Najpyszniejsze wielkanocne słodkości

@candycompany

Na wielkanocnym stole nigdy nie może zabraknąć słodkości. Wypieki serwowane z okazji Świąt powinny być nie tylko uzależniająco pyszne, ale także nieprzeciętnie apetyczne. Krótko mówiąc, ich zadaniem jest zrobienie efektu wow. Oto słodkie rarytasy, które z pewnością zachwycą podniebienia naszych gości. 

Cynamonowe bułeczki w uroczej wielkanocnej odsłonie 

Wywodzące się ze Szwecji cynamonowe bułeczki z kardamonowym aromatem to prawdziwy klasyk. Trudno znaleźć osobę, która nie miałaby do nich wielkiej słabości. Drożdżowe rozpływające się w ustach bułeczki doskonale nadają się także na wielkanocny wypiek. Na tę szczególną okazję warto nadać im jednak odświętną formę. Tym razem uformujmy z drożdżowego ciasta urocze króliczki. Możemy być pewne, że staną się największą ozdobą wielkanocnego stołu. 

Aby je upiec, potrzebujemy 500 g przesianej mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 11 g drożdży instant, dużego jajka, dwóch żółtek, szczypty soli, 90 g cukru, 90 g miękkiego masła, 8 ziaren świeżo zmielonego kardamonu oraz dużego jajka zmieszanego z dwoma łyżkami mleka (na koniec do posmarowania). Nadzienie zrobimy z 90 g miękkiego masła, trzech łyżek cynamonu oraz 150 g cukru.

Łączymy składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno zająć około dziesięć lub dwanaście minut. Odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Rozwałkowujemy je, następnie smarujemy masłem i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Kolejny krok to zawinięcie ciasta w rulon, pokrojenie go na części i uformowanie z nich króliczków. Pieczemy ciastka przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu polewamy je lukrem i ozdabiamy kolorowymi cukrowymi kuleczkami. 

@thebakermama

Intensywnie czekoladowy mazurek

Wielkanoc bez raczenia się finezyjnie udekorowanym mazurkiem? Dla większości osób to po prostu nie do pomyślenia. Mazurek jest bowiem kulinarnym symbolem tych szczególnych Świąt. Tradycja robienia podobnych ciast jest bardzo długa. Co ciekawe, mazurki piecze się w Polsce już od XVI stulecia. Przepis na nie najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni tureckiej. 

Aby przygotować intensywnie czekoladowego mazurka z przyjemnie chrupiącym migdałowym spodem, potrzebujemy 110 g masła, 200 g mąki pszennej, 1 dużego jajka, 60 g cukru pudru, 50 g zmielonych migdałów, 3 łyżek kakao, 200 g serka mascarpone, 2 łyżek soku z cytryny i 2 tabliczek mlecznej czekolady.

Zaczynamy przygotowywać nadzienie. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a potem łączymy ją z sokiem cytrynowym oraz mascarpone. Chłodzimy masę przez pół godziny. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go długo – jedynie do momentu połączenia składników. Robimy z ciasta kulę, wkładamy ją do woreczka i chłodzimy przez czterdzieści minut. Następnie rozwałkowujemy ją i umieszczamy w posmarowanej masłem formie do tarty. Pieczemy spód przez trzydzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie, wykładamy na niego masę. Dekorujemy mazurka grubymi czekoladowymi wiórkami, orzechami i kwiatami.

@candycompany
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis