Sezon grillowy w pełni. Mimo że pogoda nie sprzyjała, tysiące rodaków udało się na działki i do ogródków, by cieszyć się symbolicznym początkiem pełnej wiosny. Na naszych grillach pojawiały się klasyczne kiełbaski, karkówki i, coraz częściej, burgery – hit ostatnich sezonów. Ale również przekąski wegetariańskie, które potrafią doskonale zastąpić tradycyjne dania, dostarczając nam dodatkowo wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Czasy się zmieniają, wraz z nimi ewoluują nasze żywieniowe przyzwyczajenia. Coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinną, która jest łaskawsza dla planety i żyjących na niej zwierząt. Na szczęście nie trzeba rezygnować ze smaku, ciesząc się pysznymi smakołykami z grilla. Oto kilka propozycji dla wegetarian!
Na początek coś dla fanów burgerów. Kto powiedział, że nie jedząc mięsa, musimy rezygnować z naszego ukochanego dania? Kotleta możemy przygotować na bazie roślinnych składników lub ulubionego sera. Doskonale sprawdzi się burger z buraka – hit ostatnich sezonów. Do tego rukola, świeża cebulka i ogórki konserwowe – palce lizać. Zamiast mięsnego kotleta możemy też przygotować grillowany ser halloumi lub camemberta w panierce. Dla wegan – tofu. Dodatki dobierajmy zgodnie ze swoim gustem i apetytem. Egzamin zdadzą wszelkie sałaty, pomidory, grillowana papryka, cebulka czy czosnek. W zależności od tego, jaką bazę wybieramy, dorzucajmy do niej inne zioła. Tymianek, oregano, suszona bazylia, majeranek – wszystkie sprawdzą się perfekcyjnie. Będzie aromatycznie, pysznie i zdrowo.
Różnego rodzaju sery będą idealnym zamiennikiem mięsa w naszych daniach grillowych. Absolutnym faworytem fanów pieczenia jest ser halloumi. To śródziemnomorski przysmak, który od kilku lat cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Co ciekawe, przeciętny mieszkaniem Cypru zjada nawet 8 kg tego sera rocznie! Świetnie nadaje się na grilla, bo topi się w bardzo wysokiej temperaturze, więc nie musimy się obawiać, że ścieknie z grillowych kratek prosto na węgiel.
Ser halloumi idealnie będzie się komponować ze szparagami, pomidorami, papryką, sałatami. Warto skosztować go w towarzystwie bukietu warzyw, np. w formie świeżej, wiosennej sałatki. Grillowany ser umieśćmy na górze naszej warzywnej mieszanki. Pysznie i zdrowo! Możemy też przygotować grillowaną wieżę z warzyw i sera halloumi. Zróbmy przekładańca lub klasycznego szaszłyka. Ser, papryka, cukinia, pomidory, szczypta świeżych ziół i odrobina soli. Będzie znakomicie. Halloumi idealnie nadaje się również do burgerów lub, w wersji bardziej nowoczesnej, jako dodatek do wytrawnych gofrów. Takim daniem na pewno zachwycimy nawet najbardziej wybrednych gości!
Na grillowane smakołyki zasługują również weganie. W tej wersji dietetycznej wybierajmy tofu i dowolnie łączmy je z warzywami. Produkt ten stanowi doskonałe zastępstwo mięsa – możemy doprawić go tak, by przypominał w smaku pierś z kurczaka, burgera czy inne ulubione przez nas przysmaki.
Dodatek w postaci tofu pozwoli nam stworzyć również przepyszne, pełne wartości odżywczych szaszłyki. Połączmy go z zielonymi szparagami i ułóżmy na grillowej tacce. Wystarczy kilka minut, by uzyskać doskonały smak i zdrową, pożywną przekąskę. Do szaszłyków pasować będą również pieczarki, papryka, czerwona cebula i pomidorki koktajlowe. To wersja dla tradycjonalistów, którzy nie chcą rezygnować ze znanego sobie z dzieciństwa smaku, a pragną zastąpić mięsne dodatki tymi roślinnymi.
Na grillu świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju faszerowane warzywa czy grzyby. Papryka, bakłażan, cukinia czy pieczarki to perfekcyjna baza dla pysznego dania. Wystarczy je wydrążyć i załadować dowolnym farszem. Możemy przygotować mieszankę ryżu z warzywami, użyć kaszy gryczanej lub postawić na kuskus. Farsz oczywiście musi być odpowiednio przygotowany – ugotujmy ryż lub kaszę, pomieszajmy z warzywami i ziołami, dodając im aromatu. Całość na koniec połączmy na patelni. Taką mieszanką nadziewajmy wydrążone warzywa. Później owijamy smakołyk w folię i kładziemy na grillu. Gotowe!
Faszerować możemy wszystkie te warzywa, które dają się łatwo wydrążyć. Nie zapominajmy o zasadzie zero waste – niczego nie wyrzucamy! Miąższ z warzyw dodajmy do farszu, z którym zgra się naprawdę doskonale. Podpowiedź – żeby ułatwić sobie zadanie, możemy uprzednio włożyć warzywa na kilka minut do piekarnika. Miąższ zmięknie i da się bez problemu usunąć.
Kolorowe dodatki – dla zdrowia!
Nie zapominajmy też o pysznych dodatkach do grillowanych dań. Doskonałe w tej formie będą wszelkiej maści kiszonki – od klasycznych ogórków, przez kiszone rzodkiewki i cytryny, aż po czosnek czy cukinię. Wszystkie one perfekcyjnie uzupełnią smaki naszych potraw i, co ważne, dostarczą nam całej masy witamin i minerałów niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.
Istotną rolę w grillowaniu odgrywają również zioła i przyprawy. Nie zapominajmy o nich, przygotowując nasze dania. Roztarte w dłoniach tymianek, majeranek czy bazylia dodadzą wszystkim potrawom niezwykłego aromatu i dawki zdrowia.
Na koniec – napoje. Nikt nie powiedział, że piwo jest jedynym dodatkiem do wiosennych przyjęć w ogrodzie. Przygotujmy dla naszych gości pyszne, orzeźwiające lemoniady z dodatkiem świeżych owoców. Truskawki, cytryna, limonka, borówki, arbuz – wybór jest naprawdę spory.