Moda na zdrowe odżywianie – jak za nią podążać?

Coraz głośniej mówi się o zdrowym odżywianiu. Dietetycy zwracają uwagę na to, że prawidłowa dieta to szansa na dobre zdrowie fizyczne. Zapewnia też znacznie lepsze samopoczucie, niż w przypadku, gdy kompletnie nie zastanawiamy się nad tym, co ląduje na talerzu. Kwestia prawidłowego jedzenia jest na tyle często poruszana w mediach masowych, że zdrowe odżywianie stało się wręcz pewną modą, która może przysłużyć się większości z nas, gdyż realnie wpływa na organizm. Zwiększa się świadomość dietetyczna. Zmiana jadłospisu na lepiej zbilansowany ma dobroczynne działanie dla organizmu na wielu poziomach. Jak jednak mądrze podążać modą na zdrowie odżywianie?

Słynne  „przechodzę na dietę”

Wiele jest osób, które dumnie ogłaszają, że oto przechodzą na dietę. Z początku idzie rewelacyjnie, jednak z tygodnia na tydzień coraz trudniej jest im wytrzymać. W końcu odliczają tylko dni do zakończenia wyzwania dietetycznego. Dzieje się tak, ponieważ założenia takiego wyzwania są zbyt restrykcyjne, brakuje wielu składników odżywczych, a deficyt kalorii jest zwykle zbyt duży, by jego długotrwałe utrzymywanie było możliwe. Organizm broni się więc, wysyłając sygnały stresu i niepokoju sytuacją, w której niespodziewanie się znalazł — mamy wzmożony apetyt, ssie nas w żołądku, występuje zmęczenie i bóle głowy. Takie rygorystyczne, drakońskie wręcz podejście do diety zakłada jej tymczasowość, nie można bowiem trwać na niej w nieskończoność. Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. 

Dieta to styl życia

Każdy, kto zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem powinien wiedzieć, co jest jego założeniem. A założeniem zdrowego stylu życia, w tym zbilansowanego odżywiania się, jest to, że prowadzenie go nawet przez całe życie musi przynosić nam korzyści, absolutnie nie może przyczyniać się do zubożenia czy to zdrowia, czy samopoczucia. Schudniemy np. dzięki cateringowi dietetycznemu, który dostarczy w swoich posiłkach witaminy, minerały, a podaż kalorii będzie możliwa, aby pozbyć się nadmiernej masy ciała, jednocześnie zapewniając ich tyle, aby nie czuć głodu. Wybierając dietę, postawmy na taką, która pod względem jej wpływu na zdrowie mogłaby być stałym elementem naszego odżywiania. Mamy wtedy pewność, że nam nie zaszkodzi. 

Wykluczanie produktów z menu

W pogodni za zdrowym odżywianiem dokonujemy czasami wyborów, które polegają na wykluczeniu niektórych produktów z menu. Rzeczywiście, zrezygnowanie z jedzenia wysoko przetworzonego, jak słodycze, gotowe dania, to bardzo dobry pomysł. Tego rodzaju produkty są często bogatym źródłem soli, cukrów prostych, konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Dużo lepszym wyborem jest włączenie do jadłospisu świeżych mało przetworzonych produktów, m.in. warzyw i owoców, produktów mlecznych czy pełnoziarnistych zbożowych. Zdrowa dieta pudełkowa bazująca na sezonowych warzywach i owocach, chudym mięsie, produktach zbożowych z pełnego ziarna, rybach, nabiale i orzechach jest dobrym przykładem tego, że można ze świeżych składników stworzyć smaczne i zdrowe dania. Podobnie w przypadku stałego zrezygnowania w menu ze składników, które ewidentnie nam szkodzą — w takiej sytuacji znajdują się np. osoby uczulone na gluten. Jednak dużo ostrożniej należy podchodzić do eliminowania z menu całych grup produktów. Przykładem może być dieta sokowa, która przynosi dobre efekty, ale nie powinna być stosowana dłużej niż trzy dni. Może być formą krótkotrwałego postu, jednak zrezygnowanie z pokarmów stałych oraz żywności zapewniającej białka, tłuszcze i węglowodany złożone na rzecz jedynie węglowodanów prostych pochodzących z soków jest niebezpieczne.

Podążając za modą na zdrowe odżywianie pamiętać trzeba o tym, by nie paść jej ofiarą. Syndrom fashion victim nie omija również kwestii natury dietetycznej. Najlepszym sposobem na ograniczenie popełnienia ewentualnych błędów jest konsultacja z profesjonalnym dietetykiem, który rozwieje wszelkie wątpliwości co do słuszności wyborów żywieniowych.

Tagi: , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis