Najpyszniejsze jabłkowe łakocie

@callmecupcake

Polska smakowitymi jabłkami stoi – w naszym kraju uprawia się ponad tysiąc odmian jabłoni. Wiele z nich owocuje właśnie jesienią. Wraz z nadejściem września jabłkowy sezon nareszcie można uznać za otwarty! W końcu do woli możemy rozkoszować się smakiem przyjemnie kwaskowatych antonówek, czy szarych renet i słodyczą szampionów oraz malinowych oberlandzkich.

Podpowiadamy, jakie pyszności można wyczarować, mając je pod ręką. 

Jabłkowy omlet Dutch Baby

Omlet Dutch Baby (holenderskie niemowlę) to świetny pomysł na śniadanie, lunch bądź podwieczorek. Co ciekawe, przepis nie powstał wcale w Holandii, ale w Stanach Zjednoczonych. Dutch Baby to omlet bardzo niestandardowy i finezyjny. Jako że piecze się go w piekarniku, a nie smaży, ma bardzo puszystą strukturę. Je się go z różnymi owocami, ale z jabłkami smakuje wręcz wybornie.

Aby go przyrządzić, blendujemy 3 jajka o rozmiarze L, połowę szklanki mleka, połowę szklanki mąki pszennej, opakowanie cukru waniliowego oraz szczyptę soli morskiej. Obieramy spore słodkie jabłko ze skórki i kroimy ja na plasterki. Na patelni (żeliwnej lub z odpinaną rączką) roztapiamy łyżkę masła. Wylewamy na nią zblendowaną masę i dorzucamy do niej jabłka oprószone cynamonem oraz dwie łyżki masła. Omlet pieczemy w temperaturze dwustu dwudziestu stopni przez około osiemnaście minut. Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.

@halfbakedharvest

Pieczone jabłka z orzechami i miodową nutą

Jeśli mamy ochotę spałaszować pyszny, a zarazem bardzo zdrowy i dodający mnóstwo energii deser, koniecznie przygotujmy pieczone jabłka. To smakowita i apetycznie wyglądająca słodka przekąska, której zrobienie jest bardzo proste.

Myjemy owoce i osuszamy je. Małym nożykiem wydrążamy ich środek, który skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i obsypujemy cynamonem. Następnie do każdego jabłka nakładamy po sporej łyżce płatków owsianych zmieszanych z miodem, rodzynkami, orzechami laskowymi oraz włoskimi. Jabłka pieczemy pod pokrywką w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez około pół godziny. Przed podaniem obsypujemy je mielonymi orzechami. 

@howsweeteats

Jabłkowe muffiny

Kolejnym smakołykiem, w którym jabłka doskonale zagrają pierwsze skrzypce są muffiny. Kroimy na niewielkie kawałki dwa duże obrane ze skórki jabłka. Roztapiamy 100 g masła, dolewamy do niego 125 ml mleka, dodajemy dwa duże jajka i przez chwilę mieszamy. W drugiej misce łączymy 50 g mielonych migdałów, opakowanie cukru waniliowego, sporą łyżkę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej, 120 g cukru trzcinowego oraz 250 g mąki.

Delikatnie łączymy ze sobą suche oraz mokre składniki. Dodajemy do nich pokrojone jabłka i kilka łyżek miodu. Muffiny pieczemy w temperaturze stu dziewięćdziesięciu stopni przez około dwadzieścia pięć minut bądź momentu ich apetycznego zrumienienia oraz suchego patyczka.

@callmecupcake
Tagi: , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis