenicie je także w lemoniadzie! Ta doskonała kompozycja aromatycznych owoców doda nam energii. Słodko-kwaśna borówka połączona z cierpką cytryną nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Może być to doskonały napój na różnego rodzaju spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, np. obiad na tarasie lub grill.

Lemoniada malinowa

Jeśli nigdy nie próbowałeś malinowej lemoniady, najwyższy czas, żeby wprowadzić ją na stałe do swojej diety! To najbardziej klasyczne połączenie, którego trudno nie lubić. Kolejną zaletą tego połączenia jest fakt, że możemy przyrządzać ją przez okrągły rok. Mrożone maliny sprawdzą się doskonale do przygotowania energetyzującej lemoniady.

@donnahay.com.au

Rabarbarowa lemoniada

Choć ta propozycja zajmie nam trochę więcej czasu w przygotowaniu, dla tego smaku warto poświęcić każdą dodatkową minutę! Świeży, umyty i pokrojony w kostkę rabarbar wystarczy przez chwilę zagotować, a następnie dobrze wystudzić. Wymieszać wcześniej przygotowaną cytryną i gotowe!

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis