Na grillu nie tylko mięso. Ciekawe propozycje grillowe dla wegetarian

@camillestyles

Sezon grillowy w pełni. Mimo że pogoda nie sprzyjała, tysiące rodaków udało się na działki i do ogródków, by cieszyć się symbolicznym początkiem pełnej wiosny. Na naszych grillach pojawiały się klasyczne kiełbaski, karkówki i, coraz częściej, burgery – hit ostatnich sezonów. Ale również przekąski wegetariańskie, które potrafią doskonale zastąpić tradycyjne dania, dostarczając nam dodatkowo wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Czasy się zmieniają, wraz z nimi ewoluują nasze żywieniowe przyzwyczajenia. Coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinną, która jest łaskawsza dla planety i żyjących na niej zwierząt. Na szczęście nie trzeba rezygnować ze smaku, ciesząc się pysznymi smakołykami z grilla. Oto kilka propozycji dla wegetarian!

Nowoczesne burgery

Na początek coś dla fanów burgerów. Kto powiedział, że nie jedząc mięsa, musimy rezygnować z naszego ukochanego dania? Kotleta możemy przygotować na bazie roślinnych składników lub ulubionego sera. Doskonale sprawdzi się burger z buraka – hit ostatnich sezonów. Do tego rukola, świeża cebulka i ogórki konserwowe – palce lizać. Zamiast mięsnego kotleta możemy też przygotować grillowany ser halloumi lub camemberta w panierce. Dla wegan – tofu. Dodatki dobierajmy zgodnie ze swoim gustem i apetytem. Egzamin zdadzą wszelkie sałaty, pomidory, grillowana papryka, cebulka czy czosnek. W zależności od tego, jaką bazę wybieramy, dorzucajmy do niej inne zioła. Tymianek, oregano, suszona bazylia, majeranek – wszystkie sprawdzą się perfekcyjnie. Będzie aromatycznie, pysznie i zdrowo. 

@nomeatdisco

Serowe przyjemności

Różnego rodzaju sery będą idealnym zamiennikiem mięsa w naszych daniach grillowych. Absolutnym faworytem fanów pieczenia jest ser halloumi. To śródziemnomorski przysmak, który od kilku lat cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Co ciekawe, przeciętny mieszkaniem Cypru zjada nawet 8 kg tego sera rocznie! Świetnie nadaje się na grilla, bo topi się w bardzo wysokiej temperaturze, więc nie musimy się obawiać, że ścieknie z grillowych kratek prosto na węgiel. 

@malekulinaria

Ser halloumi idealnie będzie się komponować ze szparagami, pomidorami, papryką, sałatami. Warto skosztować go w towarzystwie bukietu warzyw, np. w formie świeżej, wiosennej sałatki. Grillowany ser umieśćmy na górze naszej warzywnej mieszanki. Pysznie i zdrowo! Możemy też przygotować grillowaną wieżę z warzyw i sera halloumi. Zróbmy przekładańca lub klasycznego szaszłyka. Ser, papryka, cukinia, pomidory, szczypta świeżych ziół i odrobina soli. Będzie znakomicie. Halloumi idealnie nadaje się również do burgerów lub, w wersji bardziej nowoczesnej, jako dodatek do wytrawnych gofrów. Takim daniem na pewno zachwycimy nawet najbardziej wybrednych gości!

Tofu w różnych odsłonach 

Na grillowane smakołyki zasługują również weganie. W tej wersji dietetycznej wybierajmy tofu i dowolnie łączmy je z warzywami. Produkt ten stanowi doskonałe zastępstwo mięsa – możemy doprawić go tak, by przypominał w smaku pierś z kurczaka, burgera czy inne ulubione przez nas przysmaki. 

@vegan

Dodatek w postaci tofu pozwoli nam stworzyć również przepyszne, pełne wartości odżywczych szaszłyki. Połączmy go z zielonymi szparagami i ułóżmy na grillowej tacce. Wystarczy kilka minut, by uzyskać doskonały smak i zdrową, pożywną przekąskę.  Do szaszłyków pasować będą również pieczarki, papryka, czerwona cebula i pomidorki koktajlowe. To wersja dla tradycjonalistów, którzy nie chcą rezygnować ze znanego sobie z dzieciństwa smaku, a pragną zastąpić mięsne dodatki tymi roślinnymi. 

@codojedzenia

Faszerujemy

Na grillu świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju faszerowane warzywa czy grzyby. Papryka, bakłażan, cukinia czy pieczarki to perfekcyjna baza dla pysznego dania. Wystarczy je wydrążyć i załadować dowolnym farszem. Możemy przygotować mieszankę ryżu z warzywami, użyć kaszy gryczanej lub postawić na kuskus. Farsz oczywiście musi być odpowiednio przygotowany – ugotujmy ryż lub kaszę, pomieszajmy z warzywami i ziołami, dodając im aromatu. Całość na koniec połączmy na patelni. Taką mieszanką nadziewajmy wydrążone warzywa. Później owijamy smakołyk w folię i kładziemy na grillu. Gotowe!

@halfbakedharvest

Faszerować możemy wszystkie te warzywa, które dają się łatwo wydrążyć. Nie zapominajmy o zasadzie zero waste – niczego nie wyrzucamy! Miąższ z warzyw dodajmy do farszu, z którym zgra się naprawdę doskonale. Podpowiedź – żeby ułatwić sobie zadanie, możemy uprzednio włożyć warzywa na kilka minut do piekarnika. Miąższ zmięknie i da się bez problemu usunąć. 

@everylastbite

Kolorowe dodatki – dla zdrowia! 

Nie zapominajmy też o pysznych dodatkach do grillowanych dań. Doskonałe w tej formie będą wszelkiej maści kiszonki – od klasycznych ogórków, przez kiszone rzodkiewki i cytryny, aż po czosnek czy cukinię. Wszystkie one perfekcyjnie uzupełnią smaki naszych potraw i, co ważne, dostarczą nam całej masy witamin i minerałów niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. 

Istotną rolę w grillowaniu odgrywają również zioła i przyprawy. Nie zapominajmy o nich, przygotowując nasze dania. Roztarte w dłoniach tymianek, majeranek czy bazylia dodadzą wszystkim potrawom niezwykłego aromatu i dawki zdrowia. 

@tasty-yummies

Na koniec – napoje. Nikt nie powiedział, że piwo jest jedynym dodatkiem do wiosennych przyjęć w ogrodzie. Przygotujmy dla naszych gości pyszne, orzeźwiające lemoniady z dodatkiem świeżych owoców. Truskawki, cytryna, limonka, borówki, arbuz – wybór jest naprawdę spory.

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis