Najpyszniejsze wielkanocne wypieki

@thekitchenmccabe

Mało kto potrafi sobie wyobrazić wielkanocne celebracje bez uzależniająco pysznych słodkości. Oto te, które warto przygotować. Możemy mieć stuprocentową pewność, że wprawią naszych gości w nie lada zachwyt. Ponadto będą również wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Smakują i prezentują się fenomenalnie. To nie koniec ich zalet. Robi się je błyskawicznie i zawsze się udają.

Cytrynowa babka z nutą rozmarynu

Nie od dziś wiadomo, że polska Wielkanoc babami stoi. Wiele osób zaskoczy zapewne fakt, że te nieprzeciętnie apetyczne i smakowite wypieki są wypiekane już od XVII stulecia. Początkowo lądowały wyłącznie na suto zastawionych stołach wysoko urodzonych. Potem jako wyczekiwany przez długie miesiące świąteczny rarytas zaczęły trafiać też pod inne strzechy.

Co ciekawe, jeden z ulubionych wypieków polskich szlachciców zawędrował swego czasu także do Francji. I tam drożdżowe, okazale prezentujące się baby spełniły wymagania najbardziej wybrednych smakoszy. Nic dziwnego, że ich popularność nie maleje. Ot, babami nie sposób się znudzić. Istnieje niezliczona liczba ich smakowych wariacji, zarówno te z drożdżami, jak i bez. Warto wypróbować tę cytrynową z finezyjną nutą rozmarynu. Jest bardzo puszysta i dosłownie rozpływa się w ustach.

Do upieczenia baby będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 170 g cukru pudru, 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 3 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, 5 łyżek soku z cytryny, łyżeczka pasty waniliowej, łyżeczka rozmarynu, szczypta soli morskiej.

Ubijamy jajka z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wlewamy do niej masło. Ostrożnie łączymy masę z pozostałymi składnikami. Przekładamy ciasto do formy z kominem. Pieczemy je przez około czterdzieści pięć minut w temperaturze 170 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy je cytrynowym lukrem i świeżym rozmarynem.

@thekitchenmccabe

Ciasto marchewkowe z pistacjową polewą

Kolejnym wypiekiem, który fenomenalnie sprawdzi się w roli wielkanocnego ciasta, jest ciasto marchewkowe z przyjemną pistacjową nutą. Jest wręcz uzależniająco pyszne. Dzięki intensywnie zielonej polewie budzi skojarzenia z wiosenną aurą. Jest wilgotne, a zarazem bardzo puszyste. To odświętny łakoć, który zadowoli każdego łakomczucha. Wszyscy, którzy go spróbują, z pewnością potwierdzą, że znika ze stołu w ekspresowym tempie.  

Aby upiec ciasto, powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: 220 g startej marchewki, starte jabłko, 150 g cukru pudru, 150 ml oleju słonecznikowego, 2 jajka w temperaturze pokojowej, posiekane orzechy pekan (garść), posiekane niesolone pistacje bez skórek (dwie garści), 200 g przesianej mąki pszennej, łyżeczka pasty waniliowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej. Polewa powstanie z serka mascarpone i pasty pistacjowej. 

Ubijamy jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Łączymy ją z resztą składników. Pieczemy ciasto przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.

@thekitchenmccabe
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis